Menü

Csodafinom mentes karácsonyi sütik

Amikor valaki ételérzékeny, nem ehet tejet, glutént vagy laktózt, esetleg paleo étrendet követ, netán más diétát, akkor nagyon nehéz vendéglátóként ezeknek a vendégeknek is megfelelni, s mivel az ünnepek alatt mindenkinek szeretnénk a kedvében járni, ezért mai cikkünkben mentes süteményrecepteket gyűjtünk össze.

A karácsonyi süteményekből azok sem szeretnének kimaradni, akik ételérzékenységgel küzdenek vagy speciális étrendet követnek, ilyenkor számunkra a sütemények elkészítése stresszforrás, ugyanakkor sajnos egyre többen vannak, akiket ételintolerancia miatt más finomságokkal kell vendégül látnunk, mint a hagyományos karácsonyi desszertek.

A karácsonyi sütés-főzés alapból mondhatjuk, hogy egyszerre öröm és stressz minden évben. Boldogok vagyunk, hogy készülődhetünk az ünnepekre, szívesen hangolódunk és készülődünk, tervezünk és vásárolunk, ám mindenkinek a kedvére tenni nem egyszerű feladat.

Ma már mondhatjuk, hogy a mentes sütik kínálata akár receptek formájában, akár a boltban készen kapható kínálatban számtalan lehetőséget biztosít, hogy azoknak is kedveskedhessünk, akik a hagyományos bejglit, zserbót és mézeskalácsot nem fogyaszthatják.

A hagyományos karácsonyi kuglóf mentes verzióban rizsliszttel, gluténmentes zabpehelyliszttel, laktózmentes vajjal is elkészíthető, a mézeskalács és a hókifli is lehet gluténmentes, ha gluténmentes zabpehelyliszttel helyettesítjük a hagyományos összetevőt és laktózmentes vajat használunk.

A muffin a legkedveltebb sütik egyike, sosem fog kimenni a divatból, nemcsak azért, mert olyan egyszerű, hogy egy kisgyerek is elkészíti segítség nélkül, hanem mert százféle ízvilág formájában fogyasztjuk, amelyekben a mentes verziót pofonegyszerűen összedobhatjuk.

Amikor a mákos bejgli készítésénél megmarad fél zacskó mák, akkor jön el a mákos guba ideje.

Mentes verzióban hogyan fogjunk hozzá? Nos úgy, mint a hagyományoshoz, csak gluténmentes bagettet, mandulaitalt, vanília őrleményt, eritritet használva.

Akinek hozzám hasonlóan mindig van hely a pockjában egy – két karika kókusztekercsre, annak ajánlom az ételérzékenyeknek való verziót mandulaliszt, laktózmentes tej, cukrozatlan kakaópor és eritrit összetevőivel.

Ahogy közelednek az ünnepek a legtöbb háziasszony számára kulcsfontosságú, illetve gondolkodóba ejtő kérdés, hogy mi lesz idén a karácsonyi menü, milyen sütemények készüljenek, avagy a hagyományos és közkedvelt receptek miként alakíthatóak át diétássá, alakbaráttá. Reméljük cikkünkben találtak néhány hasznos édességötletet, melyek sosem mennek ki a divatból. Kellemes karácsonyi készülődést kíván a www.hajraegeszseg.hu szerkesztősége!

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.