Menü

Fogamzásgátló gátló gyógyszerek, gyógynövények

A nők többsége valamilyen hormon tartalmú fogamzásgátlót használ azért, hogy elkerülje a nem kíván terhességet, de sokan nem tudják, hogy bizonyos dolgok csökkentik e módszerek hatékonyságát.

A fejlett országokban szerencsére már nagyobb figyelmet fordítanak a fogamzásgátlásra, melynek igen sokféle módszerét választhatjuk. Lehet fizikai akadályt beiktatni, vagyis óvszert, pesszáriumot, réz gyöngyöt, hormonmentes spirált használni, de ott vannak a hormonális módszerek, azaz a fogamzásgátló tapasz, tabletta, injekció, esetleg őr alá beültetett implantátum. A hormonális szerek alkalmazása előtt mindig ellenőrizni kell, hogy nem áll e fenn olyan betegség, melyre rossz hatással lenne a hormonbevitel.

Ilyenkor vizsgálják a trombózisra való hajlamot, mivel a hormonális készítmények emelik a trombusok kialakulásának rizikóját. Az is előfordulhat, hogy egy betegség miatt gyógyszerese kezelés alatt áll valaki és az erre szedett szer zavart idéz elő a fogamzásgátló működésében. Példának okáért ilyen lehet a pajzsmirigy túlműködés során előírt gyógyszerek és a vércukorszint csökkentő gyógyszerek, vagy azok, amik megemelik a kálium szintet. Problémát okozhatnak az antibiotikumok, vérnyomás csökkentők, vízhajtók, bizonyos szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, de akár egyes gombafertőzéseknél használt szerek is. Nagyon fontos, hogy mindig tájékoztassuk orvosunkat arról, hogy ha valamilyen gyógyszeres kezelés alatt állunk.

Fontos azt figyelembe venni, hogy nem csak gyógyszerek okozhatnak gondot a hatásmechanizmus során, hanem gyógynövények is. Az orbáncfű remek nyugtató, sőt, használják a kellemetlen menstruációs panaszok enyhítésére is, mégsem jó ötlet hormonális tabletta szedése mellett fogyasztani. Érdemes figyelni a csalánra, a bodzára és a mezei katángra is, hiszen közös tulajdonságuk, hogy felgyorsítják az anyagcserét, mivel bizonyítottan csökkentik a fogamzásgátló hatását.

Persze nem egy-egy bögrényi tea iszogatása fog problémát okozni, de mindenképpen tartsuk szem előtt a kérdést. Azok is legyenek óvatosak, akik valamilyen fogyasztószert szednek be, mivel ezek is gyorsítják az anyagcserét, gátolják bizonyos dolgok felszívódását vagy éppen serkentik lebontását.

Amennyiben hormonális fogamzásgátló szerek használata mellett dönt valaki, mindig figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen gyógyszereket szedünk be mellé, illetve milyen gyógynövényes készítményeket fogyasztunk, mivel egyes fajtáik csökkenthetik a fogamzásgátló hatását.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.