Menü

Fogamzásgátló gátló gyógyszerek, gyógynövények

A nők többsége valamilyen hormon tartalmú fogamzásgátlót használ azért, hogy elkerülje a nem kíván terhességet, de sokan nem tudják, hogy bizonyos dolgok csökkentik e módszerek hatékonyságát.

A fejlett országokban szerencsére már nagyobb figyelmet fordítanak a fogamzásgátlásra, melynek igen sokféle módszerét választhatjuk. Lehet fizikai akadályt beiktatni, vagyis óvszert, pesszáriumot, réz gyöngyöt, hormonmentes spirált használni, de ott vannak a hormonális módszerek, azaz a fogamzásgátló tapasz, tabletta, injekció, esetleg őr alá beültetett implantátum. A hormonális szerek alkalmazása előtt mindig ellenőrizni kell, hogy nem áll e fenn olyan betegség, melyre rossz hatással lenne a hormonbevitel.

Ilyenkor vizsgálják a trombózisra való hajlamot, mivel a hormonális készítmények emelik a trombusok kialakulásának rizikóját. Az is előfordulhat, hogy egy betegség miatt gyógyszerese kezelés alatt áll valaki és az erre szedett szer zavart idéz elő a fogamzásgátló működésében. Példának okáért ilyen lehet a pajzsmirigy túlműködés során előírt gyógyszerek és a vércukorszint csökkentő gyógyszerek, vagy azok, amik megemelik a kálium szintet. Problémát okozhatnak az antibiotikumok, vérnyomás csökkentők, vízhajtók, bizonyos szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, de akár egyes gombafertőzéseknél használt szerek is. Nagyon fontos, hogy mindig tájékoztassuk orvosunkat arról, hogy ha valamilyen gyógyszeres kezelés alatt állunk.

Fontos azt figyelembe venni, hogy nem csak gyógyszerek okozhatnak gondot a hatásmechanizmus során, hanem gyógynövények is. Az orbáncfű remek nyugtató, sőt, használják a kellemetlen menstruációs panaszok enyhítésére is, mégsem jó ötlet hormonális tabletta szedése mellett fogyasztani. Érdemes figyelni a csalánra, a bodzára és a mezei katángra is, hiszen közös tulajdonságuk, hogy felgyorsítják az anyagcserét, mivel bizonyítottan csökkentik a fogamzásgátló hatását.

Persze nem egy-egy bögrényi tea iszogatása fog problémát okozni, de mindenképpen tartsuk szem előtt a kérdést. Azok is legyenek óvatosak, akik valamilyen fogyasztószert szednek be, mivel ezek is gyorsítják az anyagcserét, gátolják bizonyos dolgok felszívódását vagy éppen serkentik lebontását.

Amennyiben hormonális fogamzásgátló szerek használata mellett dönt valaki, mindig figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen gyógyszereket szedünk be mellé, illetve milyen gyógynövényes készítményeket fogyasztunk, mivel egyes fajtáik csökkenthetik a fogamzásgátló hatását.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.