Menü

Használati tippek a fa szivárvány játék kapcsán

Egyre több anyuka törekszik arra, hogy nyíltvégű és természetes anyagokból készült játékok kerüljenek a gyerekek polcaira. Ezzel is fejlesztve a kicsik kreativitását és szépérzékét. Azt azonban tudnunk kell, hogy ezek a minőségi játékok, igen csak borsos árral rendelkeznek. Azonban, ha sikerül egy-egy darabhoz hozzájutnunk, akkor csak a képzeletünkön múlik, hogy mire használjuk, és mit építünk belőle. A fajátékokat használó anyukák szerint, a műanyag fejlesztő játékok csupán egy funkciót tudnak, éppen ezért halomszámra kell vásárolni, ahhoz, hogy minden készséget, képességet el tudjon sajátítani a gyerek.

Ezzel szemben, ha fából készült nyílt végű játékot vásárolunk, akkor abból bármi megalkotható. Ugyan úgy építhető belőle rakéta, autópálya, golyópálya, mint babaház, vagy bunker. Tehát ha mélyen is a zsebünkbe kell nyúlni, de egy kiadással kiválthatunk rengeteg másikat. Emellett pedig a képzelet, a kreativitás is jobban fejlődik. Természetesen a már meglévő játékokat ne hajigáljuk ki, és elajándékozni sem kell. Bátran vonjuk be azokat is a kreatív játékba, illetve hetente cserélgetve a játékokat tovább fenntarthatjuk a gyerek érdeklődését egy-egy darab iránt.

A fa építőkockák után talán a leggyakrabban kereset játék a fa szivárvány. Ezt mindenféle márkában, méretben, boltívben megtalálható a piacon. A gyerekek sokféleképpen egymásra rakhatják és elhelyezhetik a fából készült szivárványíveket, ezzel pedig végtelen lehetőséget biztosít arra, hogy bármit megépíthessenek belőle. Amellett, hogy igazán szép dísze lehet a gyerekszobának, igazán hasznos fejlesztő játék. Hatással van a gyerek finom motoros készségeire, formálja a tapintási érzékelését, a koncentrációját, a számolási készségeit, a képzeletet és a türelmét. Továbbá oktató játéknak is nevezhetjük, ugyanis segít a kicsiknek megérteni olyan összetett fogalmakat, mint például az egyensúly vagy a mérték.

Olyan sokszor elhangzott már a nyíltvégű játék kifejezés, de mit is jelent pontosan? A gyermek utasítások nélkül, akár helyes vagy helytelen módon játszik egy játékkal. Ahogy a nyílt végű játéknál, úgy a szivárvánnyal is a csöppség találja ki a játék szabályait és általában nincsenek konkrét célok vagy eredmények. Tehát minden a nebulón múlik. Az édesanyák azért is szeretik olyan nagyon, mert szinte minden korosztálynak adható. Nincs rajta kis elem, vagy apró darabok, amit az egészen kicsik lenyelhetnének. Azonban igazán kreatív használatra egy éves kortól felfelé ajánlják. Nekik már van egy kicsi motorikus készségük, ahhoz, hogy igazán látványos dolgokat tudjanak építeni és jobban lekösse őket a feladat.

A felhasználási módja, nyilván függ a gyermek életkorától is. A kisebbek előszeretettel építenek bunkert a kedvenc játékaiknak, vagy saját maguknak belőle. De állatkerti karámként, vagy autóknak garázsként is funkcionál. Babház, autópálya, vagy éppen golyópálya megépítése is kivitelezhető a segítségével. Különböző formák, szimmetriák, méretek is megalkothatóak, megfigyelhetőek általa. Emellett különböző állatokat is megjeleníthetünk, megalkothatunk vele. Színek tanulásában is segítséget nyújthat, de a súly fogalmával is megismerkedhetnek a kicsik. A szivárvány akár kombinálható más építő, egyensúlyozó eszközökkel is. Gondolok itt egyensúlyozó kövekre, építőkockákra, más szivárványokra.

Nem csak a gyerekek, a szülők is kiélhetik a kreativitásukat ezekkel az eszközökkel. De a közös játék ereje a legmeghatározóbb.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.