Menü

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. Vérünk semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem lehet előállítani, csak véradással pótolhatjuk. A segítségre pedig mindig nagy szükség van. Naponta mintegy 1800 véradóra van/lenne szükség folyamatosan ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon szükség esetére.

Meddig használható fel a levett vér?

A véradás során levett vérből előállított vérkészítmény 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások rendszeressége, folyamatossága. Négyféle vércsoportot különböztetünk meg: A, B, AB, O. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-s, míg a legritkább az AB-s. Egyetlen véradással háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát, ezeket a készítményeket akár három beteg is kaphatja, innen a jól ismert mondás: „Adj vért és ments meg három életet!”

Mire kell figyelni véradóként?

A legfontosabb szabály, hogy véradó minden egészséges nagykorú, de 65 évesnél fiatalabb személy lehet (amennyiben súlya nagyobb mint 50 kilogramm). Fontos, hogy véradás előtt és után a donor elegendő folyadékot igyon, legyen tisztában azzal, hogy milyen gyógyszereket szedett és lehetőleg aznap ne sportoljon, véradás előtt ne igyon alkoholt, gyógyteát. Szülés után 9, szoptatás után 3 hónappal adható vér, a tetoválás, illetve a testékszer pedig nem kizáró ok, azonban a tetoválás után 6 hónapot várni kell, antibiotikum szedése után pedig szintén várni kell, 1 hónappal a kezelés befejezése után már lehet vért adni.

Évente hányszor lehet vért adni?

Férfiak évente akár 5-ször, nők maximum 4-szor adhatnak vért, a véradások között pedig minimum 56 napnak kell eltelnie. Menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve cukorbetegek sem tehetik sajnos.

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a https://www.ovsz.hu/hu/veradas weboldalt és az ott található információkat! Munkanapokon 60-70, évente közel 15 000 helyszínen biztosítanak lehetőséget véradásra, hogy aki segíteni szeretne, az megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt és időpontot.

Milyen hatással van a szervezetemre, ha rendszeresen vért adok?

A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a véradással nemcsak mások, de saját életünkre is jótékony hatással lehetünk:

1.Csökken a szívroham kockázata: egy vizsgálat kimutatta, hogy a legalább évente egyszeri véradással 88%-kal csökkenthető a szívroham kockázata.

2. Csökken a rák kockázata. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen vért adtak, alacsonyabb a rák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem.

3. Ingyenes egészségügyi ellenőrzéssel jár számunkra.

4. Kalóriaégetés szempontjából sem elhanyagolható. Egy egyszeri véradás segít Önnek akár 650 Kcal-t is elégetni, én ennyit egy óra terepfutással vagy intenzív gyorsúszással égetek el.

5. Boldogság-tudatot okoz, hiszen a véradás hatással van a mentális egészségünkre. Az a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni és ezzel kicsit jobbá tettük a világot, óriási örömmel tölthet el.

Egy véradás nagyjából 30-45 percbe telik adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Ennyit igazán megtehetünk és remélem, hogy meg is teszünk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.