Menü

Breadcrumbing - a kenyérmorzsa szórásának jelentése

Emberi kapcsolatainkban sokféle viselkedésformával találkozhatunk, melyek meghatározzák személyiségünket, kivetülnek ismerkedési formáinkra, de sokszor ez az egyik félnek nagyon kellemetlen vagy bizonytalanságot okoz, ilyen a breadcrumbing jelensége is.

Az ember alapvetően társas lény, keresi a párját az életben, de ez nem mindig sikerül a legjobban. Nem is kell feltétlenül párkapcsolatra kihegyezni, amikor ismerkedésről beszélünk, lehet ez egy akár baráti kapcsolat is, de a breadcrumbing inkább a párkapcsolati témában fordul elő legtöbbször. A breadcrumbing kenyérmorzsaszórást jelent és a nárcisztikus személyekre jellemző a leginkább, nevezhető egy érzelmi bántalmazó eszköznek. Presti Ni coach könyvéből többet is megtudhatunk a témával kapcsolatban, ahol egészen részletesen kitér a viselkedés elemeire. A breadcrumbing lényege, hogy az egyik fél úgymond morzsákat szór a másik fél elé, mellyel érdeklődést, flörtölést mutat.

Ezzel a viselkedésével felkelti a másik fél érdeklődését, kialakít egy reménykedést egy kapcsolat kialakítására, de végül nem teljesedik ki a várt kapcsolat. Mondani sem kell, hogy ez a másik, reménykedő félben mekkora sérülést, csalódottságot és magányt hozhat elő. Kissé olyan, mintha a morzsázó feltételekhez kötné a szeretetét, hogy még többet és többet csikarjon ki a szerető félből. Ez ugyanúgy megjelenhet egy munkakapcsolat terén is, amikor a dolgozó előtt elhúzzák a mézesmadzagot, mondjuk egy előléptetéssel kapcsolatban, de az sosem fog megtörténni. Egyenes út vezet a megfelelési kényszerhez mindkét esetben. Kijelenthetjük, hogy ez manipulatív viselkedés.

Felismerhető a jelenség, amikor az ember azt érzi, hogy nem elég jó a másik félnek, hogy nem tesz meg mindent, mert a másik fél elhanyagolja a kapcsolatot. Ilyenkor jön elő az önhibáztatás és csak egy lépés innen a kapcsolatfüggőség, aminél a szenvedő alany már minden pillanatban azt lesi, hogy párjának, főnökének miben kedveskedhet, ezzel is felhívva a figyelmet önmaguk értékére. A manipulatív személy csak akkor ad valamilyen kis morzsát, ha el akar érni valamit és amint megkapta, azonnal visszatér valósi önmagához.

Mindezekkel eléri, hogy az, akit sakkban tart viselkedésével, önmagát marcangolja, lemondjon önállóságáról és mindent megtegyen azért, hogy a kapcsolatában megbecsüljék és szeretethez jusson. Eközben megjelenik a depresszió, a hibás önkép, hogy ő nem elég a szeretethez. Még akkor sem tesz semmit, ha valahol mélyen belül érzi, hogy ez hazugság, de inkább nem néz szembe a fájdalmas igazsággal. Itt lép be a már említett kapcsolatfüggőség. Egy olyan személy esetében, aki ilyen manipulatív kapcsolatba sodródik, mindig szükség van egy külső megerősítésre, támogatásra, hogy ebből ki tudjon szakadni.

A breadcrumbing, azaz morzsaszórás egy olyan jelenség, mely az emberi kapcsolatokat érinti, manipulatív, kihasználja a szeretetre és elismerésre vágyó embereket, ezért nagyon fontos odafigyelni az árulkodó jelekre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.