Csodafinom mentes karácsonyi sütik
- Dátum: 2023.12.16., 11:38
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- bejgli, csodafinom, diétás, eritrit, ételérzékeny, glutén, gluténmentes, hagyományos, karácsonyi kuglóf, készülődés, laktóz, mandula, mentes karácsonyi sütik, mézeskalács, őrlemény, rizsliszt, süteményrecept, tej, vaj, vendéglátó, zabpehelyliszt, zserbó
Amikor valaki ételérzékeny, nem ehet tejet, glutént vagy laktózt, esetleg paleo étrendet követ, netán más diétát, akkor nagyon nehéz vendéglátóként ezeknek a vendégeknek is megfelelni, s mivel az ünnepek alatt mindenkinek szeretnénk a kedvében járni, ezért mai cikkünkben mentes süteményrecepteket gyűjtünk össze.
A karácsonyi süteményekből azok sem szeretnének kimaradni, akik ételérzékenységgel küzdenek vagy speciális étrendet követnek, ilyenkor számunkra a sütemények elkészítése stresszforrás, ugyanakkor sajnos egyre többen vannak, akiket ételintolerancia miatt más finomságokkal kell vendégül látnunk, mint a hagyományos karácsonyi desszertek.
A karácsonyi sütés-főzés alapból mondhatjuk, hogy egyszerre öröm és stressz minden évben. Boldogok vagyunk, hogy készülődhetünk az ünnepekre, szívesen hangolódunk és készülődünk, tervezünk és vásárolunk, ám mindenkinek a kedvére tenni nem egyszerű feladat.
Ma már mondhatjuk, hogy a mentes sütik kínálata akár receptek formájában, akár a boltban készen kapható kínálatban számtalan lehetőséget biztosít, hogy azoknak is kedveskedhessünk, akik a hagyományos bejglit, zserbót és mézeskalácsot nem fogyaszthatják.
A hagyományos karácsonyi kuglóf mentes verzióban rizsliszttel, gluténmentes zabpehelyliszttel, laktózmentes vajjal is elkészíthető, a mézeskalács és a hókifli is lehet gluténmentes, ha gluténmentes zabpehelyliszttel helyettesítjük a hagyományos összetevőt és laktózmentes vajat használunk.
A muffin a legkedveltebb sütik egyike, sosem fog kimenni a divatból, nemcsak azért, mert olyan egyszerű, hogy egy kisgyerek is elkészíti segítség nélkül, hanem mert százféle ízvilág formájában fogyasztjuk, amelyekben a mentes verziót pofonegyszerűen összedobhatjuk.
Amikor a mákos bejgli készítésénél megmarad fél zacskó mák, akkor jön el a mákos guba ideje.
Mentes verzióban hogyan fogjunk hozzá? Nos úgy, mint a hagyományoshoz, csak gluténmentes bagettet, mandulaitalt, vanília őrleményt, eritritet használva.
Akinek hozzám hasonlóan mindig van hely a pockjában egy – két karika kókusztekercsre, annak ajánlom az ételérzékenyeknek való verziót mandulaliszt, laktózmentes tej, cukrozatlan kakaópor és eritrit összetevőivel.
Ahogy közelednek az ünnepek a legtöbb háziasszony számára kulcsfontosságú, illetve gondolkodóba ejtő kérdés, hogy mi lesz idén a karácsonyi menü, milyen sütemények készüljenek, avagy a hagyományos és közkedvelt receptek miként alakíthatóak át diétássá, alakbaráttá. Reméljük cikkünkben találtak néhány hasznos édességötletet, melyek sosem mennek ki a divatból. Kellemes karácsonyi készülődést kíván a www.hajraegeszseg.hu szerkesztősége!
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
S.I – a japán gerincterápia

Egyre több ember fordul az alternatív kezelések alkalmazása felé, ha valamilyen egészségügyi problémával küzd, ilyen az S.I terápia is.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!