Menü

Az éjszakai köhögés elleni taktikák

A köhögés a légzőrendszer alapvető védekező mechanizmusa, melynek révén a légutakba került fertőző részecskék, szennyező anyagok, valamint a kóros körülmények között termelődő hörgőváladék kiürül. Ugyanakkor a köhögés kórjelző tünet, a heveny és idült légzőszervi betegségekben előforduló panaszok közül a leggyakoribb. Egyéb szervek betegségei (gyomor-tápcsatorna, szív), valamint a vashiány és egyes gyógyszerek is okozhatnak köhögést.

Lehet száraz (inproduktiv) vagy hurutos (produktív), heveny vagy idült. Minden esetben alapvető a köhögés kiváltó okának a tisztázása, mivel a köhögés csillapítása éjszaka is csak akkor valósulhat meg, ha a kiváltó alapbetegségeket is kezeljük. Mi okozza?

Szív asztma (szívelégtelenség)

Az éjszakai köhögés a szívelégtelenség tünete is lehet. Kezdetben lehet száraz, majd az állapot romlásával produktívvá válik. Amennyiben jellemzően fekve jelentkező nehézlégzéssel, a teherbírás romlásával is társul, maradéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Gyakran heveny vagy idült orrmelléküreg folyamatok, légúti allergia tünete lehet. A hátsó garatfali csorgás ellemzően orrdugulással társulhat.

Reflux betegség

Ha a köhögés jellemzően inkább fekvő testhelyzetben jelentkezik, abból akár az azt kiváltó okra is következtetni lehet. Ilyen eset például, ha a túlzott gyomorsavképződés áll a háttérben. A reflux oka a gyomrot a nyelőcsővel összekötő záróizom renyhesége. Emiatt a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik. Ez nemcsak gyomorégést, hanem köhögést, torokfájást vagy akár krónikus orrmelléküreg-gyulladást is kiválthat. Fekvő testhelyzetben, különösen ha az ágy fejvége nincs megemelve, még inkább fokozódik a köhögés.

Asztma (hörgő asztma)

Az éjszakai köhögés a kezdődő asztma tünete is lehet. Ismert asztmás betegeket az állapotuk rosszabbodására figyelmezteti, ha egyre többször jelentkezik köhögés. Az éjszakai köhögés csillapítása érdekében fontos tüdőgyógyász kezelőorvossal egyeztetni, akár soron kívül is távkonzultáció formájában, mert lehet, hogy a gyógyszereket módosítani kell, hogy a további rosszabbodást megelőzzük.

Ha a házi praktikák nem oldják meg a problémát, akkor érdemes a gyógyszertárakban kapható vény nélkül kapható köhögés- vagy megfázás elleni szereket kipróbálni. Ezek a termékek különböző típusú gyógyszerek keverékét tartalmazhatják. Melyek ezek?

Köhögéscsillapító. Úgy hat, hogy blokkolja a köhögési reflexet. A dextrometorfán a leggyakoribb.

Orrdugulás-csillapító, például fenilefrin vagy pszeudoefedrin, hogy kitisztítsa a dugult orrot vagy az orrmelléküregeket.

Antihisztamin, például brómfeniramin, klórfeniramin, difenhidramin vagy doxilamin, a tüsszögés és orrfolyás megszüntetésére.

Nyálkaoldónak nevezett, nyákoldó gyógyszer, amely elvékonyítja a nyálkát.

A köhögéscsillapítók egyeseket álmosságra késztetnek, másokat viszont felpörgetnek, így ébren maradhatnak. Néhányat nem biztonságos szedni azoknak, akiknek például magas a vérnyomása. Mielőtt valamelyik készítményt megvásárolná, kérje ki orvosa véleményét.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.