Menü

Létezik télen allergia?

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, allergiás tünetek télen? Létezik téli allergia! A téli allergia: nagyon hasonlít az influenzára, könnyű összetéveszteni a megfázással!

Amikor a fagyok beköszöntével végre elmúlik a parlagfűszezon, végre fellélegezhetünk, legalábbis azt gondoljuk, ám sajnos létezik télen is allergia, nézzük mitől van, mik a kiváltó okok, tünetek és mit tehetünk ellene?

Való igaz a tél beköszöntével eltűnnek a levegőből a pollenek, azonban a szénanáthától ezzel nem mindenki szabadul meg.

A téli allergiák is szezonális allergiák és főként az otthonunkban megtalálható allergének okozzák. Allergén anyagok ekkor jelen vannak a levegőben, a tünetek pedig könnyen összetéveszthetők a megfázással.

A téli szénanátha okozói között nagy számban megtalálhatók a poratkák és ürülékük. Ez az élőlény a bőrről lehulló, elhalt hámsejtekkel táplálkozik, mely főként a matracban és az ágyneműben található meg, illetve kárpitozott bútorokban, szőnyegekben.

A háziporatka allergia jellegzetes tünete az orrdugulás és tüsszögés, de gyakran okoz bőrtüneteket is. Aki érzékeny rá, megeshet, hogy reggel test szerte kiütésekkel ébred.

Sajnos nemcsak a poratka okoz ilyen gondot, hanem a penész is.

A penészgomba a nedves, sötét, nehezen hozzáférhető sarkokat kedveli, de spóráik az egész ház levegőjében szétterjednek és számos egészségügyi panaszt okoznak. A gombaspórák gyorsan szaporodnak a nedves, sötét környezetben, jelenlétükre gyakori légúti betegségek, orrdugulás, orrfolyás hívhatják fel a figyelmet.

A poratka és a penész mellett a házi kedvenceink is allergénforrások: a kutya, a macska, a hörcsög, tengerimalac, de akár a papagáj is okozhat allergiára emlékeztető tüneteket. A házi kedvencek közül bármelyik állat okozhat allergiát. Az allergiás reakciót legtöbbször az állatok szőre, bőre váltja ki, de nyáluk és vizeletük is kiválthatja.

Mit tehetünk a téli allergia ellen?

Először is komolyan kell venni a tüneteket, s ha nem múlnak, szakemberhez kell fordulni, aki elmondja a szükséges teendőket, mint például otthonunk alapos takarítása, gyakori szellőztetése, kárpitozott bútoraink, szőnyegjeink, matracaink szakszerű tisztítása.

A penész ellen a szellőztetéssel, páratartalom kontrollálásával tehetjük a legtöbbet, illetve légtisztító berendezés beszerzésével.

Ezek a készülékek nemcsak az allergének, a poratka ürülék vagy a penészgomba spórák kiszűrésére képesek, hanem a lakás páratartalmát is kontrollálják.

A téli allergiák hosszabb időn át is lappanghatnak, mivel tüneteik könnyen összetéveszthetők más hasonló légúti betegségekkel, azonban, ha nem múlnak a panaszaink és évente többször visszatérnek, illetve zárt térben rosszabbodnak, szabad levegőn javulnak, ha gyakran orrdugulással ébredünk, pedig látszólag semmi bajunk, akkor érdemes a téli allergiára gyanakodni.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.