Menü

Mire jó az ózongenerátor?

Az ózongenerátoros fertőtlenítésről leginkább Covid idején lehetett hallani, de vajon tudjuk ennek előnyeit-hátrányait?

Az ózongenerátor számos esetben a segítségünkre lehet a háztartásban, autónkban, irodánkban.

Az ózon magas fertőtlenítő tulajdonsága rendkívül hatékony a baktériumok, gombák, vírusok ellen, továbbá használható szagtalanításra (cigarettafüst, dohos szag). Ez az eszköz egy vegyszermentes megoldást nyújt a poratkák, ágyi poloskák, penész és allergének elleni harcban, de pókok, hangyák ellen is megoldást jelent. Klímahasználat esetén különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik.

Mire jó az ózongenerátor?

Az ózon szót az ózonburok kifejezéssel tudjuk összekötni, hiszen mindenki tudja, hogy ez körbeveszi a Földet, ezzel (többek között) kizárva az UV-B sugárzás nagyobb részét. Az ózon belélegzése azonban, viszonylag kis koncentrációban is kifejezetten káros, ezért alkalmazása körültekintést és némi szakértelmet igényel.

Az ózon használatának lényege és előnye, hogy elpusztítja a kórokozókat, vírusokat, ezért lakások, irodák, szálláshelyek légterébe juttatva fertőtlenítő hatásúnak bizonyul, azonban ezt nem jelenthetjük ki egyértelműen és „hivatalosan”, ugyanis az ÁNTSZ állásfoglalása szerint az ózon gáz ugyan tisztítja a levegőt, ám a fertőtlenítő szereket a vírusvédelem szempontjából nézve nem pótolja.

Hogyan kell használni ezt az eszközt? Hogyan tisztítsuk a levegőt ózonnal?

Az ózonos légtisztítás egyszerű, gyors és biztos módja a helyiségek levegőjének tisztításához, azonban a helyes használatra figyelni kell. Az ózonnal történő légtisztítás rendkívül egyszerű folyamat, nem igényel különösebb előképzettséget, ám a szükséges óvintézkedéseket be kell tartani, így nem okozhatunk kárt.

A legfontosabb információ a légtisztítás megkezdése előtt, hogy az ózon minden élő szervezetre hatást gyakorol, így a háziállatokat és a szobanövényeket is távol kell tartani a kezelt helyiségtől.

Az ózongenerátor működése során magas koncentrációjú ózon gázt bocsát ki, ami részt vesz a gombák, atkák, allergének és kellemetlen szagok elűzésében.

Az adott helyiséget az eljárás idejére alaposan le kell zárni, hogy az ózon gáz ne tudjon másik helyiségbe átszivárogni. Az ózonos kezelés után a helyiséget alaposan ki kell szellőztetni, csak ez követően szabad ismét birtokba venni, a házi kedvenceket beengedni és a növényeket visszahelyezni. A készülék használata ezek betartása mellett egyszerű és biztonságos.

Mely problémák esetén hatásos az említett eszköz?

Például penész ellen – a penészgombák sokszor megtelepszenek a nedves, nyirkos helyiségekben, sarkokban és betegségeket okoznak. Az ózon eljárással kezelt helyiségekben viszont a penész szag megszűnik, a gomba spórák elpusztulnak.

Allergének ellen – az otthonainkban a poratkák sok esetben felhalmozódnak és légzőszervi irritációt okoznak. A porszívózás erre nem nyújt megoldást, ám az ózonos kezelés során az ágyneműben, takaróban, szőnyegben és egyéb textiliában megbúvó poratkák, allergének viszont eltűnnek.

Rossz szagok ellen – az ózon minden apró résbe, hézagba beszivárog: textilekbe, szövetekbe, kárpitokba és elpusztítják az ott megbúvó kórokozókat, megszüntetve a dohányfüstöt vagy a dohos, állott, kellemetlen szagokat.

Autók utastere, valamint klímaberendezések tisztítására is alkalmas, de használatos közintézményekben is.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?