Menü

Így győzd le a szorongást!

A szorongás egyre gyakoribb népbetegség, bár nem mindenki számára egyértelmű teljesen, hogy mit is jelent valójában. Ezt a negatív, sokszor akár fojtogató érzést nem szabad semmibe venni, és tudatosan megfeledkezni róla, hiszen bizonyítottan hosszútávú következményekkel járhat mind mentálisan, mind fizikailag.

A pandémia időszakában még magasabb a szorongások száma, hiszen félünk az ismeretlentől, nem tudjuk, mi történhet, és úgy érezzük, a fejünk fölött döntenek. Nemcsak most, de az utóbbi években számottevően megnőtt a szorongásos megbetegedések száma, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Törekedjünk arra, hogy betartva a most olvasható tippjeinket, sikerül egyedül is leszámolni a betegséggel, de ha nem, ne féljünk segítséget kérni szakembertől!

Ha úgy érzed, hogy gyakran áll az utadba a szorongásod, esetleg hátráltat a karrieredben, vagy a magánéletedben, akkor te magad is tudsz tenni ellene. A következő tippek sikerességét kutatások támasztják alá, és pszichológusok, pszichiáterek ajánlják, így akár a terápia és gyógyszerek kiegészítéseként is használhatóak.

A legfontosabb, hogy ismerd fel, milyen szituációk hozzák elő a szorongásodat. Elképzelhető, hogy te is inkább a társasági élettől riadsz meg? Kevésbé szereted a stresszes helyzeteket, ha határidőre kell teljesíteni, vagy rövid időn belül kell elvégezned megszámlálhatatlan feladatot? Esetleg a szorongástól való szorongásod akadályoz meg az életedben?

Ismerd meg ezeket a kiváltó okokat, helyzeteket, keress összefüggést, és amikor belekerülsz, gondold át, pontosan mitől is szorongsz ennyire? Elképzelhető, hogy olyan indokot találsz, amelyet sokkal könnyebb megszüntetni, mint gondolnád.

Ha például nyomás alatt érzed magad attól, hogy a főnököd túl sok munkát oszt rád, és szűkös a határidő, akkor beszélj a feletteseddel. Nyílj meg neki, és őszintén mondd el, hogy benned ez szorongást idéz elő. Az is megoldás lehet, hogy kollégáid segítségét kéred abban, hogy vegyenek át tőled 1-1 feladatot. Nem szükséges mindent neked vállalni, nyugodtan kérj segítséget, és máris megszüntetheted a szorongásodat.

1. VEGYÉL EGY MÉLY LEVEGŐT, ÉS FÚJD EL A SZORONGÁST

A legegyszerűbb és legolcsóbb szorongásoldó a mély lélegzés. A mély levegővétel lelassítja az anyagcserédet, lecsökken a vérnyomásod, több oxigénhez jut az agyad, így biztosan csökken a szorongásod. Ez arra sarkallja a paraszimpatikus idegrendszert, hogy nyugodt állapotba kerülj. Ehhez azonban az szükséges, hogy naponta legalább 20 percig gyakorold a lassú, mély levegővételt.

2. MEDITÁCIÓ

A meditálás a buddhizmusból ered, de a pszichológia is felfedezte jótékony hatását. A pozitív pszichológia és a mindfulness épít erre a koncentrációt és fókuszt irányító, jelenben való létezésre buzdító spirituális irányzatra. A meditációhoz nem szükséges drága kurzusokra, egész hétvégés vagy egy hetes táborokba elmenni, manapság már a telefonod segítségével, egy applikációt használva is gyakorolhatod otthon.

3. EDZÉS

Az edzés rengeteg mindenre jó – amellett, hogy formálod a tested, növeled az állóképességedet, kitartást növelsz, még a szorongás leküzdésére is szuper megoldás lehet. Hogy miért? Edzés során folyamatos igénybevételnek teszed ki a tested, és egy idő után az elmédnek is koncentrálnia kell, főleg, ha szabályosan szeretnéd kivitelezni a gyakorlatokat, vagy csapatjátékot választasz.

4. KERÜLD EL AZ ALKOHOLT

A kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy az alkoholfogyasztás, főleg, ha mértéktelen, súlyos mellékhatásokkal jár. A filmekben azt mutatják, hogy szorongás vagy stressz esetén a legjobb, ha bontunk egy üveg bort, vagy iszunk egy felest. Ez azonban a valóságban nincs így.

A szorongás általában nem egyik pillanatról a másikra múlik el, és sokszor már a veszélyhelyzet elhárítása után órákkal is megmarad – ha valós volt a veszélyhelyzet. Ilyenkor érdemes leírni az eközben bennünk kavarodó gondolatokat és érzelmeket. A kézzel írás segít megszabadulni a negatív érzelmektől, hiszen beindítja az érzelmi megküzdést (akárcsak a „dolgok kimondása”) valamint a kézmozgás is segít a feldolgozásban.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?