Menü

Életmódváltás, fogyókúra, alkoholstop, spórolás?

Hadd találjam ki! Idén lefogysz, leteszed a cigit, életmódot váltasz, futni fogsz, veszel terembérletet, előfizetsz diétás menüre, kevesebb alkoholt iszol, megtanulsz spórolni. Ismerős? Így kezdjük sokszor az új esztendőt.

„Sziasztok! Tudnátok nekem adni tanácsot, hogy hogyan álljak neki a fogyókúrának és az edzésnek? Tippek, ötletek, tanácsok. 30-40 kilótól szeretnék megszabadulni. Válaszokat előre is köszönöm.”

Vagy „Sziasztok! Mi a véleményetek a táncról? A tánc zsírégető? Lehet vele fogyni?”

„Boldog új évet mindenkinek! Eljött a január, ahogy terveztem kezdem az életmód váltás. Célom -10-15 kg májusig. Szerintetek, hogy kezdjem, mi a hatásosabb fogyás szempontjából?”

„Heti négy edzés mellett a szakaszos böjtölés vagy pedig a napi 5-6x étkezés kis adagokban segít elérni a céljaim?”

Nos legtöbb életmód közösségi oldal ezekkel a kérdésekkel van tele januárban. Máskor is egyébként, de ilyenkor különösen. Nincs semmi baj ezekkel a fogadalmakkal és a szándékkal, csak egy dolog fontos nagyon, ahogy a mondás is tartja: „az edzésnél egy dologra kell különösen figyelni: hogy elkezdődjön.” Különben hiába a terembérlet, otthonról sok minden nem fog változni.

Az életmódváltáshoz szükséges az elszántság, az akaraton túl a kitartás és egy jó terv, egy olyan időbeosztás, amelyben helyet kap állandó sávként heti háromszor-négyszer az edzés, legyen az bármilyen számunkra kedvelt testmozgás. Ha ez egy séta a munkahelyre és vissza, az már egy jó kezdet.

Az étrenden is könnyű változtatni, HA apró lépésekkel kezdjük, ne tegyük túl magasra az elvásárokat magunkkal szemben és ne drasztikus módon kezdjük, mert hamar elbukunk. Az első, amit tehetünk, hogy néhány alapélelmiszer lecserélünk reform ételekre, zabpehelyre, zablisztre, természetes édesítőre, egészségesebb zsiradékra, több friss élelmiszerre és kevesebb feldolgozott, fagyasztott, félkész ételre.

Ismét elindult egy új év, amely lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk, min szeretnénk változtatni az életünkben. A testmozgás beiktatása az egyik legjobb fogadalom, csak profitálhatunk belőle.

Szintén hasznos ígéret, ha megfogadjuk és betartjuk, hogy ettől az évtől kezdve rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon. Ha eddig ezt elsumákoltuk, akkor eljött az ideje, hiszen ezeknek a vizsgálatoknak a segítségével hozzájárulhatunk az esetleges betegségek korai stádiumban való felismeréséhez. A legtöbb szűrővizsgálat ráadásul gyors, mindössze pár perc és lehet, hogy kellemetlenek, de a legtöbb esetben fájdalommentesek.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.