Menü

Fogkárosító szokásaink

Helyes fogmosás, fogselyem használata, szájvizes öblögetés, rendszeres fogorvosi vizsgálatok – ezek mind a megfelelő szájápolás alapjai, azonban vannak olyan hétköznapi rossz szokások, melyek tönkre teszik a fogainkat. Aki kicsit is vigyáz a fogaira, ezeket a szokásokat messzire elkerüli!

Sajnos nagyon sokan küzdenek fogproblémákkal, elhanyagolják a rendszeres orvosi vizsgálatot, halogatják a kezeléseket, nem figyelnek a megfelelő szájhigiéniára, rossz szokásaik vannak, melyekkel óriási bajt okozhatunk fogainknak.

A fogorvosok számos olyan általános rossz szokást tudnak felsorolni, melyekkel egész fogsorunkat károsíthatjuk, ezeket gyűjtöttük össze!

Mivel a rossz szájhigiénia összefügghet más betegségek, így a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásával, ezért jobb betartani a szakemberek javaslatait.

Kevesebb citrusfélét együnk!

Nemcsak a savas italok ártanak a fogainknak, hanem a citrusos gyümölcsök is, melyek károsíthatják a fogakat, magas savtartalmukból kifolyólag. Ha mégsem tudunk ellenállni a citrusfélék fogyasztásának, legjobb, ha ezek után az ételek után vizet iszunk, csökkentve ezzel a fogkárosító hatást.

Túl kemény sörték a fogkefén.

A puhább sörtéjű fogtisztító eszközöket javasolják a szakemberek, a keményebb szinte csiszolja a fogakat, ezzel megsértve a fogzománcot és az ínyszövetet.

Fogfehérítés ésszel!

A fehérítő fogkrémek jobban koptatják a fogakat, ami szintén problémákhoz vezethet, bár nem tilos a használatuk, azonban nem kell minden alkalommal fehérítő fogkrémet alkalmazni.

Étkezés után nem ajánlott fogat mosni, ugyanis az ételekben és italokban lévő savak meglágyíthatják a fogzománcot. Az evés-ivás után várjunk 15-30 percet a fogmosással.

Helyes fogselyemhasználat!

A fogselyem remek eszköz a fogak közötti rések tisztításához, ha megfelelően használjuk. Bizonyos fogínybetegségek esetén nem javasolt az alkalmazása, jobb erről fogorvossal egyeztetni.

Aktív szenes fogkrémmel óvatosan!

Az aktív szenes fogkrémek divatját élik, azonban koptathatják a fogakat, inkább fluoridos fogkrémet vásároljunk.

Ne rágjuk a körmeinket!

A körmeink rágása szintén fogproblémákhoz vezethet, ugyanis a rendszeres körömrágással egyre inkább lekoptatjuk fogaink zománcrétegét, mely fontos szerepet játszik fogaink megvédésében.

Dohányzás.

Általánosságban is súlyos egészségügyi problémákhoz vezet, de a szájüreget sem kíméli, komoly gondokat okoz.

S végül, de nem utolsó sorban helytelen életmód, rossz táplálkozási szokások!

A sok cukros üdítő, egészségtelen étel bizony szintén fogromláshoz vezet, ezt mindenki tudja anélkül is, hogy felhívnánk rá a figyelmet. Ha eddig nem volt napirenden egy fokozatosan bevezetett életmódváltás, akkor a fogaink érdekében – is – itt az ideje!

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.