Menü

A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek

Kisebb egészségügyi problémák esetén egyre többen keresik a természetes megoldásokat a gyógyszerek és a recept nélkül kapható készítmények helyett. Nem véletlenül: a "természet patikája" tényleg bővelkedik hasznos és könnyen elérhető szerekben.

Fokhagyma, rozmaring

A fokhagyma például nagyon jól jön nátha és meghűlés esetén, de fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. A legjobb hatást a nyers, apróra vágott fokhagymával érhetjük el. A memória javításában, a teljesítmény növelésében és a koncentrációs készség fejlesztésében pedig a rozmaring segíthet. A növény ezek mellett javíthatja a hangulatot, és segíthet megakadályozni az agy idő előtti öregedését is.

Chili, gyömbér

A chilinek öregedésgátló, fájdalomcsillapító és zsírégető hatást is tulajdonítanak. A legjobb, ha a hagyományos módon, különféle ételekbe keverve fogyasztjuk. Emésztési problémák esetén pedig a gyömbért hívhatjuk segítségül, amelynek szélhajtó és görcsoldó hatása is van. Emellett csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, valamint segít gyorsabban meggyógyulni meghűlés esetén. Enyhíti továbbá a hányingert is, így a kismamáknak is remek ellenszer lehet a reggeli rosszullétek ellen. Teaként , ételekbe főzve vagy pácolva is fogyasztható.

Fahéj, kamilla

A fahéj testszerte segít felvenni a harcot a különféle fertőzésekkel, valamint hatékony lehet a sejtkárosodás helyreállításában is. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, rendszeres fogyasztása pedig a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszhat. A kamillából készült tea enyhítheti a menstruációs fájdalmakat, csökkentheti a vércukorszintet, ráadásul nyugtató hatással is bír. A friss kamilla levelei és virága akár salátákba is keverhető.

Metélőhagyma, levendula

A metélőhagyma fogyasztása serkentheti a szerotonin termelődését, valamint segíthet abban, hogy jobban aludjunk. A levendula pedig rovarcsípések és kisebb sebek esetén tehet jó szolgálatot. Emellett segíthet a szorongás, a depresszió és az alvászavarok enyhítésében is, az illata ugyanis lazító és nyugtató hatású. Az olaja gombaölőként is működhet.

Petrezselyem, borsmenta

A petrezselyem rendszeres fogyasztása jó hatással lehet magas vérnyomás esetén, K-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig abban is segíthet, hogy egészségesebbek legyenek a csontjaink.

A petrezselyemlevelek emellett a kellemetlen szájszag ellen is bevethetők. Migrén és fejfájás esetén a borsmenta segíthet, a forró vízbe csepegtetett illóolajával inhalálva pedig tisztíthatjuk légutainkat és megkönnyíthetjük a légzésünket. Teaként fogyasztva hatékony lehet emésztési problémák esetén.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.