Menü

Valentin nap és társkeresés

Olvastam a minap, hogy a világ legdrágább Valentin-napi vacsorája New York tetején tízezer dollárba, azaz majdnem négymillió forintba kerül. Mi a véleményünk a Valentin-napról, ki az aki tartja, ki az, aki elvből nem és hogyan keresnek ma párt az emberek? Erről írunk ma.

Ha Valentin-nap, akkor párkapcsolat. Ha párkapcsolat, akkor ismerkedés. Mert minden így kezdődik. Ez személyesen jobb és szerencsésebb, vagy használjuk ki az online tér adta lehetőségeket? A rohanó világ természetes velejárója, hogy inkább neten ismerkedünk, vagy mert egyszerűen kényelmesebb, olcsóbb és gyorsabb is?

Vajon elég biztonságos?

Az online társkeresés valóban gyors, egyszerű és kényelmes, de sok csaló is akad a virtuális térben, aki romantikus kapcsolat látszatával igyekszik visszaélni a helyzettel.

A netes társkeresés előnyeit, hátrányait, szabályait, buktatóit kutatjuk.

Miért van kereslet az internetes társkeresésre?

Ideális esetben a való életben találjuk meg a leendő társunkat, de ez nincs mindig így. Van, hogy máshogy alakulnak a dolgaink és az iskolai, főiskolai, később munkahelyi évek alatt nem találjunk meg a párunkat, sokaknak pedig a későbbiekben már problémát okoz az ismerkedés. Ennek oka, hogy nincs lehetőség rá, nincs nagy baráti kör, vagy az illető nem szívesen jár szórakozni, ekkor jöhet szóba az online ismerkedés, melynek óriási előnye, hogy a profilkészítés során megjelölhetjük, hogy milyen paraméterekkel rendelkezzen leendő választottunk, így elkerülhetjük a személyes találkozóknál a kellemetlen meglepetéseket, feltéve, ha az illető önmagáról igazat ír.

Ha a neten ismerkedünk, akár otthonról kényelmesen is megtehetjük, hiszen helyfüggetlen, még pizsamában is randizhatunk, egyszerű és kényelmes módja a párkeresésnek, ráadásul önbizalomnövelő is.

Hátránya, hogy sokkal több emberrel fogunk üzenetet váltani és talán randizni is, de olyannal, akivel tényleg passzolunk is egymáshoz, nem fog hetente összehozni az applikáció, ráadásul az online tér hiába csábítja az embert a virtuális kapcsolatok létrehozására, ezek a kapcsolatok, ahogyan a nevük is mutatja: virtuálisak, azaz nem valódiak. Persze lehetnek a későbbiekben azok, de tudni kell felismerni a buktatóit és betartani néhány dolgot. Egyik ilyen, hogy ha nem dolgoztuk fel a korábbi szakításunkat, akkor ne vágjunk bele.

Ha a szórakozóhelyen szólít le valaki, akkor egy félórás beszélgetés alatt sok mindent le lehet szűrni róla, amit online gyakran még többnapos levelezgetés során sem tudnánk meg az illetőről.

Sajnos jellemző, hogy nagyon sokan hazudnak a korukat, súlyukat, magasságukat, iskolai végzettségüket, családi állapotukat, sőt, lakhelyüket illetően. Régi képeket tesznek fel, mely már köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Az online társkeresés lehet jól működő alternatíva és lehet vakvágány is, tenni kell egy próbát, de a buktatóival tisztában kell lennünk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.