Menü

Kék zónák

A születéskor várható átlag életkor a Földön a férfiak és nők esetében is 60 és 70 év közé tehető, viszont vannak olyan helyek a bolygón, ahol ezt a számot jócskán túllépik az ott lakók. Ezek a kék zónák.

Kék zónának nevezzük azokat a földrajzi helyeket, ahol az emberek úgy élnek az átlagosnál sokkal tovább, hogy igazából nem tesznek semmi különlegeset ezért és nem csak tovább élnek, hanem életminőségük nagyon jó és nem betegeskednek sokat. Magyarországon az átlag életkor 72 év, ami nem éppen az elsők között tündököl, a kék zónákban a 100 év az átlag. Jelenleg a Földön hat helyet sorolunk ide: Szardínia szigetét, mely Olaszország részét képezi, Okinava-t, amit Japánban találunk, Ikaria-t Görögországból, a Nicoya-fennsíkot Costa Rica-ból és Loma Linda települését az Amerikai Egyesült Államokból, majd 2023 szeptemberében bekerült a sorba Szingapúr is.

Amikor elkezdték kutatni, hogy miért élnek olyan sokáig ezeken a területeken az emberek, akkor volt egy igen fontos közös nevező, mégpedig az, hogy mindegyik helyen egy dolgot tartottak szem előtt, hogy nem az egészségükkel foglalkoznak, hanem csak élik az életüket. Mivel mindegyik zóna egy külön kultúra része, így van pár dolog, amit felvehetünk a mindennapi életünkbe, melyekkel hozzátehetünk az egészségesebb életforma kialakításához.

Mindenki odafigyel a mindennapos, intenzív mozgásra, de arra is, hogy mindig szánnak időt testi-lelki feltöltődésre is, mint teaszertartások, imádkozás vagy szieszta. Háttérbe szorul a kávé- és koffeinfogyasztás, inkább lefekszenek egy kicsit pihenni délutánonként. Előtérbe helyezik az egészséges táplálkozást. Általában addig eszünk, amíg a tányérunkon van valami, de ezek az emberek csak addig fogyasztanak, amíg jól esik nekik. Rengeteg zöldséget fogyasztanak, viszont annál kevesebb húst és tejterméket esznek. Alapételnek számít a bab, a rizs, a különböző salátafélék, és a teljes kiőrlésű gabonák.

Figyelnek az étel minőségére és arra is, hogy étkezés közben minden figyelemelterelő dolgot kikapcsolnak, vagyis az asztalnál esznek és nem telefonálnak, tv-t néznek, hanem élvezik az ízeket. Nagyon fontos a közösségek fenntartása, mellyel megszűntetik az elmagányosodás fogalmát. Rendszeresen szerveznek közösségi programokat, túráznak a természetben, vagy csak segítenek a ház körüli teendők elvégzésében. A közösségi médiában megválogatják, hogy ki láthatja tartalmaikat, előnyben részesítik olyan emberek követését, akikkel hasonló az életszemléletük és érdeklődési körük., így kiküszöbölik a mindennapos bosszankodást. Ez egyfajta összpontosítás arra, hogy céltudatuk megmaradjon és ne térjenek le a számukra kijelölt útról.

A kék zónák nagyon különleges helyek a Földön, ahol a kialakított életvitelük alapján az emberek átlagban 100 évig élnek. Érdemes pár tippet ellesnünk tőlük és életünkbe beiktatnunk, hogy egy egészségesebb és céltudatosabb életformát alakíthassunk ki.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.