Menü

Kik azok a digitális nomádok?

A koronavírus-járvány után egyre többen végeznek távmunkát, dolgoznak otthon, tanulnak online. Ennek az életmódnak az előnye, hogy gyakorlatilag bárhonnan végezhető, akár külföldről is, így rengeteg utazással járhat, hiszen a digitális nomádok kihasználják mobil életüket, s egyre többen keresik a viszonylag olcsó, egzotikus helyeket, ahonnan dolgozni és pihenni is egyaránt tudnak.

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád az, akinek nincs szüksége személyes jelenlétre a munkája során. Tehát irodán kívül dolgozik, azaz távmunkát végez. Ilyenek általában az online marketing, sales, support, programozás, design és hasonlók, de már egyre több munkát ide lehet sorolni. A digitális nomádoknak lehetőségük van arra, hogy bárhonnan, akár másik országból is végezhessék feladataikat. A digitális nomádoknak saját portáljuk van, ahová egymás után töltik fel a tapasztalataikat. Az online dolgozók többségének a pandémia alatt fellazultak munkavégzéssel kapcsolatos előírásaik, így lehetővé vált számukra, hogy a nagyvilágon bárhonnan elvégezzék a munkájukat.

A tipikus nomád ember, épp ebből a szabadságából kifolyólag ritkán marad egy helyen hosszú ideig: egy év alatt 12-13 országot is meglátogathat, s különösen kedveltek az egzotikus országok, tengerpartok.

A nomádok sok pénzt költenek ezeken a helyeken, sok város pedig tárt karokkal fogadja őket, hiszen fellendítik a turizmust, vendéglátást, s az említett helyek igyekeznek is alkalmazkodni a digitális nomádok életmódjához, elegáns éttermekkel, az ingyenes töltőcsatlakozókkal, megfizethető kávéval és a megvásárolható wifivel várják őket.

Nehéz meghatározni, hogy jelenleg hány munkavállaló minősül digitális nomádnak, valódi számukat csak találgatni lehet.

Melyek a kedvelt előfordulási helyeik?

A digitális nomádok legjobb hat városa Buenos Aires, Bangkok, Mexikóváros, Canggu (Bali), Medellin (Kolumbia), Lisszabon.

Arról nem igazán találni adatot, hogy hányan tartózkodhatnak Magyarországon, de bizonyosan kedvenc célállomás vagyunk, hiszen a 2022. szeptemberi országlistán hazánk felkerült a digitális nomádok top 10-es rangsorára.

Néhány országban már a koronavírus előtt létezett a home office fogalma, azonban nálunk csak a pandémia idején kezdtek el élni a munkahelyek az online munkavégzés lehetőségével. Ma már sokan tevékenykednek „home office” módban, így most már hazánkban is kezd elterjedni a digitális nomád életmód.

Előny vagy hátrány így élni, dolgozni?

Ennek a munkaformának is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Kifejezetten nagy előny, hogy nincsenek egy fix helyhez kötve, saját maguknak tudják beosztani az idejüket.

Hátrány is lehet azonban, hogy fellazult a napirendjük, nincs fix munkarendjük, időbeosztásuk, ezáltal egybefolyik a munka és a magánélet és kissé magányos életforma, hiszen nem találkozik személyesen a kollegáival.

Akár előnyös, akár hátrányos ez az életmód, a digitális nomádkodás az elkövetkezendő évtized egyik legnépszerűbb életformájává válhat, meg kell tanulnunk megfelelően kezeli és előnyt kovácsolni belőle.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.