Menü

Függőség kezelése, gyógyítása

  • Dátum: 2023.11.06., 04:06
  • Udvari Fanni
  • képek:pexels.com

A szenvedélyek fogságából nehéz szabadulni, és a sikertelen egyéni próbálkozások után sokan belátják, hogy a függőség kezelése gyógyítása addiktológus szakember segítségét igényli. A kialakult testi vagy lelki függőség, akkor az a személyiség részévé válik, és átveszi a gondolkodás és a cselekvés felett az uralmat. Megfelelő terápiával azonban sok esetben tartós felépülés érhető el, de tudomásul kell vennünk előfordul, hogy a leszokás csak átmenetileg sikeres, és a szenvedélybetegség újból visszatérhet.

A függőség (addikció) fogalma több módon is meghatározható, a hétköznapi nyelvben általában a szenvedélybetegséggel azonos fogalomként használják. Tekinthető egy betegségnek, amelyet gyógyítani nem lehet, csak kordában tartani. Vagy a mai modern megközelítés szerint a szenvedélybetegség felfogható egy rögzült viselkedésként, amelyhez a személy kényszeresen ragaszkodik a káros hatásai ellenére is.

A függőség az a viselkedési forma, amikor valaki egy adott szer/tevékenység iránt állandó sóvárgást érez, képtelen ennek a (szer)használatát kontrollálni, és a szer vagy tevékenység megvonása elvonási tünetekkel jár együtt. A függőség jellemzője (ami mind a viselkedéses, mind a kémiai szer/drog függőségre is igaz), hogy az egyén prioritását, és figyelmét teljes mértékben a függőség uralja, és egyetlen cél, a vágyott tevékenység végzése (munka, szerencsejáték) illetve a drog használata vezérli.

A szerhasználati probléma és a függőség kialakulása általában egy hosszú folyamat eredményeként alakul ki, és a szerfüggőségek nem csak önállóan jelennek meg, hanem gyakran együtt járnak egyéb függőségekkel is. Azt is megállapították, hogy például a nikotinfüggők körében a depresszió és valamilyen szorongásos kórképek is gyakrabban fordulnak elő.

Az esetek többségében a függő személy nem ismeri el a függőségét. Jellemző, hogy a problémát tagadja, hárítja, vagy bagatellizálja a súlyosságát. Tipikusnak mondható, hogy a függők többsége úgy érzi, hogy képes a problémával egyedül megbirkózni. Amennyiben időben nem kap megfelelő segítséget/kezelést, akkor a függőség súlyos pszichés problémákat és egészségügyi panaszokat okozhat, és idővel állapotromláshoz és leépüléshez vezet.

Ugyanakkor a szenvedélybetegség nemcsak a függő személy testi-lelki egészségét rombolja, hanem a magánéletére, a társas kapcsolataira is negatív hatással van. A szenvedélybeteg családban felnőtt gyerekek több mint 30 százaléka felnőttkorukban maguk is függőkké válnak.

Mint ahogy a változás, úgy a függőségből való felépülés sem megy egyik napról a másikra, és pácienseként különböző a gyógyulás útja is. A gyógyuláshoz szükséges a változás iránt elkötelezett páciens, emellett elengedhetetlen a megfelelő szakmai segítség és módszer alkalmazása is, amely nagyban függ attól, hogy az aktuális állapotában mire van a leginkább szüksége. Adott esetben orvos végzettségű addiktológusra, vagy addiktológus konzultánsra (addiktológiai problémákra szakosodott egészségügyi szakemberre), de bizonyos helyzetben orvosi/pszichiátriai segítséget kell igénybe venni.

Az állapotfelmérés és az orvosi vizsgálat alapján kerül sor a személyre szabott terápia meghatározására. A gyógyításra számos technika alkalmas:

önsegítő csoportban való részvétel

csoportos terápia

pszichoterápia

konzultáció

tanácsadás

terápia

Hogy adott esetben melyik módszert /módszer kombinációt alkalmazzák, és mivel érhető el pozitív eredmény, függ a személytől, az életkorától, az állapotától, és a nemétől egyaránt. Például serdülő szerhasználók körében az egyéni terápia sikeresebb lehet, mint a csoportterápia. Vagy a szerencsejáték függőség kezelésében az önsegítő csoportban való részvétel eredményes pszichoterápiával, vagy konzultációval kiegészítve.

Az addiktológia konzultáció egy módszer a függőségek segítésére. Általában egy hosszabb folyamat, rendszerint 3-6 hónapot vesz igénybe, és a beszélgetés mellett különböző feladatok, gyakorlatok elvégzését foglalja magába. A konzultáció célja a páciens szerhasználat mentes életvitelének kialakítása és a függőségből való felépülés lépéseinek meghatározása.

Az addiktológiai tanácsadás, általában rövidebb folyamat (pár alkalmas beszélgetés), amely kifejezetten az adott probléma feltárására, és a legmegfelelőbb segítségnyújtási forma meghatározására szolgál. A tanácsadás célja az egyén motivációjának növelése, másrészt olyan magatartásformák tanítása, amelyek segítenek a negatív következmények elkerülésében.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!