Menü

Így tárold helyesen a gyógyszereket

Sokan nem olvassák el, vagy nem veszik komolyan a figyelmeztetést, hogy a gyógyszereket, étrendkiegészítőket hogyan kell tárolni. Az egyik legnépszerűbb módszer a konyhában, vagy a fürdőszobában tartani, ám ez nem feltétlen a legjobb megoldás és akár egészségügyi kockázatokat is hordozhat.

Miért nem jó fürdőszobában tárolni ezeket?

A fürdőszobában a lakás más helyiségeihez képest több nedvesség keletkezik, a megnövekedett páratartalom pedig nem jó az ott tárolt gyógyszereknek, ugyanis károsíthatja őket – figyelmeztetnek gyógyszerészek.

A fürdőszobai tárolást kerüljük, hiszen a meleg, párás levegő kedvezőtlen környezet, főleg a tabletták és kapszulák tárolásához. A nedvesség és a páratartalom miatt a gyógyszerek veszíthetnek hatásukból, vagy hogy még a lejárati idejük előtt tönkre is mehetnek, ezért nem ajánlott ilyen mód tárolni ezeket a szereket, még akkor sem, ha rendszeresen szellőztetünk.

A páratartalom mellett a hőmérséklet is okozhat problémát!

Az antibiotikumokra és az inzulinra például különösen igaz, hogy nincs jó helyük a fürdőszobában, ezek a szerek ugyanis sokkal érzékenyebben reagálhatnak a melegebb hőmérsékletre.

Akkor hogyan és hol tároljuk gyógyszereinket?

Így tárold helyesen a gyógyszereket

Alapszabály, hogy a gyógyszereket mindig hűvös, sötét és száraz körülmények között kell tárolni. Ha eddig a fürdőszobában voltak, akár az is megoldás lehet, ha átpakolod őket a konyhaszekrénybe, ami viszonylag száraz és hűvös pontnak számít. Ennek van egy olyan előnye is, hogy a felső elemekben tárolt gyógyszerekhez a gyerekek nem férhetnek hozzá.

A gyógyszerek megfelelő tárolása kulcsfontosságú szempont, ezért fontos erre odafigyelni, kezdve azzal, hogy a gyógyszerek eredeti csomagolásukban maradjanak, mivel ez védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben, e tetején lévő vattával, ami szintén felszívja az esetleges nedvességet.

Tároláskor legyenek távol a világos ablakoktól, ne kerüljenek a hőforrások, így a tűzhely közelébe.

A gyógyszereket a gyártó ajánlásának megfelelően, általában száraz, sötét, hűvös helyen kell tárolni. Soha ne tegyük gyógyszeres dobozunkat fűtőtest közelébe vagy közvetlen napfényre!

Mindig zárjuk el a gyógyszert a gyerekek elől!

Az ideális megoldás a gyógyszerek tárolására egy zárható gyógyszeres szekrény, ahol nagyjából egyenletes a hőmérséklet, nincs kitéve napfénynek és nem utolsó sorban a gyerekek számára sem hozzáférhető. A kisgyerekeket ismerve tudjuk, hogy ők akár tévedésből vagy kíváncsiságból megkóstolhatnak olyan, számukra érdekes (például színes) tablettákat, amiket cukorkának néznek, ám árthatnak nekik.

Van, amit hűtőben kell tárolni!

Bizonyos gyógyszerek különleges tárolást igényelnek: van, amit a hűtőszekrényben szabad csak tárolni, például ilyenek a cseppek (szemcsepp, fülcsepp), egyes krémek, kúpok, illetve a legtöbb, gyógyszertárban kikevert készítmény.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.