A bor jótékony hatásai
- Dátum: 2023.12.21., 02:50
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- Alzheimer-kór, antidepresszáns, antioxidáns, bor, borfogyasztás, bőr, depresszió, egészség, fogszuvasodás, immunrendszer, jótékony, kutatás, mértékletes, polifenol, rezveratrol, szervezet, szív-és érrendszer, szőlőhéj, szőlőlé
Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, ám mindig találunk újat, érdekeset, megszívlelendőt. A borról már rég bizonyosodott, hogy valóban jótékony hatással van a szervezetünkre, erről újabb és újabb kutatások számolnak be, melyek javasolják a mértékletes borfogyasztást. Nézzük!
Lássuk tehát, mik a bor jótékony hatásai:
Növeli az élettartamot. A rezveratrol és egyéb polifenolok, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz, ezek pedig segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban.
Egészségesen tartja a szívet.

Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mely a fent említett antioxidánsoknak köszönhetők.
Csökkenti a rossz koleszterint, továbbá megelőzi az Alzheimer-kórt.
A borfogyasztásról úgy tartják, elűzi a depressziót. Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy kutatás szerint.
Jót tesz a bőrnek.
A már említett nagy mennyiségű antioxidáns megelőzi a pattanások kialakulását, fiatalítja a bőrt, növeli annak rugalmasságát.
A véráramlásra is pozitívan hat, ugyanis a bor képes stimulálni a véráramlást.
Hogy az elhízás ellen is jó, azt kevesen tudják, pedig a bor kiváló az elhízás ellen. Természetesen senki sem ettől fog lefogyni, ám a mértékletes borfogyasztásnak ez is egy jótékony hatása, az antioxidánsok ugyanis hozzájárulhatnak a hasi zsírok elégetéséhez, csökkentve az elhízással járó gyomorégést is.
Jó az immunrendszerre is?

Nos mivel fokozza a szervezet ellenálló képességét, ezért kijelenthetjük, hogy igen, mértékletes fogyasztása erősítheti az immunrendszert a kutatók szerint. A borivás nagyjából 200 vírus ellen nyújt segítséget a szervezetnek a védekezésben.
A bor a csontokra is kihat, ugyanis csökkentheti a csontritkulás kockázatát, ettől egy-két pohár bor megvéd, ahogy a fogszuvasodástól is, ugyanis hozzájárul a napi szájhigiéniához.
A látásra is jó lenne?
Igen! Az antioxidánsok jót tesznek a szemnek, pontosabban a szem izmainak.
Ha még csak ismerkedünk a borok világával, érdemes borászatokba járni, ahol lehetőség van kóstolásra, különböző szőlőfajták és stílusok megismerésére.
A bort régen is gyógyító italként tartották számon, és ma is ismerjük jótékony hatásait, természetesen a figyelmet mindig fel kell hívni a mértékletességre, s nem az alkoholtól várni bármiféle megoldást a problémáinkra. A borfogyasztás a benne lévő alkohol miatt felelősséggel jár. Nem mindegy, hogy mennyit iszunk, és az sem, hogy milyen minőségű bort.
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.