Menü

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Nagyon fontos, hogy felismerjük az adathalászoldalakat, ugyanis az utóbbi egy-két évben rendkívüli mértékben megnőttek az online csalások Magyarországon az MNB adatai szerint. Különösen elterjedtek azok a csalástípusok, amelyek a Facebook Marketplace-en és más online felületeken használt cikket hirdető eladókat veszik célba. A magyar csomagküldő piac szakemberei összeszedtek néhány tudnivalót, hogy a vásárlók, fogyasztók könnyen felismerjék az adathalász-kísérleteket – nézzük is ezeket:

- valószínű csalókkal van dolgunk, ha a piactéren értékesített áruért járó ellenérték fogadásához vagy az áru kiszállításához valamilyen szokatlan további teendőt kérnek.

- arra is figyelni kell, hogy a használt cikkes platformok mellett továbbra is népszerű átverési formát jelentenek más hamis webáruházi oldalak. Az elmúlt években egyre több vásárlás történt a világhálón, sok megrendelés átkerült az internetre és immár több mint 30 ezer kereskedő kínálja a termékeit az online térben, ami óriási választékot jelent, nem csoda hát, ha nem könnyű kiigazodni a weboldalakon. Ennyi kereskedelmi oldal közül könnyen ütközhet az ember olyan webáruházakba, amelyek a jogszabályokat megkerülve dolgoznak, vagyis átvernek, meglopnak, megkárosítanak vevőket.

- gyanús lehet és csalásra utalhat, ha a weboldal kialakítása, grafikai megjelenése, dizájnelemei furcsák, nem tűnnek valódinak, a külső kívánnivalókat hagy maga után, vagy ami a személyes „kedvencem”, amikor a szöveg magyartalan, sok a helyesírási hiba benne, vagy hiányzik egy-két ékezet.

- gyanakodjunk, ha erősen hiányos vagy teljesen hiányzik az ÁSZF és az Adatkezelési nyilatkozat.

- ha a kapcsolattartásra csak email címet adnak meg, de az is kissé furának tűnhet, továbbá nincs megadva székhely, cégjegyzékszám, gyakran még a céget regisztráló ország sem beazonosítható, szinte „lóg” a levegőben a cég.

- webáruházaknál árulkodó lehet, ha csak „gyanúsan” pozitív ügyfélvéleményeket találunk az oldalon, vagy ha az árak gyanúsan alacsonyak a konkurenciához képest, ha egy cipő fele annyiba kerül, mint ugyanez a típus (vagyis hasonmás) a többi weboldalon.

- vevőként csak biztonságos internetkapcsolaton keresztül szabad fizetni, ingyenes vagy nyilvános wifihálózatokon nem lépünk be a netes bankunkba, nem használunk jelszavakat, nem írunk személyes adatokat, kódokat.

Sajnos nagyon könnyen így is behálózhatnak minket a csalók, ha nem figyelünk, máris áldozattá válunk, ha pedig már megtörtént baj, annyit tehetünk, hogy azonnal jelentjük az érintett a banknak és a rendőrségnek a csalást! Legyenek óvatosak és körültekintőek!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.