Menü

Az éjszakai köhögés elleni taktikák

A köhögés a légzőrendszer alapvető védekező mechanizmusa, melynek révén a légutakba került fertőző részecskék, szennyező anyagok, valamint a kóros körülmények között termelődő hörgőváladék kiürül. Ugyanakkor a köhögés kórjelző tünet, a heveny és idült légzőszervi betegségekben előforduló panaszok közül a leggyakoribb. Egyéb szervek betegségei (gyomor-tápcsatorna, szív), valamint a vashiány és egyes gyógyszerek is okozhatnak köhögést.

Lehet száraz (inproduktiv) vagy hurutos (produktív), heveny vagy idült. Minden esetben alapvető a köhögés kiváltó okának a tisztázása, mivel a köhögés csillapítása éjszaka is csak akkor valósulhat meg, ha a kiváltó alapbetegségeket is kezeljük. Mi okozza?

Szív asztma (szívelégtelenség)

Az éjszakai köhögés a szívelégtelenség tünete is lehet. Kezdetben lehet száraz, majd az állapot romlásával produktívvá válik. Amennyiben jellemzően fekve jelentkező nehézlégzéssel, a teherbírás romlásával is társul, maradéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Gyakran heveny vagy idült orrmelléküreg folyamatok, légúti allergia tünete lehet. A hátsó garatfali csorgás ellemzően orrdugulással társulhat.

Reflux betegség

Ha a köhögés jellemzően inkább fekvő testhelyzetben jelentkezik, abból akár az azt kiváltó okra is következtetni lehet. Ilyen eset például, ha a túlzott gyomorsavképződés áll a háttérben. A reflux oka a gyomrot a nyelőcsővel összekötő záróizom renyhesége. Emiatt a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik. Ez nemcsak gyomorégést, hanem köhögést, torokfájást vagy akár krónikus orrmelléküreg-gyulladást is kiválthat. Fekvő testhelyzetben, különösen ha az ágy fejvége nincs megemelve, még inkább fokozódik a köhögés.

Asztma (hörgő asztma)

Az éjszakai köhögés a kezdődő asztma tünete is lehet. Ismert asztmás betegeket az állapotuk rosszabbodására figyelmezteti, ha egyre többször jelentkezik köhögés. Az éjszakai köhögés csillapítása érdekében fontos tüdőgyógyász kezelőorvossal egyeztetni, akár soron kívül is távkonzultáció formájában, mert lehet, hogy a gyógyszereket módosítani kell, hogy a további rosszabbodást megelőzzük.

Ha a házi praktikák nem oldják meg a problémát, akkor érdemes a gyógyszertárakban kapható vény nélkül kapható köhögés- vagy megfázás elleni szereket kipróbálni. Ezek a termékek különböző típusú gyógyszerek keverékét tartalmazhatják. Melyek ezek?

Köhögéscsillapító. Úgy hat, hogy blokkolja a köhögési reflexet. A dextrometorfán a leggyakoribb.

Orrdugulás-csillapító, például fenilefrin vagy pszeudoefedrin, hogy kitisztítsa a dugult orrot vagy az orrmelléküregeket.

Antihisztamin, például brómfeniramin, klórfeniramin, difenhidramin vagy doxilamin, a tüsszögés és orrfolyás megszüntetésére.

Nyálkaoldónak nevezett, nyákoldó gyógyszer, amely elvékonyítja a nyálkát.

A köhögéscsillapítók egyeseket álmosságra késztetnek, másokat viszont felpörgetnek, így ébren maradhatnak. Néhányat nem biztonságos szedni azoknak, akiknek például magas a vérnyomása. Mielőtt valamelyik készítményt megvásárolná, kérje ki orvosa véleményét.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.