Menü

Sport télen is!

A szabadtéri sportolást sokan 25 fokban, kellemes szellővel és ragyogó napsütéssel képzelik el, ám ha hideg van, vagy sötét, szél esetleg eső, már el is veszi a kedvet egy barátságtalan időjárás, pedig az immunrendszer erősödése szempontjából különösen ajánlott a téli szabadtéri sport.

A téli szabadtéri sportolás nemcsak a testünket tartja karban, hanem pozitívan hat a lelkünkre is. Sok népszerű téli sport létezik, szinte az egész család találhat nekik megfelelőt.

Miért jó télen kint edzeni?

Bevallom, olykor én is szívbajt kapok, mikor a kisfiaimnak kint tartják a fociedzést az esőben, hidegben, ám sportoló szülőként meg is vígasztalom magam hamar, hogy egyáltalán nem lesz ettől bajuk, sőt!

Természetesen nem „ész nélkül” kell egy szál pólóban kint rohangálni a havas esőben, itt is megvannak a fontos szabályok, ám ezek betartásával nem kell aggódnunk, hogy megbetegszik a család.

A rendszeres edzés télen rendkívül fontos: a szabadban végzett testmozgás erősíti az immunrendszert, a szívet, a tüdőt, javítja a vérkeringést, sőt a hidegnek köszönhetően több kalóriát éget el a szervezetünk. Tudom, hogy ezzel az információval mindig kicsit a fogyni vágyóknak csinálok kedvet, de az igazság az, hogy valóban kiváló a téli sportolás arra, hogy ledobjunk pár kilót.

Arról nem is beszélve, hogy szülőként jó példával járunk a gyermekeink előtt, ha azt látják, hogy apa, anya télen is kimegy kocogni, sétálni, túrázni.

Melyek a téli sportolás alapvető szabályai?

A téli sportolás alapja a megfelelő és réteges öltözködés. Az alsó ruházat legyen szintetikus anyagból, hogy könnyen elvezesse az izzadtságot, majd erre kerüljön egy második vastagabb réteg, ami jó hőszigetelő hatású.

Én magam szeretem az aláöltöző ruházatot futáshoz, kinti focihoz, s erre jöhet az edzőszett, esetleg egy könnyű mellény, sapka, kesztyű, csősál. Utóbbit sok futó sapkaként, kendőként, sálként is viseli.

Ami a lábbelit illeti: hideg, csúszós, jeges terephez válasszunk jól tapadó sportcipőt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kevesebb néha több, semmiképp sem jó túlságosan beöltözni, hiszen megizzadunk és hamar megfázhatunk, az a legjobb, ha a sport megkezdésekor kicsit fázunk, majd 5-10 perc elteltével már kellemesen érezzük magunkat.

Esős időben hasznos a vízálló sportruházat, a víztaszító öltözet.

Mire figyeljünk a téli sportolás megkezdésekor?

Ha megfelelően felöltöztünk, felvettük a sapkát, kesztyűt, sálat, megfelelő cipőt, akkor kezdjük máris egy bemelegítéssel, melyet már otthon is elkezdhetünk bemelegítő krémek használatával. A sport végeztével vegyünk egy forró zuhanyt vagy fürdőt és csak ezután kezdjük az izmok nyújtását, ellazítását. Semmiképp sem a sportolás végén! Ekkor a merev, hideg izomzat nem alkalmas a nyújtásra, könnyen végződhet sérüléssel a téli kalandunk!

Mi a helyzet a frissítéssel? Télen is kell inni edzés alatt?

Igen! A hideg időben se feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról! Természetesen nyáron több folyadékot veszítünk, ám télen is ugyanúgy izzadunk, s bár nem vagyunk annyira szomjasok, mint a nyári forróságban, a folyadékpótlás ekkor is fontos, ennek hiányában izomgörcs léphet fel.

A futás, a séta, a túra, a szánkózás, a korcsolyázás, a síelés népszerű téli sportok, a mozgásról tehát télen sem kell lemondani, ez nem egy szezonális hobbi, télen-nyáron űzhető, s bármelyikről elmondható, hogy akár kiváló társasági vagy csapatépítő program is lehet.

Természetesen nem mindenki élvezi a téli kint létet, vannak, akik kifejezetten inkább „bekuckózva” érzik jól magukat. Ha bármi miatt ódzkodunk a szabadban való edzéstől és nem szeretnénk a hidegben mozogni, akkor a benti mozgásfajták közül válasszunk, legyen az egy edzőterem, egy futópad, egy otthoni torna, egy jóga, pilates, vagy szobabicikli, elliptikus tréner. Lényeg, hogy télen se hagyjunk fel a mozgással!

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.