Menü

Illemszabályok az edzőteremben!

Téli időszakban nem mindenki szereti a szabadtéri sportokat, vannak, akik kifejezetten bekuckóznak télen, s inkább otthon mozognak (ha mozognak), vagy az edzőtermet választják, nincs is ezzel semmi baj, azonban, ha zárt térben edzünk, mások társaságában, akkor vonatkoznak ránk egyfajta illemszabályok, melyeket illik mindenkinek betartani.

Nincs írott szabály a konditermi viselkedésre, mégis van egyfajta etikett, amit illik vagy illene egy edzőteremben betartani, a zökkenőmentes egymás mellett edzés érdekében.

Köszönés!

Teljesen alapvető dolog (lenne) például a köszönés. Amikor belépünk a terembe, köszönünk, amikor távozunk, köszönünk, már óvodáskorban megtanultuk, s mégis van, aki elfelejti, pedig magától értetődő (nek kellene lennie).

Elpakolok magam után!

Evidens, hogy visszapakolom magam után a súlyokat, ügyelek a rendre, a higiéniára, a törülköző használatra. A mellékhelyiségekben, zuhanyzóban szintén ezt teszem és tisztaságot hagyok magam mögött.

Én magam ugyan nem járok gyakran terembe, mert inkább futni szeretek a szabadban, vagy otthon tornázom a gyerekek mellett a súlyzóimmal, de ha társaságban sportolnék, mindig figyelnék másokra és nem zavarnám az edzésüket.

Illetlen dolog megbámulni valakit!

Nem illendő, ahogy az sem, ha szóval tartjuk a sportolókat, pletykálunk, flörtölünk, okoskodunk, beleszólunk mások edzéseibe. Tanácsot, segítséget lehet kérni, de mindig udvariasan és kizárólag akkor, ha végzett a sorozattal és letette a súlyokat.

Ha pedig foglalt egy gép, akkor addig válasszunk másik eszközt, vagy gépet, esetleg használjuk a szabad súlyokat.

Öltözzünk fel!

Az öltözködés terén nincs konkrét előírás az edzőteremben, emiatt sajnos sok esetben azt látni, hogy a sportolni vágyók nem öltözködnek megfelelően.

Némely hölgynek nincs önkritikája, páran divatbemutatónak tartják az edzéseket, több férfi pedig valamiért fontosnak érzi, hogy félmeztelenül emelgesse a súlyokat. Legjobb kényelmes és praktikus, egy konditeremhez illő ruházatot viselni.

Evés-ivás

Az evés is kényes dolog, mások előtt elővenni a csirkés-rizses nem tudom milyen dobozos kaját, de egy turmixot lehúzni, vagy fehérjeszeletet bedobni még talán belefér mások előtt.

Hagyjuk otthon a gyereket!

Volt, hogy elvittem a fiaimat edzeni, vagy az apukájukkal elmentek súlyzózni, de nem jó ötlet, ugyanis a gyerekek egyrészt hamar megunják az edzést s ekkor már csak láb alatt lesznek, netán zavarják mások sporttevékenységét. Jobb, ha a gyerekeket otthon hagyjuk, arról nem is beszélve, hogy veszélyes is a súlyok körül közlekedniük.

Aki régóta edz és tudja az illemet, ismeri az alapvető szabályokat és be is tartja azokat, azoknak a cikk nem mond semmi újat, akik viszont eddig nem figyeltek az alapvető illemszabályokra, azoknak érdemes kihangsúlyozni a fent említett tudnivalókat. Jó sportolást kívánok!

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!