A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek
- Dátum: 2023.10.31., 07:24
- Udvari Fanni
- képek: pexels.com
- borsmenta, egészség, fokhagyma, fűszerek, levendula, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring
Kisebb egészségügyi problémák esetén egyre többen keresik a természetes megoldásokat a gyógyszerek és a recept nélkül kapható készítmények helyett. Nem véletlenül: a "természet patikája" tényleg bővelkedik hasznos és könnyen elérhető szerekben.
Fokhagyma, rozmaring
A fokhagyma például nagyon jól jön nátha és meghűlés esetén, de fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. A legjobb hatást a nyers, apróra vágott fokhagymával érhetjük el. A memória javításában, a teljesítmény növelésében és a koncentrációs készség fejlesztésében pedig a rozmaring segíthet. A növény ezek mellett javíthatja a hangulatot, és segíthet megakadályozni az agy idő előtti öregedését is.
Chili, gyömbér
A chilinek öregedésgátló, fájdalomcsillapító és zsírégető hatást is tulajdonítanak. A legjobb, ha a hagyományos módon, különféle ételekbe keverve fogyasztjuk. Emésztési problémák esetén pedig a gyömbért hívhatjuk segítségül, amelynek szélhajtó és görcsoldó hatása is van. Emellett csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, valamint segít gyorsabban meggyógyulni meghűlés esetén. Enyhíti továbbá a hányingert is, így a kismamáknak is remek ellenszer lehet a reggeli rosszullétek ellen. Teaként , ételekbe főzve vagy pácolva is fogyasztható.
Fahéj, kamilla
A fahéj testszerte segít felvenni a harcot a különféle fertőzésekkel, valamint hatékony lehet a sejtkárosodás helyreállításában is. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, rendszeres fogyasztása pedig a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszhat. A kamillából készült tea enyhítheti a menstruációs fájdalmakat, csökkentheti a vércukorszintet, ráadásul nyugtató hatással is bír. A friss kamilla levelei és virága akár salátákba is keverhető.
Metélőhagyma, levendula
A metélőhagyma fogyasztása serkentheti a szerotonin termelődését, valamint segíthet abban, hogy jobban aludjunk. A levendula pedig rovarcsípések és kisebb sebek esetén tehet jó szolgálatot. Emellett segíthet a szorongás, a depresszió és az alvászavarok enyhítésében is, az illata ugyanis lazító és nyugtató hatású. Az olaja gombaölőként is működhet.
Petrezselyem, borsmenta
A petrezselyem rendszeres fogyasztása jó hatással lehet magas vérnyomás esetén, K-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig abban is segíthet, hogy egészségesebbek legyenek a csontjaink.
A petrezselyemlevelek emellett a kellemetlen szájszag ellen is bevethetők. Migrén és fejfájás esetén a borsmenta segíthet, a forró vízbe csepegtetett illóolajával inhalálva pedig tisztíthatjuk légutainkat és megkönnyíthetjük a légzésünket. Teaként fogyasztva hatékony lehet emésztési problémák esetén.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.