Menü

Milyen vízzel igyuk a kávét?

Bevallom, hogy reggelente én is sima csapvízzel töltöm fel a kávéfőzőt, és imádkozok azért, hogy ne keljen fel a gyerek addig, még elfogyasztom az italt. De úgy gondolom, hogy a legtöbb embernek meg van a kis megszokott szeánsza, hogy milyen módon fogyassza el a reggeli koffein adagját. Illetve azt is gyanítom, hogy nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy milyen vizet is használjanak az elkészítéshez. A környezetembe élők többsége még hallani se hallott arról, hogy egyáltalán törődni kellene ezzel. Ezt onnan tapasztaltam, hogy a város közösségi média felületén, valaki megkérdezte, hogy volna-e igény kávéfőző vízre ebben a térségben.

Mondanom se kell, hogy milyen hozzászólások születtek. Mindenki azt hitte, hogy valami megvezetés, vagy vicc akar lenni, kivéve pár embert, aki pedig azon hüledezett, hogy vannak, akik nem hallottak róla, és milyen tudatlanok itt az emberek. Na ezen felbuzdulva, én is elkezdtem kutakodni, hogy ez tényleg valami kamu poszt, vagy van valami valóság alapja. Mély döbbenetemre a baristák, már nagyon rég foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel és a válasz igen, ha minőségi, hiper-szuper kávét szeretnénk inni, akkor a víz minősége is nagyban befolyásolja a végeredményt. Ahogy az ételeknél is fontos az alapanyagok minősége, úgy a kávéfőzésre igaz ez az állítás.

Nyilván, a kávé ízének és zamatának szempontjából a legfontosabb tényező maga a kávé, az őrlés és a pörkölés, valamint a kávéfőző típusa. Az igényes kávéfogyasztók viszont figyelnek arra, hogy milyen vízzel készül az ital. A csapból folyó víz összetételét sok minden befolyásolja, köztük például az is, hogy milyen területen lakunk, milyen rétegből kerül a felszínre, hol folyik keresztül stb. Oldott és oldatlan anyagok is kerülnek bele, amik befolyásolják a minőséget, a ph-értékét, és, hogy lágy vagy kemény vizet kapunk-e. Hazánkban ugyan viszonylag jó minőségű vizet ihatunk a csapból, azonban a szakértők mégis azt vallják, hogy a minőségi kávéfőzésre nem alkalmas.

Ugyanis a keménysége és a benne oldott magas ásványi anyagok és egyéb szennyeződések befolyásolják a tökéletes ízélményt. Az aroma, ezek miatt nem tud megfelelően kioldódni. Ugyanennek okán a legtöbb palackozott víz sem alkalmas arra, hogy kávé készüljön belőle.

De akkor milyen vizet használjunk? Az alacsony ásványianyag-tartalmú, klórmentes, lágy víz a legmegfelelőbb. A baristák és kávészakértők leginkább a vízszűrő berendezésekre, esetleg a lágyabb típusú vizekre esküsznek. A desztillált víz is szóba jöhetne, ellenben túlzott sterilitása lévén ez sem jó választás. A kémhatást tekintve semlegesnek kell lennie, tehát se nem savas, se nem lúgos. A boltokban már kapható kifejezetten erre alkalmas víz (kávéfőzővíz), de az internet segítségével akár otthon is elkészíthetjük. Azonban mielőtt nyakunkba vennénk a boltokat, a vízszolgáltatónk oldalán megtalálható, hogy azon a területen ahol élünk, milyen minőségű vizet szolgáltatnak. Azért ezzel is érdemes tisztában lenni.

Mindamellett, hogy a kedvenc fekete italunk ízét befolyásolja az általunk használt víz, egyéb másra is befolyással lehet. Például a kávéfőzőnkre. Ugyanis a kávégép legnagyobb ellensége a vízkő, ami pedig a vízben található ásványi anyagok miatt képződik. Illetve amellett, hogy tönkreteszi a gépet, az egészségünkre sincs jó hatással.

Ha egy kicsit utánajárunk a környezetünkben felelhető különböző minőségű vizek között, és megtaláljuk a tökéletest, akkor amellett, hogy meghosszabbítjuk a kávégépünk életét, még minőségi, ízekben gazdag kávét ihatunk és mindezt az otthonunk kényelmében.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.