Menü

Kik azok a digitális nomádok?

A koronavírus-járvány után egyre többen végeznek távmunkát, dolgoznak otthon, tanulnak online. Ennek az életmódnak az előnye, hogy gyakorlatilag bárhonnan végezhető, akár külföldről is, így rengeteg utazással járhat, hiszen a digitális nomádok kihasználják mobil életüket, s egyre többen keresik a viszonylag olcsó, egzotikus helyeket, ahonnan dolgozni és pihenni is egyaránt tudnak.

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád az, akinek nincs szüksége személyes jelenlétre a munkája során. Tehát irodán kívül dolgozik, azaz távmunkát végez. Ilyenek általában az online marketing, sales, support, programozás, design és hasonlók, de már egyre több munkát ide lehet sorolni. A digitális nomádoknak lehetőségük van arra, hogy bárhonnan, akár másik országból is végezhessék feladataikat. A digitális nomádoknak saját portáljuk van, ahová egymás után töltik fel a tapasztalataikat. Az online dolgozók többségének a pandémia alatt fellazultak munkavégzéssel kapcsolatos előírásaik, így lehetővé vált számukra, hogy a nagyvilágon bárhonnan elvégezzék a munkájukat.

A tipikus nomád ember, épp ebből a szabadságából kifolyólag ritkán marad egy helyen hosszú ideig: egy év alatt 12-13 országot is meglátogathat, s különösen kedveltek az egzotikus országok, tengerpartok.

A nomádok sok pénzt költenek ezeken a helyeken, sok város pedig tárt karokkal fogadja őket, hiszen fellendítik a turizmust, vendéglátást, s az említett helyek igyekeznek is alkalmazkodni a digitális nomádok életmódjához, elegáns éttermekkel, az ingyenes töltőcsatlakozókkal, megfizethető kávéval és a megvásárolható wifivel várják őket.

Nehéz meghatározni, hogy jelenleg hány munkavállaló minősül digitális nomádnak, valódi számukat csak találgatni lehet.

Melyek a kedvelt előfordulási helyeik?

A digitális nomádok legjobb hat városa Buenos Aires, Bangkok, Mexikóváros, Canggu (Bali), Medellin (Kolumbia), Lisszabon.

Arról nem igazán találni adatot, hogy hányan tartózkodhatnak Magyarországon, de bizonyosan kedvenc célállomás vagyunk, hiszen a 2022. szeptemberi országlistán hazánk felkerült a digitális nomádok top 10-es rangsorára.

Néhány országban már a koronavírus előtt létezett a home office fogalma, azonban nálunk csak a pandémia idején kezdtek el élni a munkahelyek az online munkavégzés lehetőségével. Ma már sokan tevékenykednek „home office” módban, így most már hazánkban is kezd elterjedni a digitális nomád életmód.

Előny vagy hátrány így élni, dolgozni?

Ennek a munkaformának is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Kifejezetten nagy előny, hogy nincsenek egy fix helyhez kötve, saját maguknak tudják beosztani az idejüket.

Hátrány is lehet azonban, hogy fellazult a napirendjük, nincs fix munkarendjük, időbeosztásuk, ezáltal egybefolyik a munka és a magánélet és kissé magányos életforma, hiszen nem találkozik személyesen a kollegáival.

Akár előnyös, akár hátrányos ez az életmód, a digitális nomádkodás az elkövetkezendő évtized egyik legnépszerűbb életformájává válhat, meg kell tanulnunk megfelelően kezeli és előnyt kovácsolni belőle.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.