Menü

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Nagyon fontos, hogy felismerjük az adathalászoldalakat, ugyanis az utóbbi egy-két évben rendkívüli mértékben megnőttek az online csalások Magyarországon az MNB adatai szerint. Különösen elterjedtek azok a csalástípusok, amelyek a Facebook Marketplace-en és más online felületeken használt cikket hirdető eladókat veszik célba. A magyar csomagküldő piac szakemberei összeszedtek néhány tudnivalót, hogy a vásárlók, fogyasztók könnyen felismerjék az adathalász-kísérleteket – nézzük is ezeket:

- valószínű csalókkal van dolgunk, ha a piactéren értékesített áruért járó ellenérték fogadásához vagy az áru kiszállításához valamilyen szokatlan további teendőt kérnek.

- arra is figyelni kell, hogy a használt cikkes platformok mellett továbbra is népszerű átverési formát jelentenek más hamis webáruházi oldalak. Az elmúlt években egyre több vásárlás történt a világhálón, sok megrendelés átkerült az internetre és immár több mint 30 ezer kereskedő kínálja a termékeit az online térben, ami óriási választékot jelent, nem csoda hát, ha nem könnyű kiigazodni a weboldalakon. Ennyi kereskedelmi oldal közül könnyen ütközhet az ember olyan webáruházakba, amelyek a jogszabályokat megkerülve dolgoznak, vagyis átvernek, meglopnak, megkárosítanak vevőket.

- gyanús lehet és csalásra utalhat, ha a weboldal kialakítása, grafikai megjelenése, dizájnelemei furcsák, nem tűnnek valódinak, a külső kívánnivalókat hagy maga után, vagy ami a személyes „kedvencem”, amikor a szöveg magyartalan, sok a helyesírási hiba benne, vagy hiányzik egy-két ékezet.

- gyanakodjunk, ha erősen hiányos vagy teljesen hiányzik az ÁSZF és az Adatkezelési nyilatkozat.

- ha a kapcsolattartásra csak email címet adnak meg, de az is kissé furának tűnhet, továbbá nincs megadva székhely, cégjegyzékszám, gyakran még a céget regisztráló ország sem beazonosítható, szinte „lóg” a levegőben a cég.

- webáruházaknál árulkodó lehet, ha csak „gyanúsan” pozitív ügyfélvéleményeket találunk az oldalon, vagy ha az árak gyanúsan alacsonyak a konkurenciához képest, ha egy cipő fele annyiba kerül, mint ugyanez a típus (vagyis hasonmás) a többi weboldalon.

- vevőként csak biztonságos internetkapcsolaton keresztül szabad fizetni, ingyenes vagy nyilvános wifihálózatokon nem lépünk be a netes bankunkba, nem használunk jelszavakat, nem írunk személyes adatokat, kódokat.

Sajnos nagyon könnyen így is behálózhatnak minket a csalók, ha nem figyelünk, máris áldozattá válunk, ha pedig már megtörtént baj, annyit tehetünk, hogy azonnal jelentjük az érintett a banknak és a rendőrségnek a csalást! Legyenek óvatosak és körültekintőek!

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.