Menü

Csodafinom mentes karácsonyi sütik

Amikor valaki ételérzékeny, nem ehet tejet, glutént vagy laktózt, esetleg paleo étrendet követ, netán más diétát, akkor nagyon nehéz vendéglátóként ezeknek a vendégeknek is megfelelni, s mivel az ünnepek alatt mindenkinek szeretnénk a kedvében járni, ezért mai cikkünkben mentes süteményrecepteket gyűjtünk össze.

A karácsonyi süteményekből azok sem szeretnének kimaradni, akik ételérzékenységgel küzdenek vagy speciális étrendet követnek, ilyenkor számunkra a sütemények elkészítése stresszforrás, ugyanakkor sajnos egyre többen vannak, akiket ételintolerancia miatt más finomságokkal kell vendégül látnunk, mint a hagyományos karácsonyi desszertek.

A karácsonyi sütés-főzés alapból mondhatjuk, hogy egyszerre öröm és stressz minden évben. Boldogok vagyunk, hogy készülődhetünk az ünnepekre, szívesen hangolódunk és készülődünk, tervezünk és vásárolunk, ám mindenkinek a kedvére tenni nem egyszerű feladat.

Ma már mondhatjuk, hogy a mentes sütik kínálata akár receptek formájában, akár a boltban készen kapható kínálatban számtalan lehetőséget biztosít, hogy azoknak is kedveskedhessünk, akik a hagyományos bejglit, zserbót és mézeskalácsot nem fogyaszthatják.

A hagyományos karácsonyi kuglóf mentes verzióban rizsliszttel, gluténmentes zabpehelyliszttel, laktózmentes vajjal is elkészíthető, a mézeskalács és a hókifli is lehet gluténmentes, ha gluténmentes zabpehelyliszttel helyettesítjük a hagyományos összetevőt és laktózmentes vajat használunk.

A muffin a legkedveltebb sütik egyike, sosem fog kimenni a divatból, nemcsak azért, mert olyan egyszerű, hogy egy kisgyerek is elkészíti segítség nélkül, hanem mert százféle ízvilág formájában fogyasztjuk, amelyekben a mentes verziót pofonegyszerűen összedobhatjuk.

Amikor a mákos bejgli készítésénél megmarad fél zacskó mák, akkor jön el a mákos guba ideje.

Mentes verzióban hogyan fogjunk hozzá? Nos úgy, mint a hagyományoshoz, csak gluténmentes bagettet, mandulaitalt, vanília őrleményt, eritritet használva.

Akinek hozzám hasonlóan mindig van hely a pockjában egy – két karika kókusztekercsre, annak ajánlom az ételérzékenyeknek való verziót mandulaliszt, laktózmentes tej, cukrozatlan kakaópor és eritrit összetevőivel.

Ahogy közelednek az ünnepek a legtöbb háziasszony számára kulcsfontosságú, illetve gondolkodóba ejtő kérdés, hogy mi lesz idén a karácsonyi menü, milyen sütemények készüljenek, avagy a hagyományos és közkedvelt receptek miként alakíthatóak át diétássá, alakbaráttá. Reméljük cikkünkben találtak néhány hasznos édességötletet, melyek sosem mennek ki a divatból. Kellemes karácsonyi készülődést kíván a www.hajraegeszseg.hu szerkesztősége!

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

S.I – a japán gerincterápia

Egyre több ember fordul az alternatív kezelések alkalmazása felé, ha valamilyen egészségügyi problémával küzd, ilyen az S.I terápia is.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!