Menü

A humor és az ugratás, mint a mindennapi kommunikáció elemei

A humor a mindennapjaink része, és rengeteg helyzetben használhatjuk. Reagálhatunk így egy-egy vicces, kellemetlen, vagy éppen önmagunk számára zavaró helyzetre. Pozitív formái javítják a lelkiállapotot és hatékonyan kezelik a nehéz érzelmeket, míg a negatív változata ennek pont az ellenkezőjét teszi. Azonban mi adja a humor, és a sokszor ezzel együtt járó csipkelődések, ugratások alapját, hogyan nyilvánul ez meg a mindennapokban, és milyen negatív hatásai lehetnek?

A humor valóban könnyed témakör?

A humor a maga összetettségével, és sajátos kommunikációs szerepével oldani és kötni egyaránt tud egy-egy helyzetet. Úgymond előremozdít folyamatokat, változásokat indít el, sokszor ezáltal lehet megtörni a jeget egy-egy embernél. Ezen felül ugratásokkal meg lehet törni sokszor a kínos csendet is, ami még alapvetően pozitív irányba visz egy beszélgetést. Mondhatni, hogy ideális esetben mindez nem lehet zavaró tényező, hanem gazdagítania kell az adott beszélgetést, és spontán helyzeteket lehet teremteni ezáltal.

Erre viszont mindenki máshogy reagál, van, aki nevet, van aki (csak) mosolyog, és van, aki nem ért meg bizonyos a másik által viccesnek vélt helyzeteket. Például a folyamatos önmagunkon való nevetés is bizonytalanságot sugall, azt mutatja, hogy zavarban van egy adott ember. Emiatt a humor segít megélni és átélni bizonyos helyzeteket, amelyektől például korábban zavarba jöttünk, vagy nem értettünk meg. Viszont megkönnyebbülést és zavart is kelthet két ember között, egy idő után pedig az ugratások, valamint az egy-egy ember irányuló poénkodások bántalmazássá válnak, és kellemetlen lesz a másik számára.

Mondhatni, hogy emiatt elővigyázatosságot, és jó helyzeteket kíván az alkalmazása, de hát bizony a viccelődés nem mindig ettől függ, mivel a cukkolások, poénok dinamikusan jönnek sokszor pont egy-egy nyelvbotlásból, vicces helyzetből, amelyeket úgymond más emberek kihasználnak.

Mondhatni, hogy humorra szükség van a mindennapokban, hiszen ez egy alapvető tulajdonsága az embereknek, úgymond ha nevetünk, akkor annak sokszor egy másik ember, vagy egy általa okozott szituáció az alapja. Az ugratások egy másik ember személyisége ellen irányulnak, emiatt gyakran negatívak tudnak lenni, viszont ettől függetlenül van különbség ugratások, és bántalmazás között. Az egyszeri csipkelődések, poénok még nem csapnak át egy negatív megnyilvánulásba, viszont ezek legtöbbször valamilyen vicces szituáció, cselekedet után következnek.

Aszerint is különböznek egymástól a humoros megnyilvánulások, hogy tervezetten vagy spontán módon történnek-e. A spontán változat, mint például a szótévesztések, véletlen megbotlások, vicces szituációk felhasználhatóak konstruktívan. Viszont az előre megtervezett folyamatos sértegetések negatív hatással vannak egy kapcsolatra, egy társaságra és más emberekre is.

Pozitív és negatív hatások

A nevetés hatására nő a vér oxigénszintje és az endorfintermelés is, csökken a stressz, a humor gyakorlásától erősödik a kreativitás és a problémamegoldó képesség. Emellett lehetőséget ad az erős érzelmek konstruktív kifejezésére is, úgymond a vicc sokszor összekovácsol, megerősít embereket, és segít egy-egy helyzeten átlendülni is. Mindez megjelenhet a mindennapokban: viccként, szójátékként, iróniaként, túlzásként, és ugratásként is.

Ezzel szemben ott vannak a negatív hatásai is, mint például a: szarkazmus, szatirikusság, kötekedések, és a különböző kirekesztő viccek. Ezek a negatív hatások ugyanúgy megjelennek a mindennapokban, viszont humorral reagálhatunk celebekre, sztárokra, politikusok kijelentéseire, általános dolgokra. A problémás helyzetek akkor kezdődnek, mikor visszatérő jelleggel folyamatosan bántanak egy-egy embert, ami egy idő után bántalmazóvá válik. Ezt pedig még inkább felerősíti az a tényező, ha mindez társaságban történik több ember előtt.

Humorra szükség van!

Ha gondosan, és elővigyázatosan alkalmazzák, akkor a humornak helye van a mindennapi beszélgetésekben, hogy megkönnyítsen bizonyos emberi változásokat, örömtelibbé teszi a mindennapokat, és összekovácsol embereket, akár egy hierarchikus rendszerben is. Tehát például humort iskolai, vagy munkahelyi környezetben is gyakran alkalmaznak. Viszont a folyamatos ugratások, kötekedések egy idő után negatív érzelmeket váltanak ki az emberekből, feszültséget okoznak, és romboló hatással vannak a mindennapi kapcsolatokra.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.