Menü

Office torna

Az emberek jó része egész nap a számítógép előtt ül, mivel munkája odaköti, ami viszont lássuk be, nem tesz jót az egészségünknek, hiszen szinte nem mozgunk. Erre is van már megoldás, az office torna.

Sokan magukra ismerek szerintem, ha azt mondom, hogy reggel leülnek a számítógép elé és maximum a mellékhelyiség vagy étkezde irányába indulnak el napközben, ezzel pedig nagyjából be is fejeződött a napközbeni mozgás. Ezzel együtt jár, hogy ülés közben sokszor mozdulatlanok vagyunk, ami nem tesz jót a vérkeringésünknek. Beszélhetünk arról is, amikor felvesszük az általam „keselyű” póznak nevezett tartást, ami azt jelenti, hogy begörnyedünk az asztal fölé és az állunkat előre döntve a monitort bámuljuk. Ebből lesz egy szörnyen hanyag tartás, háti- és nyaki gerinc fájdalom, görcsök, fejfájás.

Már régóta figyelnek a nagyvállalatok arra, hogy a dolgozók egészséges élete mennyire befolyásolja a jó munkavégzést, ezért kifejlesztették az office tornát, mely ügyesen átmozgatja az elgémberedett végtagokat. Rengeteg gyakorlat található az interneten is. Nem elég, hogy megfelelően beállítjuk a hiper-szuper irodai széket és megemeljük a laptopot, igen is mozogni kell.

Az office torna lényege, hogy minden testrészt átmozgat egy kicsit, fokozza a vérkeringést, segítsen az egyensúly megtartásában, erősítse az izmokat és a végén megfelelően lenyújtson, mindezt rövid időn belül, hogy akár a munkahelyen is alkalmazzuk és vissza is lehessen térni a munkához utána. A gyakorlatokat végezhetjük az asztal, a székünk és a fal segítségével, de akár a székben ülve, munka közben is próbálkozhatunk.

A hasizmunkat például erősíthetjük úgy, hogy kihúzzuk magunkat, a hasizmokat megfeszítjük, kicsit megtartjuk és kiengedjük. Ezt akárhányszor megismételhetjük, amíg jól esik. Lábainkat, vádlinkat edzhetjük azzal, hogy felállunk és lábujjhegyre emelkedünk, majd visszaereszkedünk a sarkunkra. Figyeljünk oda, hogy ne huppanjunk vissza, hanem lassan engedjük vissza magunkat. Ez segít a fáradt lábakon és az ereken.

Ha már állunk, támaszkodjunk a falnak a tenyerünkkel, behajlított könyökkel, lábainkat tegyük messzebb és végezzünk „fekvőtámaszt”. Ezt kövesse az a gyakorlat, hogy vállainkat felhúzzuk a fülünkhöz, majd leengedjük, ezt ismételgessük. Ez a mozgás oldani fogja a vállainkban kialakuló izomcsomókat. Fenekünket is formálhatjuk, akár ülve is, mégpedig így, hogy megfeszítjük a fenék izmokat, majd elengedjük, ezt pedig sokszor egymás után megismételjük. A gyakorlatok nem nehezek, bárki el tudja végezni őket akár munka közben is.

Az irodai munka hátránya a mozgásszegény életmód, amit könnyen orvosolhatunk napközben is egy kis mozgással, mely nem fog minket zavarni a munkavégzésben, mégis átmozgat és frissen tart. Az office torna nem helyettesíti a rendszeres sportolást, de kiegészítheti a mindennapokban az egészségesebb élet fenntartását.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.