Menü

D-vitamin hiány

Vannak bizonyos vitaminok, melyek segítenek a mindennapi életünket egészségesebbé tenni, ilyen a D-vitamin is, ami, ha nincs elég a szervezetünkben, komoly problémákat okozhat. Íme mindaz, amit a D-vitamin hiányról tudni érdemes.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melyet a szervezet a napfény hatására állít elő. Nagyon fontos szerepet játszik a kalciumszint szabályozásában, ami igen fontos a csontjainknak és fogainknak, de kulcsfontosságú az immunrendszerünk működését illetően is, mivel segt megküzdeni a különböző kórokozókkal. Magas szintje segít a daganatos betegségek kezelésénél is.

A hideg, borús időszakok magukkal, hogy inkább beburkolózunk a lakásba, kevesebbet mozgunk a friss levegőn, de az is nagy gondot okoz, hogy ilyenkor nem jutunk elég D-vitaminhoz a napsütés által. Persze, ennek a vitaminnak hiánya nem csak ettől alakulhat ki, hanem attól is, hogy nem táplálkozunk megfelelően. Sőt, még a Föld olyan kontinensein is gondot okozhat, ahol alapvetően egész nap süt a nap.

Ez ezért lehet így, mert ezeken a helyeken az emberek elkezdtek védekezni a nap okozta bőrleégés ellen, hiszen bekenik magukat mindenféle napfényvédővel. Kevesen tudják, hogy ezek a kenceficék nem csak a leégés gátolják, hanem meggátolják a bőrben a D-vitamin képződését is. Túlsúlyosoknál is könnyen kialakulhat a hiányállapot, mivel a zsírszövetekben elraktározódik a D-vitamin és nem hasznosul a szervezetben.

A D-vitamin hiány tünetei lehetnek a fáradtság, depresszió és a gyakran előforduló légúti megbetegedések leküzdésének elhúzódása. Tartósabb hiány esetén a gyerekeknél angolkórt okozhat, illetve bármelyik korosztálynál előfordulhat, hogy a fogaink hamar tönkre mennek és a csontsérüléseink nehezen gyógyulnak, mivel nem tudja segíteni a kalcium beépülését. Mindezek mellett már arra is fény derült, hogy a hiányos állapotban nagyobb a szívinfarktus és a pajzsmirigyműködés rendellenességeinek kialakulásának veszélye is. Megfigyelhető az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának gyakorisága is.

A hiányállapot kezeléséhez többféle vizsgálatra is szükség van. Fontos megvizsgálni, hogy nem áll e fenn felszívódási zavar, mert abban az esetben, ha ezzel gond van, akkor a szervezet nem tudja felhasználni megfelelően a vitamint. A friss levegőn töltött idő és a megfelelőm táplálkozás sokat segíthet szintje fenntartásában, de már nagyon sokféle készítményt lehet kapni a gyógyszertárakban. Adagolását illetően felnőttek számára 1500-2000 NE bevitele szükséges, de ennek meghatározásában orvosi segítségre lesz szükségünk.

A D-vitaminra szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek legyünk, ezért figyeljük az intő jelekre, töltsünk sok időt a friss levegőn és táplálkozzunk egészségesen és változatosan.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?