Menü

PIQ, avagy eszik-e vagy isszák a pénzügyi intelligenciát?

Egyre több helyen lehet találkozni ezzel a betűszóval, hogy PIQ, de sokan nem tudják, mit jelent. Segítek, ez a Pénzügyi IQ, azaz a pénzügyi intelligencia (hányados) rövidítése. A tapasztalatom viszont azt mutatja, hogy ezzel sem vagyunk beljebb. A pénzügyi intelligencia fogalma sem mond túl sokat az átlagos magyar jó munkás embernek/asszonynak. Komolyan volt már olyan, aki visszakérdezett: azt most eszik, vagy isszák?

Mi kell ahhoz, hogy valaki érvényesülni, boldogulni tudjon az életben? Mi kell ahhoz, hogy ha nem is feltétlenül gazdagon, de jólétben élhessen? (Bár ha már a jólétig eljutott egy helyes pénzügyi szemlélettel, gondolkodásmóddal, akkor már a kutya sem tudja megakadályozni abban, hogy gazdag is legyen…:)) Mi kell ahhoz, hogy minden fontosabb területen sikeres legyen? Nem fogod elhinni!

-általános műveltség, és az ehhez kapcsolódó, hagyományos értelemben vett IQ – erre treníroznak minden magyar jógyereket az iskolában (a rosszat is erre próbálják)

-érzelmi intelligencia, vagyis az EQ (Emotional Quotient) – ehhez kapcsolódik aztán minden olyan szépség, mint szociabilitás, beilleszkedés, asszertív kommunikáció, és egyéb varázsszavak, amikről szintén balladát tudnék írni, de most nem ez a cikk tárgya

-pénzügyi intelligencia, a már emlegetett PIQ – ez az, amit viszont mindenki hanyagol. Egyre több helyen hallatszik, hogy majd az iskola, annak kell majd tanítani pénzügyi ismereteket. DE! A pénzügyi ismeretek – az iskola jellegéből adódóan – csak az általános pénzügyi műveltséget adhatja. Az intelligenciához kapcsolódó készség-, képességfejlesztést már sokkal kevésbé. (Persze van mód erre is, de nem ez a jellemző – kompetencia alapú tanítás ide, vagy oda.) Tehát tetszik, nem tetszik, ezt bizony mindenki otthon tanulja – aputól és anyutól. Meg a nagyitól. Ha tőlük nem, akkor meg bárki mástól. (Erre még majd visszatérek.)

Általános műveltség, általános IQ – bizonyított tény, hogy kreatív technikákkal tanulni is könnyebb, gyorsabb, tartósabban megmarad, azaz hosszabb távon rögzül az ismeretanyag, sőt még előhívni is könnyebb. Nem árt hozzá a szabadkreativitas képzettársítás magas szintű képessége, mert erre olyan logikai gondolatmenetet lehet építeni, ami egyedi, a leginkább passzol a gyerek egyéniségéhez, tanulási módszeréhez, képességeihez.

Érzelmi intelligencia, EQ – soha nagyobb szüksége a kreativitásra nem lesz egy embernek, mint éppen a saját érzelmi életének tudatosságában, ill. a másokkal való kapcsolatok kialakításában, fenntartásában, vagy pont a lezárásában (sajna néha azt is kell). Hogyan mondjam, hogyan viselkedjek, hogyan érveljek? Az asszertív, vagyis (mások számára is előnyt biztosító) érdekérvényesítő kommunikáció pedig azon alapszik. A helyzetfelismerésen, az emberismereten, ill. azon, hogy ezt hogyan használom ki a kommunikációmban minden résztvevő számára előnyösen úgy, hogy megoldás is szülessen. Kreatív gondolati és viselkedéskombinációk tömkelege!

Pénzügyi intelligencia, PIQ – persze, ez sem megy a pénzügyi tudás, műveltség nélkül, ez az alap. De hogy ezt a tudást hogyan használom, mennyire látom meg ennek a tudásnak az alapján a kínálkozó lehetőségeket, ezeket a lehetőségeket hogyan kombinálom és használom ki, az már tömény kreativitás!

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.