Menü

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Amikor az étrend már nem elég céljainkhoz, vagy olyan diétát folytatunk, amely igényli a táplálékkiegészítők bevitelét, akkor érdemes szétnézni a piacon, s megkérdezni szakembert arról, hogy céljainknak, étrendünknek milyen étrend-kiegészítők szedése javasolt.

Az étrendkiegészítők (táplálékkiegészítők) célja azon tápanyagok és ásványi anyagok pótlása, amelyekhez étkezéssel vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni, vagy a táplálkozás útján nem lehet elégséges mértékben bevinni. Az étrendkiegészítők továbbá fontos szerepet tölthetnek be egyes speciális étrendek, illetve betegségek esetében is.

Az étrend-kiegészítők szedése többek között az alábbi esetekben megfontolandó:

várandós vagy szoptató nők esetén
diagnosztizált tápanyaghiányos állapotokban
gyomor bypassműtétjét követően
vékony- vagy vastagbél sztómát viselőknek, illetve
olyan étrendek esetén, amelyek során bizonyos tápanyagokat mellőznek.

A legtöbb tápanyag bevitele megoldható élelmiszerekkel, azonban lehetőség, könnyebbség lehet egyes étrend-kiegészítők használata, úgy, mint fehérje, szénhidrát, ásványi anyagok, vitaminok, „jó” zsírsavak, komolyabb céloknál kreatin.

Amikor az edzőteremben azt halljuk, hogy ki milyen proteint, aminosavat, kreatint „tol” és szinte roskadoznak a polcok a termékektől a shopban, akkor joggal érezhetjük úgy, hogy ezek nélkül nem fejlődhetünk. Ha valaki szeretné kipróbálni, hogy étrendkiegészítőkkel látványosabb sikert ér-e el, annak egy alap kivizsgálás után egy személyre szabott és jól összeállított étrend mellett, szakember javaslata alapján jól jöhet egy – két táplálékkiegészítő, melyek ehhez csak hozzátenni tudnak többet vagy kevesebbet.

Azt tévedés gondolni, hogy ezek oldanak meg minden problémát és edzés nélkül is bomba formát érhetünk el, hiszen várat csak erős alapokra lehet építeni. Kiegészítők nélkül is szép eredményt lehet elérni, csak nem biztos, hogy pont olyan gyorsan vagy olyan mértékben, mint egy jól összeállított étrend-kiegészítés mellett.

A sporttáplálkozás és a teljesítményfokozás külön műfaj, többévtizedes kutatásokkal, s nincs egységes hazai szakmai álláspont mai napig sem az étrend-kiegészítés szükségességét vagy feleslegességét illetően, egy biztos, szakember tanácsát mindig ki kell kérni és soha nem szabad bizonytalan forrásból táplálékkiegészítőket vásárolni.

Kéz alatt beszerzett, bizonytalan eredetű termékeknél sokszor hamis vagy életveszélyes készítményekhez juthatunk, melynek később megfizethetjük az árát. Amennyiben étrend-kiegészítőket szeretnénk használni, mindenképpen forduljunk dietetikushoz és kérjünk személyre szabott tervet.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?