Menü

Fogkárosító szokásaink

Helyes fogmosás, fogselyem használata, szájvizes öblögetés, rendszeres fogorvosi vizsgálatok – ezek mind a megfelelő szájápolás alapjai, azonban vannak olyan hétköznapi rossz szokások, melyek tönkre teszik a fogainkat. Aki kicsit is vigyáz a fogaira, ezeket a szokásokat messzire elkerüli!

Sajnos nagyon sokan küzdenek fogproblémákkal, elhanyagolják a rendszeres orvosi vizsgálatot, halogatják a kezeléseket, nem figyelnek a megfelelő szájhigiéniára, rossz szokásaik vannak, melyekkel óriási bajt okozhatunk fogainknak.

A fogorvosok számos olyan általános rossz szokást tudnak felsorolni, melyekkel egész fogsorunkat károsíthatjuk, ezeket gyűjtöttük össze!

Mivel a rossz szájhigiénia összefügghet más betegségek, így a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásával, ezért jobb betartani a szakemberek javaslatait.

Kevesebb citrusfélét együnk!

Nemcsak a savas italok ártanak a fogainknak, hanem a citrusos gyümölcsök is, melyek károsíthatják a fogakat, magas savtartalmukból kifolyólag. Ha mégsem tudunk ellenállni a citrusfélék fogyasztásának, legjobb, ha ezek után az ételek után vizet iszunk, csökkentve ezzel a fogkárosító hatást.

Túl kemény sörték a fogkefén.

A puhább sörtéjű fogtisztító eszközöket javasolják a szakemberek, a keményebb szinte csiszolja a fogakat, ezzel megsértve a fogzománcot és az ínyszövetet.

Fogfehérítés ésszel!

A fehérítő fogkrémek jobban koptatják a fogakat, ami szintén problémákhoz vezethet, bár nem tilos a használatuk, azonban nem kell minden alkalommal fehérítő fogkrémet alkalmazni.

Étkezés után nem ajánlott fogat mosni, ugyanis az ételekben és italokban lévő savak meglágyíthatják a fogzománcot. Az evés-ivás után várjunk 15-30 percet a fogmosással.

Helyes fogselyemhasználat!

A fogselyem remek eszköz a fogak közötti rések tisztításához, ha megfelelően használjuk. Bizonyos fogínybetegségek esetén nem javasolt az alkalmazása, jobb erről fogorvossal egyeztetni.

Aktív szenes fogkrémmel óvatosan!

Az aktív szenes fogkrémek divatját élik, azonban koptathatják a fogakat, inkább fluoridos fogkrémet vásároljunk.

Ne rágjuk a körmeinket!

A körmeink rágása szintén fogproblémákhoz vezethet, ugyanis a rendszeres körömrágással egyre inkább lekoptatjuk fogaink zománcrétegét, mely fontos szerepet játszik fogaink megvédésében.

Dohányzás.

Általánosságban is súlyos egészségügyi problémákhoz vezet, de a szájüreget sem kíméli, komoly gondokat okoz.

S végül, de nem utolsó sorban helytelen életmód, rossz táplálkozási szokások!

A sok cukros üdítő, egészségtelen étel bizony szintén fogromláshoz vezet, ezt mindenki tudja anélkül is, hogy felhívnánk rá a figyelmet. Ha eddig nem volt napirenden egy fokozatosan bevezetett életmódváltás, akkor a fogaink érdekében – is – itt az ideje!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.