Menü

Kék zónák

A születéskor várható átlag életkor a Földön a férfiak és nők esetében is 60 és 70 év közé tehető, viszont vannak olyan helyek a bolygón, ahol ezt a számot jócskán túllépik az ott lakók. Ezek a kék zónák.

Kék zónának nevezzük azokat a földrajzi helyeket, ahol az emberek úgy élnek az átlagosnál sokkal tovább, hogy igazából nem tesznek semmi különlegeset ezért és nem csak tovább élnek, hanem életminőségük nagyon jó és nem betegeskednek sokat. Magyarországon az átlag életkor 72 év, ami nem éppen az elsők között tündököl, a kék zónákban a 100 év az átlag. Jelenleg a Földön hat helyet sorolunk ide: Szardínia szigetét, mely Olaszország részét képezi, Okinava-t, amit Japánban találunk, Ikaria-t Görögországból, a Nicoya-fennsíkot Costa Rica-ból és Loma Linda települését az Amerikai Egyesült Államokból, majd 2023 szeptemberében bekerült a sorba Szingapúr is.

Amikor elkezdték kutatni, hogy miért élnek olyan sokáig ezeken a területeken az emberek, akkor volt egy igen fontos közös nevező, mégpedig az, hogy mindegyik helyen egy dolgot tartottak szem előtt, hogy nem az egészségükkel foglalkoznak, hanem csak élik az életüket. Mivel mindegyik zóna egy külön kultúra része, így van pár dolog, amit felvehetünk a mindennapi életünkbe, melyekkel hozzátehetünk az egészségesebb életforma kialakításához.

Mindenki odafigyel a mindennapos, intenzív mozgásra, de arra is, hogy mindig szánnak időt testi-lelki feltöltődésre is, mint teaszertartások, imádkozás vagy szieszta. Háttérbe szorul a kávé- és koffeinfogyasztás, inkább lefekszenek egy kicsit pihenni délutánonként. Előtérbe helyezik az egészséges táplálkozást. Általában addig eszünk, amíg a tányérunkon van valami, de ezek az emberek csak addig fogyasztanak, amíg jól esik nekik. Rengeteg zöldséget fogyasztanak, viszont annál kevesebb húst és tejterméket esznek. Alapételnek számít a bab, a rizs, a különböző salátafélék, és a teljes kiőrlésű gabonák.

Figyelnek az étel minőségére és arra is, hogy étkezés közben minden figyelemelterelő dolgot kikapcsolnak, vagyis az asztalnál esznek és nem telefonálnak, tv-t néznek, hanem élvezik az ízeket. Nagyon fontos a közösségek fenntartása, mellyel megszűntetik az elmagányosodás fogalmát. Rendszeresen szerveznek közösségi programokat, túráznak a természetben, vagy csak segítenek a ház körüli teendők elvégzésében. A közösségi médiában megválogatják, hogy ki láthatja tartalmaikat, előnyben részesítik olyan emberek követését, akikkel hasonló az életszemléletük és érdeklődési körük., így kiküszöbölik a mindennapos bosszankodást. Ez egyfajta összpontosítás arra, hogy céltudatuk megmaradjon és ne térjenek le a számukra kijelölt útról.

A kék zónák nagyon különleges helyek a Földön, ahol a kialakított életvitelük alapján az emberek átlagban 100 évig élnek. Érdemes pár tippet ellesnünk tőlük és életünkbe beiktatnunk, hogy egy egészségesebb és céltudatosabb életformát alakíthassunk ki.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.