Menü

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Ezen a napon elárasztják a közösségi oldalakat a felemás zoknis képek, s egyéb felhívások, illetve sok helyen jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások támogatására.

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai eltérés, korábban mongoloid idiotizmusnak hívták, valójában azonban az állapotnak sem a mongolokhoz, sem az idiotizmushoz nincs semmi köze. Régebbi források Down-kórnak is nevezik, ma már elterjedtebb a kevésbé negatív hangulatú Down-szindróma elnevezés. 21-es triszómiáként is találkozhatunk vele, ami a 21. kromoszóma triplázódására utal.

A Down-szindróma több különböző tünettel, ezeknek számos kombinációjával járhat (a szindróma tünetegyüttest jelent).

Az ENSZ közgyűlésének harmadik bizottsága 2011. november 10-én tartott plenáris ülésén elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja legyen- írja a wikipedia.hu.

A Down Világnap mára országos eseménnyé nőtte ki magát és a budapesti rendezvények mellett számos más városban is megemlékeznek a világnapról. Az országos események mellett több városban is rendeztek már Down Világnapi Gálát, melyek jótékonysági rendezvényekkel, koncertekkel és érzékenyítő játékokkal várták az érdeklődőket.

A Down-szindróma világnapja és az ehhez kapcsolódó események, kezdeményezések aktívan hozzájárulnak, hogy a társadalom a Down-szindrómásokra figyeljen. Ez óriási lépés a Down-szindrómások, családtagjaik, az értük dolgozók és mindenki számára, aki azt szeretné, hogy a Down szindrómások életminősége javuljon és emberi jogaik ne sérüljenek.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet erre a fontos ügyre, és ösztönözze az embereket arra, hogy ne csak a betegséget lássák az érintettekben, hanem azokat az egyéni képességeket és erényeket, amelyekkel hozzájárulnak a társadalomhoz.

A világnap megtanít arra, hogy az embereknek nyitottnak és befogadónak kell lenniük azokkal szemben, akik a Down-szindrómával élnek, és támogatniuk kell őket az élet minden területén. A felemás zokni nem csupán divatos viselet, hanem emlékeztetés arra, hogy minden ember egyedi és értékes, függetlenül a különbségektől. Ha teheted ma te is öltözz felemás zokniba, képviselve, hogy nem vagyunk egyformák.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?