Menü

Mikor milyen vitamint szedjünk?

Szedjünk vagy ne szedjünk vitaminokat, szükségesek az étrendkiegészítők, vagy feleslegesek? Melyikből mennyit mivel és mikor? Vitaminszedési kisokos. Vitaminokra és táplálékkiegészítőkre szüksége van a szervezetünknek, ugyanakkor a helyes adagok megállapítása nem könnyű, de egy általános útmutató sokat segíthet.

Gyermekek vagy kisbabák, akiket még szoptatnak az egészséges anyatejjel mindent megkapnak, amire szükségük van, kivéve, bizonyos esetekben, a „K” és a „D” vitamint. A „K” vitamint a legtöbb kisbaba születésekor megkapja egy vitamin injekcióban, a „D” vitamint pedig rendszeresen kapják csepp formájában, meghatározott adagolás szerint.

Akik dohányoznak, ők sajnos számoljanak azzal, hogy a dohányzás megakadályozza bizonyos vitaminok felszívódását a szervezetben; különösképp a C vitaminét, de a folsavszerű étrendkiegészítők is fontosak lehetnek a cigarettázók számára, ezért aki dohányzik, egyen sok gyümölcsöt és rostos ételt. És természetesen a cigarettáról való leszokás a leghasznosabb táplálék kiegészítő a dohányosoknak. De egyesek túlságosan is élvezik a cigarettázást ahhoz, hogy leszokjanak, ezért figyeljenek oda táplálkozási szokásaikra.

Alkoholfüggők is gyakran szenvednek súlyos vitaminhiányban. A legveszélyesebb a C és a B1, a folsav, a B6 vitamin és a B2 vitaminok hiánya.

Az idősebbek esetében a szép korúak majdnem egyharmadánál észrevették a vitaminok és ásványok hiányát, ennek egyik oka, hogy ők sok gyógyszert szednek és a sok gyógyszer gyakran megakadályozza a vitaminok felszívódását a szervezetükben.

Az időseket keveset éri napfény, ezért szenvedhetnek gyakran D vitaminhiányban, de előfordulhat náluk a B12, B6 vitaminok és a folsav hiánya is, ezek felelősek sokszor a feledékenységért és különböző mentális rendellenességekért.

A mai sokszínű étkezési trendekben, divatdiétákban és ételintoleranciák miatt, illetve a drasztikus fogyókúrát követőknek - akik 1000- nél is kevesebb kalóriát fogyasztanak el naponta - mindenképpen ajánlott a multivitaminok szedése.

A vegetáriánusoknak szükségük lehet D vitaminra és B12 kiegészítő vitaminokra és vaspótló készítményekre, ezek hiánya többek között hajhullást okozhat.

A várandós és szoptató anyukák jól tudják, hogy nekik különösen sok mindenre kell figyelniük a terhesség és a szoptatás alatt, nekik érthető módon nagyobb vitaminbevitelre van szükségük, a folsav, a B vitaminok pedig különösen fontosak. A folsav csökkenti az ideg-betegségek kialakulásának lehetőségét, a multivitaminok védik a gyermeket bizonyos örökölhető szívbetegségektől, a B6 vitamin csökkentheti a reggeli rosszulléteket, ám minden étrendkiegészítő és vitamin szedése előtt erről az orvosukat tájékoztatniuk kell.

Azt gondolom a vitaminok és táplálékkiegészítők szedésénél is a mérték az érték és hogy mennyi, az annyi, ugyanis a jóból is megárt a sok, ezért egyensúlyban kell tartani a szervezetünket, nem kell tömni magunkat vitaminokkal, de nem is kell félni ezek alkalmazásától.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?