Menü

Mikor milyen vitamint szedjünk?

Szedjünk vagy ne szedjünk vitaminokat, szükségesek az étrendkiegészítők, vagy feleslegesek? Melyikből mennyit mivel és mikor? Vitaminszedési kisokos. Vitaminokra és táplálékkiegészítőkre szüksége van a szervezetünknek, ugyanakkor a helyes adagok megállapítása nem könnyű, de egy általános útmutató sokat segíthet.

Gyermekek vagy kisbabák, akiket még szoptatnak az egészséges anyatejjel mindent megkapnak, amire szükségük van, kivéve, bizonyos esetekben, a „K” és a „D” vitamint. A „K” vitamint a legtöbb kisbaba születésekor megkapja egy vitamin injekcióban, a „D” vitamint pedig rendszeresen kapják csepp formájában, meghatározott adagolás szerint.

Akik dohányoznak, ők sajnos számoljanak azzal, hogy a dohányzás megakadályozza bizonyos vitaminok felszívódását a szervezetben; különösképp a C vitaminét, de a folsavszerű étrendkiegészítők is fontosak lehetnek a cigarettázók számára, ezért aki dohányzik, egyen sok gyümölcsöt és rostos ételt. És természetesen a cigarettáról való leszokás a leghasznosabb táplálék kiegészítő a dohányosoknak. De egyesek túlságosan is élvezik a cigarettázást ahhoz, hogy leszokjanak, ezért figyeljenek oda táplálkozási szokásaikra.

Alkoholfüggők is gyakran szenvednek súlyos vitaminhiányban. A legveszélyesebb a C és a B1, a folsav, a B6 vitamin és a B2 vitaminok hiánya.

Az idősebbek esetében a szép korúak majdnem egyharmadánál észrevették a vitaminok és ásványok hiányát, ennek egyik oka, hogy ők sok gyógyszert szednek és a sok gyógyszer gyakran megakadályozza a vitaminok felszívódását a szervezetükben.

Az időseket keveset éri napfény, ezért szenvedhetnek gyakran D vitaminhiányban, de előfordulhat náluk a B12, B6 vitaminok és a folsav hiánya is, ezek felelősek sokszor a feledékenységért és különböző mentális rendellenességekért.

A mai sokszínű étkezési trendekben, divatdiétákban és ételintoleranciák miatt, illetve a drasztikus fogyókúrát követőknek - akik 1000- nél is kevesebb kalóriát fogyasztanak el naponta - mindenképpen ajánlott a multivitaminok szedése.

A vegetáriánusoknak szükségük lehet D vitaminra és B12 kiegészítő vitaminokra és vaspótló készítményekre, ezek hiánya többek között hajhullást okozhat.

A várandós és szoptató anyukák jól tudják, hogy nekik különösen sok mindenre kell figyelniük a terhesség és a szoptatás alatt, nekik érthető módon nagyobb vitaminbevitelre van szükségük, a folsav, a B vitaminok pedig különösen fontosak. A folsav csökkenti az ideg-betegségek kialakulásának lehetőségét, a multivitaminok védik a gyermeket bizonyos örökölhető szívbetegségektől, a B6 vitamin csökkentheti a reggeli rosszulléteket, ám minden étrendkiegészítő és vitamin szedése előtt erről az orvosukat tájékoztatniuk kell.

Azt gondolom a vitaminok és táplálékkiegészítők szedésénél is a mérték az érték és hogy mennyi, az annyi, ugyanis a jóból is megárt a sok, ezért egyensúlyban kell tartani a szervezetünket, nem kell tömni magunkat vitaminokkal, de nem is kell félni ezek alkalmazásától.

Orrcsepp-, vagy orrspray-függőség – akár egy hét alatt is kialakulhat

Mindenkinek ismerős az állandó orrdugulás, egy esetleges gyakori orrvérzés, az irritált nyálkahártya, mindenki volt már allergiás, náthás vagy influenzás. Az orrcsepp-függőség egy hét alatt is kialakulhat.

Vitaminok a szellemi egészségünkhöz

Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?

Arcüreggyulladásra természetes módszerek

Az arcüregek az orr két oldalán, a szemek alatt helyezkednek el. Az arcüreggyulladás lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet egyszerre, mely jellegzetes tünete a lehajláskor, köhögésre fokozódó, szúró, pulzáló arcfájdalom, illetve az orrdugulás, bő orrváladék, hátsó garatfali csorgás és ingerköhögés. Milyen természetes módszerekkel egészíthetjük ki az orvosi kezelést?

A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.

A fermentálásról

A fermentált zöldségek nemcsak azért annyira egészségesek, mert hőkezelés nélkül, nyersen, minden tápértékével együtt fogyaszthatjuk őket, hanem mert a számunkra oly fontos pre- és probiotikumokat tartalmazzák.