Menü

Mikor milyen vitamint szedjünk?

Szedjünk vagy ne szedjünk vitaminokat, szükségesek az étrendkiegészítők, vagy feleslegesek? Melyikből mennyit mivel és mikor? Vitaminszedési kisokos. Vitaminokra és táplálékkiegészítőkre szüksége van a szervezetünknek, ugyanakkor a helyes adagok megállapítása nem könnyű, de egy általános útmutató sokat segíthet.

Gyermekek vagy kisbabák, akiket még szoptatnak az egészséges anyatejjel mindent megkapnak, amire szükségük van, kivéve, bizonyos esetekben, a „K” és a „D” vitamint. A „K” vitamint a legtöbb kisbaba születésekor megkapja egy vitamin injekcióban, a „D” vitamint pedig rendszeresen kapják csepp formájában, meghatározott adagolás szerint.

Akik dohányoznak, ők sajnos számoljanak azzal, hogy a dohányzás megakadályozza bizonyos vitaminok felszívódását a szervezetben; különösképp a C vitaminét, de a folsavszerű étrendkiegészítők is fontosak lehetnek a cigarettázók számára, ezért aki dohányzik, egyen sok gyümölcsöt és rostos ételt. És természetesen a cigarettáról való leszokás a leghasznosabb táplálék kiegészítő a dohányosoknak. De egyesek túlságosan is élvezik a cigarettázást ahhoz, hogy leszokjanak, ezért figyeljenek oda táplálkozási szokásaikra.

Alkoholfüggők is gyakran szenvednek súlyos vitaminhiányban. A legveszélyesebb a C és a B1, a folsav, a B6 vitamin és a B2 vitaminok hiánya.

Az idősebbek esetében a szép korúak majdnem egyharmadánál észrevették a vitaminok és ásványok hiányát, ennek egyik oka, hogy ők sok gyógyszert szednek és a sok gyógyszer gyakran megakadályozza a vitaminok felszívódását a szervezetükben.

Az időseket keveset éri napfény, ezért szenvedhetnek gyakran D vitaminhiányban, de előfordulhat náluk a B12, B6 vitaminok és a folsav hiánya is, ezek felelősek sokszor a feledékenységért és különböző mentális rendellenességekért.

A mai sokszínű étkezési trendekben, divatdiétákban és ételintoleranciák miatt, illetve a drasztikus fogyókúrát követőknek - akik 1000- nél is kevesebb kalóriát fogyasztanak el naponta - mindenképpen ajánlott a multivitaminok szedése.

A vegetáriánusoknak szükségük lehet D vitaminra és B12 kiegészítő vitaminokra és vaspótló készítményekre, ezek hiánya többek között hajhullást okozhat.

A várandós és szoptató anyukák jól tudják, hogy nekik különösen sok mindenre kell figyelniük a terhesség és a szoptatás alatt, nekik érthető módon nagyobb vitaminbevitelre van szükségük, a folsav, a B vitaminok pedig különösen fontosak. A folsav csökkenti az ideg-betegségek kialakulásának lehetőségét, a multivitaminok védik a gyermeket bizonyos örökölhető szívbetegségektől, a B6 vitamin csökkentheti a reggeli rosszulléteket, ám minden étrendkiegészítő és vitamin szedése előtt erről az orvosukat tájékoztatniuk kell.

Azt gondolom a vitaminok és táplálékkiegészítők szedésénél is a mérték az érték és hogy mennyi, az annyi, ugyanis a jóból is megárt a sok, ezért egyensúlyban kell tartani a szervezetünket, nem kell tömni magunkat vitaminokkal, de nem is kell félni ezek alkalmazásától.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.