Menü

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

Vércukorszint-stabilizáló reggelikről írunk ma, melyben tanácsokat adunk ahhoz, hogy hogyan kell megválogatni a hozzávalókat úgy, hogy a nap első étkezésétől kezdve az egész napot stabil vércukorszinttel élhessük meg.

Miért fontos a stabil vércukorszint?

Mert vércukorszintünk túlzott ingadozása egészségügyileg nem tesz jót, arról nem is beszélve, még a fogyásunkat is teljesen megakadályozhatja.

A reggeli első étkezés pedig azért különösen fontos vércukorszintünk szempontjából, mert reggel, felkelés után még stabil a vércukorszintünk, hiszen a jótékony alvás hatására ez normalizálódott, ráadásul ekkor termel a szervezetünk olyan hormonokat, melyek szintén felelősek a stabil vércukorszint kialakulásáért, később viszont nem megfelelő étkezéseinkkel ez a vércukorszint erős ingadozásba csaphat.

A reggeli a vércukorszint szempontjából valóban a nap egyik legfontosabb étkezése. Kihagyása a vizsgálatok szerint fokozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, emelheti a vércukorszintet.

Az alábbiakban olyan reggeliötleteket soroltunk fel, amelyek ideálisak a cukorbetegek számára is:

a tofu kiváló fehérjeforrás, mely telít és segít fenntartani sokáig ezt a teltségérzetet, továbbá lassítja a szénhidrátok felszívódását. Mivel alacsony a zsírtartalma, így kalóriaszegény diétában is jó döntés. Tegyük például a reggeli rántottába.

a kávét ne reggeli helyett fogyasszuk! A kávéval nemcsak az a probléma, hogy sokan reggeli helyett fogyasztják, hanem az is, hogy még akkor is megemelheti a vércukorszintet a koffeinre érzékenyebb személyeknél, ha egyébként nem cukorral fogyasztják az italt, de pláne akkor, ha cukros a reggeli első csésze feketénk.
Az omlett és a tojásrántotta népszerű, fehérjében gazdag reggeli, ami alig emeli meg a vércukorszintet. Kikent muffinsütőben is megsüthető.

Teljes kiőrlésű kenyeret is ehetünk bátran némi felvágottal, zöldséggel, avokádókrémmel, sajttal. A szendvicset egy kevés rászórt maggal is megbolondíthatjuk. Én magam „zabos” vagyok. A zabkása még mindig is az egyik kedvencem volt és marad is, számomra az egyik legkézenfekvőbb egészségtudatos reggeliopció, nem árt azonban tudni, hogy vannak, akiknél vércukorszint-emelkedést okozhat, különösen ha valaki lekvárral, gyümölcsökkel készíti. Olajos magokkal, mogyoróvajjal, fahéjjal előnyösebb lehet.

Az almás-fahéjas zabpalacsinta is kerüljön a menülistára. Darált zabpehellyel vagy zabliszttel készítve tökéletes alternatíva a hagyományos helyett.

A joghurt gyors megoldás a rohanósabb reggelekre, vegyük a natúr, cukormentes változatokat és ízesítsük kedvünkre. Inzulinrezisztenciásoknak nem mindig ajánlják reggelire, itt is fontosak az egyénre szabott szempontok.

Ne feledjük: a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ne hagyjuk ki, ne menjünk el üres gyomorral otthonról.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.