Menü

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Jó lenne idén úszógumi nélkül megúszni az ünnepi evészetet, ez nem könnyű, mikor mindenki az omlós diós bejglit, a finom házi süteményeket és a csokoládés édességeket majszolja előttünk. Természetesen nem kívánok olyannak tűnni, mint, aki ezeket mindenáron mellőzni fogja, mert ez nem lenne igaz, de a mértékletesség mellett semmilyen étel nem „bűnös”, azonban egyáltalán nem hátrány, ha az ünnepek alatti ételek nagy részét mégis reform társaikra cseréljük le.

Mint említettem nem baj, ha lecsúszik néhány süti és szaloncukor, sőt, ha olyan a kedvünk, együnk kedvünkre, csak aztán ne csodálkozzunk, ha a januári mérlegelés bosszantó értékeket mutat, az újév első munkanapján pedig egyik ruhánk sem passzol ránk.

Milyen megoldást javaslok? Természetesen az arany középutat!

Kezdjük a szaloncukrokkal, hiszen ez a legismertebb és legkedveltebb klasszikusunk.

Mit együnk helyette?

Akár a múlt cikkben említett egészséges és diétás szaloncukrokat készítjük el, akár helyettesítőt keresünk, az alakunkra mindenképp jó hatással lesz.

Csipegessünk aszalt gyümölcsöket, magvakat!

A karácsonyi készülődés közben a nagy tál bejgli és szaloncukor mellé állíts össze egy aszalt gyümölcstálat is olajos magvakkal. Így, ha a nagy sürgés-forgás közben, vagy a vendégsereg előtt nassolni szeretnénk, akad a közelben egészséges alternatíva, azonban hazugság lenne azt állítani, hogy itt nem kell tartani a mértéket! Ezek cseppet sem kalóriaszegény étkek, szóval csak csínján!

Magas kakaó tartalmú csokoládé.

Ha mindenképp csokisra fáj a fogunk, akkor is válasszuk inkább magas kakaótartalmú fekete csokit, egészségesebb agyoncukrozott tejcsokis társánál, s tele van antioxidánsokkal.

A savanykás alma és a sajt kombinációja olyan régóta közkedvelt páros, hogy talán említeni sem kell.

Vágjunk gerezdekre egy nagyobb almát, majd aprítsunk fel hozzá valamilyen keménysajtot. Jó hír, hogy ez a kombó remekül eltelít! Nem vágyunk utána fél rúd mákos bejglire és egy zacskó szaloncukorra.

Igyunk egy bögre cukormentes forró csokit vagy kakaót!

Egy kisebb csésze forró csoki remekül eltelít és nincs benne annyira sok kalória, mondjuk a tejszínhabot nem javaslom a tetejére csokiöntettel, hiába tudom, hogy azért azzal az igazi!

Teljes kiőrlésű pékáru

Ezek remek változatai a hagyományos fehér lisztesnek, s ha még sütni sincs kedvünk, akkor meg is vehetjük bármelyik bevásárlóközpontban. Vegyük a zsírszegényebb verziókat és csemegézzünk!

Nyilván senkit se fogunk fogyókúrára a családból karácsonykor, nem célunk ekkor visszanyerni lánykori alakunkat sem, de nem lehetetlen egészségtudatos módon megélni az ünnepi gasztronómiát és hízás nélkül átvészelni az ünnepeket. Ez már több, mint elég.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.