Menü

Folyadékfogyasztás télen – avagy teázzunk!

Amíg nyáron sokat hallunk a folyadékpótlásról a kánikula és a magas hőmérséklet miatt, addig a hideg beköszöntével mintha erre egyre kevésbé figyelnénk oda, sőt sokszor megfeledkezünk arról, hogy eleget igyunk, pedig a hideg időjárás is fokozza a folyadékveszteséget.

A hideg levegőben sem szabad elhanyagolni a folyadékpótlást. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által megfogalmazott ajánlás szerint napi 8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt, ez elsősorban szénsavmentes vizet jelent, esetleg teákat, gyümölcsleveket.

Nyáron nem okoz akkora gondot a kellő mennyiségű folyadék elfogyasztása, ám mivel télen szomjúságérzetünk csökkenhet, ezért egyre kevésbé kívánjuk a vizet.

Hogyan fogyasszunk télen is több folyadékot?

Például teákkal, a hűvös idő beköszöntével elindul a teaszezon, melyek amellett, hogy élvezeti értéket nyújtanak, gondoskodnak a folyadékpótlásról, még egészségügyi előnyökkel is járhatnak, gondoljunk például a gyógyteákra.

A téli időszak velejárója a megfázás, a nátha, ekkor még fontosabb a folyadékfogyasztás, egy bögre meleg citromos-mézes tea a legjobb választás torokfájásra, köhögésre, légúti betegségekre. A citromos tea a citromból származó C-vitamin tartalom miatt előnyös. Ha ilyet készítünk, arra ügyeljünk, hogy ne a forrásban lévő teába facsarjuk a citrom levét, a C-vitamin ugyanis hőérzékeny, inkább kicsit várjuk meg, amíg kihűl.

Ha már teázunk, essen szó a gyömbérről!

A gyömbér tea rendkívül magas antioxidáns tartalommal bír, csökkenti a gyulladásokat és erősíti az immunrendszert. Émelygés, hányinger ellen is kiváló.

Ha köhögünk, akkor bodzateára van szükségünk!

Anyukám mindig hársfa és bodzateát készít megfázáskor. A bodzatea vírusellenes hatású és ahogy számos tanulmány kimutatta: hatékonyan csökkentheti az influenza tüneteit.

A kamillatea leginkább nyugtató hatásáról ismert, emellett antibakteriális, gyulladáscsökkentő és májvédő hatással is rendelkezik.

A zöld tea magas antioxidáns tartalmáról híres, segíthet kivédeni a fertőzéseket. Említendő az anyagcsere javító hatása is, nem véletlenül ajánlják sok fogyást elősegítő diéták esetén.

A zöld teához hasonlóan az echinacea is magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ennek fogyasztása lerövidítheti a felső légúti megbetegedések és az influenza időtartamát, csökkentheti a tünetek súlyosságát, de megelőzésként is hatásos.

Ha téli folyadékfogyasztásról van szó, akkor a teázás az egyik legjobb forrása a megfelelő folyadékbevitelnek, ám meg kell említeni, hogy ha igazán egészséges módon szeretnénk teázni, akkor kerüljük a rengeteg hozzáadott cukrot, ezzel ugyanis rengeteg plusz kalóriát vihetünk szervezetünkbe. Ízesíts gyanánt válasszuk a citrom facsart levét, aszkorbinsavat, gyümölcsdarabokat.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.