Menü

A jelei annak, hogy túl sokat iszol

A mérsékelt alkoholfogyasztás értelmében nőknél napi maximum egy, férfiaknál legfeljebb két ital. Egy ital körülbelül 3,5 deciliter sörnek vagy 1,5 deciliter bornak felel meg.

Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy ez nem a napi ajánlott, hanem a maximummennyiség, ugyanis még a mérsékelt alkoholfogyasztást is összefüggésbe hozták egészségügyi kockázatokkal, például a nyelőcsőrák magasabb rizikójával. A túlzásba vitt ivás számos problémához vezethet, fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, a máj- és hasnyálmirigy-betegségek, bizonyos daganatok és a balesetek valószínűségét is. Rövid távon emésztési, koordinációs, látás- és koncentrációzavarral járhat, hosszú távon rontja az alvásminőséget, a memóriát, befolyásolja a libidót, gyengíti az immunrendszert.

Néhány fontos jele annak, hogy túl sokat iszol, még ha nem is gondolod

Ezerszer hallottuk már: a vörösbor fogyasztása kis mennyiségben előnyöket hozhat magával, a túl sok ivás viszont számos szempontból káros lehet az egészségre.

A kockázatok még nagyobbak lehetnek a nők esetében az alacsonyabb testsúly és a kisebb máj okán, amik miatt a testnek nagyobb erőfeszítésébe kerül az alkohol metabolizmusa.

Ha az ember egy buliban jól érzi magát, nehéz nyomon követni, hogy hány italt ivott, de a határok nem ismerete veszélyes következményekkel járhat. A nőknél négy vagy több, a férfiaknál öt vagy több ital elfogyasztása hivatalosan már mértéktelen ivásnak minősül.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az alkoholfogyasztás különbözőképpen érintheti a nőket és a férfiakat. Ha ugyanannyit isznak, a nők szervezetében nagyobb mennyiségű alkohol lesz, mert hosszabb ideig tart a metabolizmusa. És vajon honnan is tudhatod, hogy a szervezetednek kicsit sok volt az elmúlt hónapok alkoholfogyasztása?

Többször vagy beteg

Az alkohol gyengítheti az immunrendszert, így fogékonyabb leszel a betegségekre. Az egyszerre túl sok ivás gátolhatja szervezetednek azon képességét, hogy leküzdje a fertőzéseket – még az ivás utáni napon is. Azok, akik krónikus alkoholproblémákkal küzdenek, hajlamosabbak olyan betegségekre is, mint a tuberkulózis és a tüdőgyulladás.

Több kockázatot vállalsz

Szükséged lehet egy koktélra, hogy felspannold magad a karácsonyi céges buli karaokeversenye előtt, de ha állandóan túl sok italt fogyasztasz, akkor potenciálisan veszélyes helyzetbe kerülhetsz. Az alkohol csökkenti a gátlásaid, és akár hamis biztonságérzetet is adhat. Megvan az oka annak, hogy az emberek azt hiszik, hogy az alkohol „folyékony bátorságot” ad nekik.

Már kis mennyiségű alkohol fogyasztása is megzavarja a kommunikációt az agy két olyan része között, amelyek felelősek a viselkedés szabályozásáért és a társadalmi jelek értelmezéséért.

Kihagyod a kötelezettségeidet

Ha az ivás már megzavar abban, hogy elvégezd a napi kötelezettséged, érdemes megfontolni, hogy szokásod egészségtelenné vált-e.

A memóriád nem olyan, mint régen

Legyen szó rosszul elhelyezett kulcsokról vagy a fogorvosi időpont elfelejtéséről, észreveheted, hogy a dolgokat időnként valaki kiradírozza a fejedből. Az alkohol a hunyó ebben is. És bár az öregedést vagy a túl sok feladattal való zsonglőrködést is lehetne okolni, a túlzott alkoholfogyasztás bizony szintén hozzájárulhat a feledékenységhez.

Hízol egy keveset. Vagy sokat

Ha észrevetted, hogy egy kicsit több erőfeszítést igényel kedvenc szűk farmernadrágod felkapása, ennek köze lehet a heti iszogatásokhoz is. Attól függően, hogy mit iszol, az éjszakai menü több kalóriát tartalmazhat, mint gondolnád.

Egy pohár fehérbor nagyjából 120 kalóriát tartalmaz, egy korsó Guinness 170 kalóriát, egy klasszikus mojito pedig 242 kalóriát ajándékoz neked, a színesebb koktélokról nem is beszélve.

Alvászavaraid vannak

Egy éjszakai italozás és tánc a barátokkal kimeríthet. Az alkohol blokkolja a REM-alvást, és megszakítja a cirkadián ritmust, amitől szervezeted belső órája felborul, és fáradtan ébredhetsz. A tartósan túlzott mértékű alkoholfogyasztás tartósan és súlyosabb mértékben rontja az alvásminőséget.

Rosszul érzed magad

Az alkohol segíthet ellazulni. De fontos szem előtt tartani, hogy még kis mennyiség is levertséget okozhat. A jó érzések, amelyeket a vér alkoholtartalmának átmeneti emelkedése okoz, nyomottá, depresszióssá tehetnek, amikor a szervezetedből kiürül az alkohol.

A bőröd szenved

Csakúgy, mint a napozás és a dohányzás, a túl sok ivás tönkreteheti az arcbőröd. Az alkoholfogyasztás gyulladást okozhat a bőrben, ami fakósághoz, finom ráncokhoz, kitágult pórusokhoz és akár elszíneződéshez is vezethet. A tömény alkohol hatása a bőrre még károsabb, mint a sör vagy a bor, mivel a májnak keményebben kell dolgoznia az alkohol metabolizálásáért.

Több kell ahhoz, hogy egy kicsit elbódítson

Ha úgy látod, hogy simán az asztal alá iszod a nem rendszeres ivókat, akkor valami komolyabb folyamat indulhatott el.

Az alkoholfogyasztás határát érdemes neked belőnöd. Ha nem iszol többet alkalmanként sem két pohárnál, nem kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy egyre többet fogyassz, és végül már hatalmas mennyiség se legyen elég ahhoz, hogy jól érezd magad.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.