Menü

D-vitamin hiány

Vannak bizonyos vitaminok, melyek segítenek a mindennapi életünket egészségesebbé tenni, ilyen a D-vitamin is, ami, ha nincs elég a szervezetünkben, komoly problémákat okozhat. Íme mindaz, amit a D-vitamin hiányról tudni érdemes.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melyet a szervezet a napfény hatására állít elő. Nagyon fontos szerepet játszik a kalciumszint szabályozásában, ami igen fontos a csontjainknak és fogainknak, de kulcsfontosságú az immunrendszerünk működését illetően is, mivel segt megküzdeni a különböző kórokozókkal. Magas szintje segít a daganatos betegségek kezelésénél is.

A hideg, borús időszakok magukkal, hogy inkább beburkolózunk a lakásba, kevesebbet mozgunk a friss levegőn, de az is nagy gondot okoz, hogy ilyenkor nem jutunk elég D-vitaminhoz a napsütés által. Persze, ennek a vitaminnak hiánya nem csak ettől alakulhat ki, hanem attól is, hogy nem táplálkozunk megfelelően. Sőt, még a Föld olyan kontinensein is gondot okozhat, ahol alapvetően egész nap süt a nap.

Ez ezért lehet így, mert ezeken a helyeken az emberek elkezdtek védekezni a nap okozta bőrleégés ellen, hiszen bekenik magukat mindenféle napfényvédővel. Kevesen tudják, hogy ezek a kenceficék nem csak a leégés gátolják, hanem meggátolják a bőrben a D-vitamin képződését is. Túlsúlyosoknál is könnyen kialakulhat a hiányállapot, mivel a zsírszövetekben elraktározódik a D-vitamin és nem hasznosul a szervezetben.

A D-vitamin hiány tünetei lehetnek a fáradtság, depresszió és a gyakran előforduló légúti megbetegedések leküzdésének elhúzódása. Tartósabb hiány esetén a gyerekeknél angolkórt okozhat, illetve bármelyik korosztálynál előfordulhat, hogy a fogaink hamar tönkre mennek és a csontsérüléseink nehezen gyógyulnak, mivel nem tudja segíteni a kalcium beépülését. Mindezek mellett már arra is fény derült, hogy a hiányos állapotban nagyobb a szívinfarktus és a pajzsmirigyműködés rendellenességeinek kialakulásának veszélye is. Megfigyelhető az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának gyakorisága is.

A hiányállapot kezeléséhez többféle vizsgálatra is szükség van. Fontos megvizsgálni, hogy nem áll e fenn felszívódási zavar, mert abban az esetben, ha ezzel gond van, akkor a szervezet nem tudja felhasználni megfelelően a vitamint. A friss levegőn töltött idő és a megfelelőm táplálkozás sokat segíthet szintje fenntartásában, de már nagyon sokféle készítményt lehet kapni a gyógyszertárakban. Adagolását illetően felnőttek számára 1500-2000 NE bevitele szükséges, de ennek meghatározásában orvosi segítségre lesz szükségünk.

A D-vitaminra szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek legyünk, ezért figyeljük az intő jelekre, töltsünk sok időt a friss levegőn és táplálkozzunk egészségesen és változatosan.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.