Menü

Mire figyeljünk a szemünk védelmével kapcsolatban?

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be magunknak, hogy a szemészetet csak akkor látogatjuk, ha kötelező vizsgálatról van szó. Gondolok itt arra, ha egy munka kapcsán rendelnek el szemvizsgálatot, vagy éppenséggel a jogsinkat szeretnénk meghosszabbítani. A legtöbb ember nem rendszeres látogatója a szemészeti szűrővizsgálatoknak. Még akkor sem, ha már a saját bőrén tapasztalja, hogy nem lát jól. Sőt az is megesik, hogy a nagyáruházban kapható szemüvegekből válogatunk magunknak szemüveget, úgy, hogy nem is vagyunk tisztában azzal, hogy milyen is kellene nekünk.

Felpróbálgatunk párat, majd amivel viszonylag jobban látunk, azt megvásároljuk használatra. Igen ám, de a felelőtlenségünkkel több kárt csinálunk, mint hasznot. Még jobban és gyorsabban romlásnak indulhat a látásunk, sőt egy idő után a frissen vásárolt szemüveggel se fogunk megfelelően látni. Sokszor bele se gondolunk abba, hogy mihez kezdenénk, ha egyik napról a másikra elvesztenénk a szemünk világát. Természetesnek vesszük a látás képességét, pedig nem az. Könnyen elveszthetjük, és azzal együtt fenekestül felfordulna a világ körülöttünk.

A szemünknek van egy önvédő rendszere. A szemhéj és a szempilla a mechanikai védelmet jelenti, a könny pedig segít a nedvesség fenntartásában, véd a kiszáradástól, tisztító feladatot is ellát és fertőtlenít.

De mit tehetünk mi, hogy megóvjuk ezt a szervünket? Régen a monitorok és a televízió készülékek tényleg rontották a szemünket, viszont manapság ez már csak tévhit. Ennek ellenére a monitor előtt ülve sokkal jobban igénybe vesszük a szemünket és kiütköznek a látáshibák. Tehát fárad a szemünk. A betűk sokszor túl kicsik, a képek nem jó minőségűek, a színek eltérnek a valóságtól. A másik probléma az, hogy ilyenkor elfelejtünk pislogni, így nem jut elegendő nedvességhez a szemünk.

Ezért a monitor fényeröjét hangoljuk össze a szoba természetes fényével, óránként álljunk fel a monitor elől és pihentessük. Ez nem csak a látásunknak, de a testünknek is jót tesz. Emellett megoldást nyújthat a műkönny is. Ha olyan munkát végzünk, amihez szükséges a védőszemüveg hordása, akkor azt semmiképpen se hanyagoljuk. Például a hegesztőknél, ahol akár forró fém szilánk is pattanhat a szembe.

Az évszakok változásai is befolyással lehetnek a szemünk állapotára. A különböző behatások ellen, különböző védelem is kell. A téli időszakban, veszélyesebbek a napsugarak, mint nyáron. Egy hegyi síelés alkalmával, a hóról visszaverődő vakító napsugarak nem tesznek jót a szemünkkel, ezért mindenképpen szerezzünk, a sporthoz megfelelő szemüveget. A nyári időszakban szerintem emlegetni sem kell, hogy elengedhetetlen a megfelelő napszemüveg viselése.

Ezen ne spóroljunk, járjunk utána, hogy melyik véd leginkább az UV sugarak ellen. Ha egy kicsit drágább is, de megéri beruházni egy jólvédő termékre. A nyárhoz tartozik a pancsolás is. Az úszószemüveg használata nagyon fontos, ha esetleg a medence aljára szeretnénk nézni. Ugyanis védi szemünket a klóros víztől, ami szemgyulladáshoz vezethet, emellett pedig a vízben található baktériumoktól, fertőzésektől is megkímélhet minket.

Nem csak eszközökkel, de az étkezésünkkel és életmódunkkal is befolyásolhatjuk a látásunk minőségét. Ha dohányzunk vagy szegényesen táplálkozunk, akkor az látásromláshoz is vezethet. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és egészítsük ki étkezéseinket vitaminokkal. A nők a szem környékén történő sminkelés kapcsán legyen körültekintőek. Habár már régóta nincsenek forgalomban mérgező alapanyagú sminktermékek, de azért a modern kozmetikumokkal is bánjunk óvatosan. Hiszen könnyen véthetünk olyan hibákat, amelyek veszélyeztethetik szemünk egészségét. A higiéniára pedig nagyon figyeljünk.

Fogadjuk meg, hogy olykor-olykor ellátogatunk szemészeti szűrővizsgálatra, hogy meggyőződjünk arról, hogy minden rendben van. Ha esetleg szemüvegre lesz szükségünk azt csak is szakemberrel konzultálva vásároljuk meg.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.