Menü

Mit jelent a DINK életmód és miért népszerű?

Két fizetés, nulla gyerek – lényegében ezt az életformát jelenti, s egyre több pár dönt emellett az élet mellet. A „két fizetés gyerek nélkül” életstílus egyfajta alternatívát jelent a fiataloknak a gyermeket vállaló, családos, hagyományos életmodellel szemben.

Tanulmányok kimutatták, hogy a párkapcsolatban élők gyermekvállalásának ideje egyre inkább kitolódik, külföldön és belföldön egyaránt, sokan pedig le is mondanak a családalapításról. Vajon miért? Milyen előnyei és hátrányai vannak a DINK- azaz „dual income, no kids” – „két jövedelem, gyerek nélkül” életmódnak?

Akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket és az ezzel járó felelősséget sem, azok szinte mondhatni, hogy – látszólag legalábbis - gondtalan életet élnek, utaznak, nyaralnak, van magukra idejük és pénzük. Kevésbé stresszes az életük, karriert futnak be, nagyon jó anyagi körülmények között élnek, legalábbis én háromgyerekes anyukaként valahogy ilyennek képzelem el őket.

A látszat szerint teljes mértékben kihasználják a gyerekmentes élet előnyeit és lehetőségeit. Anyagi biztonságban élnek, felelősségtől mentesen, talán ezért is népszerű ez a döntésük, életmódjuk.

Természetesen nem ítélek a látszat alapján és nem gondolom, hogy az ő életük könnyű és mindig gondtalan, hiszen ne felejtsük el, hogy gyakran ez nem a saját választásuk eredménye, hanem a körülmények alakították így. Vannak, akiknek nem lehet gyermeke, termékenységi problémáik vannak, vagy nem találták meg a családalapításhoz megfelelő társat, miközben a társadalom karrieristának ítéli meg őket, s azt gondolják róluk, hogy túlzottan ambíciózusak és olykor önzőek.

Az is megesik, hogy a párok gyakorlati és praktikus okokból, épp az anyagi bizonytalanság miatt választják és vállalják ezt az életmódot, hiszen pontosan tudjuk szülőként, hogy a gyermekvállalás nem kis anyagi áldozattal is jár.

Vannak olyan DINK párok, akik nem szeretnének a társadalom elvárásainak megfelelni és mindenáron gyermeket vállalni. Nem szeretnének szülői értekezletre, fogadóórákra járni, nem akarnak éjszakázni. Szabadon akarnak élni és akkor otthont és lakóhelyet, munkát váltani, amikor csak akarják.

El lehet és el is kell fogadni, hogy bizonyos kapcsolatokból, házasságokból nem hiányzik a gyerek, úgy érzik a felek, hogy így is teljes életet élnek, szeretnek dolgozni, otthon pedig pihenni, hétvégén délig aludni, bármikor utazgatni és még sorolhatnám.

Gyermeket nevelni nem egyszerű, nagyon kemény és sokszor azt érzem, hogy borzasztóan nehéz feladat, nem ítélem el azt, aki ebbe nem mer, vagy nem akar belevágni.

A DINK életmód elsőre talán jól hangzik, de essen szó a hátrányairól is, hiszen az éremnek két oldala van.

Annak ellenére, hogy számos előnnyel jár ez az életmód, ezek a párok soha nem élik át a gyermekvállalás élményét, örömét. Azt az szeretetet, amit csak a gyermekünk iránt érezhetünk. Ők azok, akik nem fogják később bánni, hogy a gyermek helyett a karriert választották.

S hogy lehet-e gyerek nélkül teljes életet élni?

Minden bizonnyal igen, de erre a kérdésre mindenkinek saját magának kell megadnia a választ.

Egy biztos: inkább döntsön valaki a DINK életmód mellett, minthogy gyermeket vállal és azután megbánja, nem szereti, nem gondozza, nem neveli a gyermekeit, nem foglalkozik velük, nem gondoskodik róluk megfelelően, elhanyagolja őket. Előbbit megérti és elfogadja az ember, utóbbi azonban soha nem elfogadható.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!