Menü

Az olvasás az egyik legintelligensebb tevékenység

Régóta tudjuk, hogy az olvasástól okosabbak lehetünk, nem túlzás azt állítani, hogy az olvasás az egyik legintelligensebb tevékenység. Miért fejleszt ennyire az olvasás? Íme a válasz! Az olvasás bizonyítottan fejleszti az intelligenciát, a problémamegoldó képességet és bővíti a szókincset. Ezért nem véletlen, hogy annyit hallani a meseolvasás fontosságáról kisgyermekkorban, ám ez felnőttként sincs másként.

Mindenképpen szükségünk van az olvasásra, mert ezzel új képességeket szerezhetünk, miközben kikapcsolódunk.

Szülőként abban is felelősségünk van, hogy a gyermekünk egészen kiskorban megismerje, megszeresse az olvasást, így erről a szokásról később sem mond le, az élete részévé válik.

A fiatalokat ma sajnos nem nagyon vonzza az olvasás, pedig a tanulás szempontjából is pozitívum, hogy a könyvek frissen tartják az elmét, a gondolkodást, a memóriát, emellett a rendszeres olvasás bizonyítottan enyhíti a szorongást.

Ha a fenti érvek nem lennének elég meggyőzőek, akkor további előnyök, hogy az olvasott emberek nemcsak szellemileg frissebbek, de magasabb az intelligenciájuk is, ahogy a címben és a bevezetőben is említettem, intelligensebbek, okosabbak, kreatívabbak.

Ha néhány pontban kellene összefoglalni a miérteket, akkor megemlíthetjük, hogy az olvasás azért hasznos, mert műveltté tesz, serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, gazdagítja a szókincset, oldja a stresszt, megtanít koncentrálni, fejlődik tőle az íráskészség, s mivel fejleszti az agyat ezzel az ingerfelfogási képességet is.

Korábbi felmérésekre támaszkodva, sajnos megállapítható, hogy a magyar emberek többsége nem szokott rendszeresen olvasni, sokan egyáltalán nem választják ezt a fajta tevékenységet.

Vajon ennek mi az oka?

Sokan - az emberek közel fele – azzal magyarázta, hogy nem szeret olvasni, mások az időhiányt jelölték meg okként, mások egyéb szabadidős tevékenységet választanak.

Volt, aki a pénzhiányt említette, ám ez nem feltétlen állja meg a helyét, hiszen létezik számtalan ingyenes, vagy kedvező árú olvasási lehetőség, ilyen például a könyvtár.

A könyvtári bérlés szinte egy képletes összeg, cserébe elérhető országosan sok ezer könyv. Ha vásárolni szeretnénk, javaslom az antikváriumokat, vagy könyvcsere programokat. Használt könyvesbolt és online könyvcsere programok segítségével az eredeti vételár töredékért juthatsz a kiválasztott könyvekhez.

Akinek az időhiány a meghatározó ok, annak pedig nagyon hasznos ötlet, ha például utazás közben hallgat audio könyveket, de mindenképp fontos, hogy válasszunk olyan könyveket, amelyek érdekelnek és este a televíziónézés helyett válasszunk inkább egy fél órányi olvasást, s ha ezt rendszeresen megtesszük, előbb-utóbb beépül a szokásrendünkbe.

Érdemes – akár újévi fogadalomként is – törekedni ennek a fontos önfejlesztő tevékenységnek a kialakítására és rendszeres gyakorlására. Jó olvasást kívánok!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?