Menü

Hogyan tehetjük könnyebbé házi kedvencünk szilveszterét?

Az évváltás úgy hiszem, a legtöbb kutyatartónak egy kihívást jelent. Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani a kis kedvenceinkre, mivel a hangos rakéták, a színes és robbanó petárdák még a higgadtabb kutyákat is kihozzák a sodrukból. Szilveszterkor a rengeteg inger pánikot is okozhat, mivel nincsenek kiképezve, hogy állják a lövést (kivéve a vadászkutyák, hivatalos szolgálatot ellátó állatok). A petárda hangjától az állatok sokkot is kaphatnak, de ez egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

Sajnos ilyenkor, sok házi kedvenc kerül utcára az ijedség miatt. Illetve az elkóborolt állatok közül sokan nem is kerülnek vissza a gazdájukhoz. Nem ritka az sem, hogy balesetet szenvednek. Ezért nagyon fontos, hogy felkészüljünk az év végére és tudjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak a biztonságos környezet kialakításához.

Míg néhány négylábú egyszerűen csak visszavonul, vagy védelmet keresve elbújik, gazdájához lapul, mások igazi pánikba esnek. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kedvencünk nagyon liheg, kitágultak a pupillái, esetleg tágra nyílt szemekkel néz, remegés, étvágytalanság, összekuporodás, behúzott farok, nyugtalanság lép fel, azonnal közbe kell, avatkozzunk.

A kutyáknak ebben az időszakban is szükségük van a mozgásra, illetve, ha lakásban lakunk, akkor a szükségleteik elvégzéséhez is a szabadba kell menni. Ahhoz, hogy a sétálás is biztonságosan menjen, soha ne engedjük őket szabadon, mindig használjunk hámot, pórázt. Mivel, ha hirtelen jön az inger, legyen az bármilyen kezes állat is, nem biztos, hogy meg tudjuk gátolni, hogy világgá menjen. Válasszunk olyan helyet, erre a tevékenységre, ami kevésbé stresszes. Nyugodt környéken sétáljunk, és ne a tűzijátékozás tipikus óráira halasszuk ezt a programot. Nagyon fontos, hogy vigyázzunk a szemétre, szilánkokra, fel nem robbant robbanószerekre, dehogy sérülést okozzon.

Ha van lehetőségünk maradjunk otthon a kis kedvencünkkel, erre a kis időre engedjük be a házba, vagy melléképületbe. Ha egyedül marad otthon, akkor zárjuk olyan biztonságos kennelbe, szobába, épületbe, ahonnan biztosan nem tud kiszökni, illetve készítsünk neki olyan fekhelyet, ahol biztonságban érezheti magát, tehát elbújhat. Ne legyen a közelébe olyan tárgy, amivel megsértheti magát.

A tűzijáték hangos durranása a ház falain is átjut. Mindazonáltal, ha bezárjuk az ablakokat és becsukjuk az ajtókat, illetve ha van lehetőségünk a redőnyök leengedésével is mérsékelhetjük. A nagy hangok kizárása mellett, azzal is megpróbálkozhatunk, hogy a lakáson belüli ismerős zajokat, pedig bekapcsoljuk. Elindíthatjuk a televíziót, mosogató vagy mosógépet, ugyanis ez is nyugtató hatással lehet rájuk. Arra azért figyeljünk, hogy túlzásba ne essünk, mivel azzal nagyobb kárt csinálunk, mint hasznot.

Jutalom falattal, illetve az állatunk kedvenc ételével is elterelhetjük a figyelmét. Ilyenkor a hallásáról átterelődik a fókusz a szagló és ízérzékelő szerveire. Ha azonban semmi sem segít, rettentően félős a kutyánk, esetleg az egészségi állapotára is kihatással van, akkor van lehetőségünk nyugtató vagy étrend-kiegészítő adására is. De ezzel kapcsolatban, mindig egyeztessünk az állatorvossal és kövessük az ő utasításait. Hiszen ilyenkor ő is azon dolgozik, hogy minden állat biztonságosan átvészelje ezt az időszakot. Figyeljünk saját, illetve a környezetünkben élők házi kedvencére. Ma már kapható olyan tűzijáték is, ami állatbarát. Így az élmény megmarad, de az állatokra is tekintettel lehetünk.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.