Menü

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Jó lenne idén úszógumi nélkül megúszni az ünnepi evészetet, ez nem könnyű, mikor mindenki az omlós diós bejglit, a finom házi süteményeket és a csokoládés édességeket majszolja előttünk. Természetesen nem kívánok olyannak tűnni, mint, aki ezeket mindenáron mellőzni fogja, mert ez nem lenne igaz, de a mértékletesség mellett semmilyen étel nem „bűnös”, azonban egyáltalán nem hátrány, ha az ünnepek alatti ételek nagy részét mégis reform társaikra cseréljük le.

Mint említettem nem baj, ha lecsúszik néhány süti és szaloncukor, sőt, ha olyan a kedvünk, együnk kedvünkre, csak aztán ne csodálkozzunk, ha a januári mérlegelés bosszantó értékeket mutat, az újév első munkanapján pedig egyik ruhánk sem passzol ránk.

Milyen megoldást javaslok? Természetesen az arany középutat!

Kezdjük a szaloncukrokkal, hiszen ez a legismertebb és legkedveltebb klasszikusunk.

Mit együnk helyette?

Akár a múlt cikkben említett egészséges és diétás szaloncukrokat készítjük el, akár helyettesítőt keresünk, az alakunkra mindenképp jó hatással lesz.

Csipegessünk aszalt gyümölcsöket, magvakat!

A karácsonyi készülődés közben a nagy tál bejgli és szaloncukor mellé állíts össze egy aszalt gyümölcstálat is olajos magvakkal. Így, ha a nagy sürgés-forgás közben, vagy a vendégsereg előtt nassolni szeretnénk, akad a közelben egészséges alternatíva, azonban hazugság lenne azt állítani, hogy itt nem kell tartani a mértéket! Ezek cseppet sem kalóriaszegény étkek, szóval csak csínján!

Magas kakaó tartalmú csokoládé.

Ha mindenképp csokisra fáj a fogunk, akkor is válasszuk inkább magas kakaótartalmú fekete csokit, egészségesebb agyoncukrozott tejcsokis társánál, s tele van antioxidánsokkal.

A savanykás alma és a sajt kombinációja olyan régóta közkedvelt páros, hogy talán említeni sem kell.

Vágjunk gerezdekre egy nagyobb almát, majd aprítsunk fel hozzá valamilyen keménysajtot. Jó hír, hogy ez a kombó remekül eltelít! Nem vágyunk utána fél rúd mákos bejglire és egy zacskó szaloncukorra.

Igyunk egy bögre cukormentes forró csokit vagy kakaót!

Egy kisebb csésze forró csoki remekül eltelít és nincs benne annyira sok kalória, mondjuk a tejszínhabot nem javaslom a tetejére csokiöntettel, hiába tudom, hogy azért azzal az igazi!

Teljes kiőrlésű pékáru

Ezek remek változatai a hagyományos fehér lisztesnek, s ha még sütni sincs kedvünk, akkor meg is vehetjük bármelyik bevásárlóközpontban. Vegyük a zsírszegényebb verziókat és csemegézzünk!

Nyilván senkit se fogunk fogyókúrára a családból karácsonykor, nem célunk ekkor visszanyerni lánykori alakunkat sem, de nem lehetetlen egészségtudatos módon megélni az ünnepi gasztronómiát és hízás nélkül átvészelni az ünnepeket. Ez már több, mint elég.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?