Menü

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

De mégis, hogyan tudod a lehető legkisebb kárt okozva elérni azt, hogy a fontos eseményen a lehető legjobb külső megjelenést érd el? Ebben a cikkben adunk néhány ötletet az egészséges, de gyors fogyáshoz!

A gyors és könnyű fogyást ígérő divatdiétákról

Az Internet tele van biztos fogyást ígérő módszerekkel, sokan egy-két hét alatt ígérnek jelentős súlyvesztést, mások egyszerűen végrehajtható, gondolkodást különösebben nem igénylő módszereket kínálnak.

Ezek a diéták tápanyag hiányt eredményeznek, amiben szervezet éhezik, kimerül és az immunrendszer gyengülését eredményezi. Pár hét letelte után, visszatérve a korábbi életmódhoz a korábbi súlyunkat is visszakapjuk, plusz pár kilót ráadásként.

Ez a jo-jo effektus. A diétás étrend követésének megkezdésekor az is jellemző, hogy a jelentős szénhidrát és sómegvonás vízvesztést okoz, ami a mérlegen látványos eredményt mutat, ugyanakkor a testösszetételt semmilyen formában nem befolyásolja, tehát a testzsír mennyisége megmarad. Hosszabb idő után is inkább az izomfehérje leépülése jellemző, hiszen a drasztikus módszereknél a szervezet a tartalékokat, mint amilyen a zsírpárna inkább őrzi vészhelyzet esetére, előbb a számára felesleges terhet jelentő és energiaigényes izmokat fogja lebontani.

Tegyük tisztába a szálkásítás és a fogyás fogalmát.

A legtöbb fogyni vágyó célja a súlyvesztés, teljesen mindegy, milyen módszerrel, csak a mérleg kevesebbet mutasson. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy nem ideális arányban veszít a testünk az összetételéből, ahogy az előző bekezdésben is szó volt róla. Az izomszövet nehezebb mint a zsírszövet, ugyanakkor energiaigényes, ezért a szervezet mihamarabb igyekszik megválni tőle. Így csökken a súlyunk, de csökken a tónusosságot, feszességet adó izomtömeg is. A könnyebb, ám nagyobb terjedelmű zsírszövet pedig ugyanúgy rajtunk marad. Ezt eredményezik a koplaló diéták. Első napokban vizet vesztünk, utána pedig izmot.

1. Étrend: légy szigorú, de ésszerű

Gyökeres változtatásokra van szükség, ha nincs idő a lassú, ésszerű életmódváltásra. Bizony el kell hagyni a cukros, lisztes, egyszerű szénhidrátot tartalmazó ételeket és inkább az alacsonyabb kalóriatartalmú, rostdúsabb szénhidrátforrásokat előnyben részesíteni, mint amilyenek a zöldségek, például a brokkoli, karfiol, uborka vagy cukkini.

2. Edzés: Minimum 30 perc naponta

A mozgás segíti az anyagcsere optimalizálását, segíti a zsírégetés gyorsítását, az energia felhasználását, így könnyebben kerülünk negatív energiamérlegbe, vagyis amikor többet használunk el, mint amennyit beviszünk. Ez pedig az egyenes út a fogyáshoz.

3. Vitaminok: a komplett étrendhez

A diéta idején a kevesebb tápanyaggal – főleg a kevesebb szénhidráttal – kevesebb mikronutriens is jut a szervezetbe, mint amilyenek a vitaminok és ásványi anyagok. A mozgás során pedig többet veszítünk ezekből, tehát pótlásuk hatványozottan fontos ebben az időszakban. Bizonyos mikronutriensek hiánya egyenesen hízáshoz is vezethet, míg mások szépen segítik, támogatják a fogyást, a tápanyagok megfelelő felhasználását, az étvágy kontrollálását, az izmok működését stb.

4. Táplálék-kiegészítés: a siker kulcsa

Számos olyan táplálék-kiegészítő létezik, amely hasznos a testsúlycsökkentés folyamatában. Ezek a természetben alapvetően előforduló tápanyagok, hatóanyagok, amelyek segítik az izomtömeg megőrzését

A gyors és hatékony fogyáshoz nagyon tudatosan kell hozzáállni, szigorúan betartva minden előírást, a csalások teljes kizárásával. Itt nincs apelláta, be kell tartani a szabályokat, ha eredményt akarsz! Fontos, hogy az étrendedet és az edzéstervedet is szakember segítse összeállítani.

Figyelj oda arra, hogy a szükséges tápanyagokat biztosítsd a szervezeted számára, de változtasd meg úgy a kalóriabevitelt, hogy az edzésekkel együtt negatív energiamérlegben legyél, így fogyni kezdj, az izomtömeg megtartásával, egészségesen! Figyelj a folyadékbevitelre és bátran fordulj a táplálék-kiegészítőkhöz, hogy a maximálisan betartott étrend és edzésterv eredményéből a maximumot tudd kihozni!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.