Menü

Az evés boldogít?

Most nem az érzelmi evés pszichológiáját fogjuk firtatni, sokkal inkább érdekel bennünket, hogy mely ételek boldogítanak, azaz mely élelmiszerekben található meg a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán. Ezt a létfontosságú esszenciális aminosavat a szervezet nem tudja előállítani, kizárólag táplálék útján juthat be a szervezetbe.

Mi tartalmaz triptofánt?

Tartalmazza a tojás, a tej, a sajt, a túró, a hal és a hús, de a búzacsíra, a szójabab vagy paradió is, ami azt jelenti, hogy ezek az ételek jó kedvre hangolnak, emelik hangulatunkat.

Fogyasszunk bátran kesudiót is! Ennek az olajos magnak 100 grammjában 450 milligramm „boldogító” triptofán és telítetlen zsírsav van, emellett biotin is, mely gondoskodik a szép bőrről és az egészséges körömről.

A sajtot említettük már, az ementáli sajtban 460 milligramm triptofán van, mondhatjuk, hogy igazi jókedv csomag. A tejtermékekben megtalálható kalcium pedig az erős csontokért és egészséges fogakért is felel.

Ha már említettük az olajos magvakat, itt a napraforgómag is, mely hiába apróka, 100 grammjában 310 milligramm triptofán van, ami igen jelentős mennyiség.

A hangulatkeltő zab is lehet az egyik kedvenc reggelink mostantól, érétkes gabona, sok értékes fehérjét és fontos aminosavakat tartalmaz.

Amellett, hogy gyulladáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatású, igazi hangulatkeltő is, mivel azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek fokozott szerotonin kiválasztásra ösztönzik a testet.

Ha eddig kételkedtünk benne, hogy az életek boldogítanak, akkor íme egy tudományos kutatás: az egyik milánói egyetem viselkedéstudományi tanszéke negyven 25-50 év közötti férfiakat és nőket vizsgált tésztaevés közben és megállapította, hogy a tésztaevés hatékonyan „aktiválta a kognitív memóriafolyamatokat” és segített a pozitív érzelmek kiváltásában és a boldog arckifejezések. Eredményesebbnek bizonyult, mint például a zenehallgatás.

Az egyetem professzora szerint akkor vagyunk érzelmileg a legaktívabbak, amikor tésztát eszünk, ugyanis a kutatás szereplőinek hetvenhat százaléka tapasztalta, hogy a tésztaevés boldoggá teszi.

Egy másik kutatás azért szólt a tésztafogyasztás mellett, mert a mediterrán étrend része, ugyanis aki tésztát eszik, jó eséllyel fogyaszt mellé paradicsomot vagy paradicsomszószt, hagymát, fokhagymát, olívaolajat és érlelt sajtokat, esetleg más zöldségfélét. A rendszeres mozgás mellett mértékkel fogyasztott tésztaételek pedig nem hizlalnak.

A baromfifogyasztás mellett is van érvünk! A pulyka például az L-triptofán legjobb étrendi forrása, de az összes állati fehérje nagy mennyiségben tartalmazza ezt az aminosavat.

A tenger gyümölcsei közül az egyik legegészségesebb élelmiszer a rák, ami igen agy mennyiségben tartalmaz L-triptofánt, 4 dkg-omként 330 mg található belőle. A halak, mint a tonhal, a laposhal, a lazac, a laposhal, a szardínia, a tőkehal és a fésűkagyló is nagy koncentrációban tartalmaznak L-triptofánt.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.