Menü

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Ahogy közeledik a húsvét, a szülők egyre csak azon gondolkoznak, mivel is lephetnék meg a csemetéiket és sajnos sokaknak jó ötletnek tűnhet, ám egyáltalán nem jó ajándék az élő nyuszi/csibe. Állatvédők elmondják minden évben, hogy miért nem.

Állatvédők óva intenek a húsvéti élő állat ajándékozásától, arra hívják fel a figyelmet, hogy csak felelős állattartó válassza az élő állatot húsvéti ajándéknak, vállalva, hogy az állatról egész életén át gondoskodik majd.

Az állatvédők elmondják, hogy tapasztalataik szerint a feleslegesen megvásárolt és felelőtlenül ajándékozott állatkák, kutyák és cicák mellett húsvéti ünnepek idején sok helyen állatvédelmi gond a megvásárolt húsvéti nyuszi, kiscsibe, ők sajnos az ünnepek elmúltával unott teherként maradnak a családok gyermekeinél, akik már nem szeretnének gondoskodni róluk.

Sajnos már olcsón vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig nyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket, s nem arra, hogy a felelős állattartásra neveljék a csemetéiket. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az össze-vissza vásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak és ami igazán elkeserítő, hogy a kisállatoktól sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Sajnos az ünnepi csillogás hamar elmúlik és ezek az ünnepekkor cuki ajándéknak tűnő kisállatkák a húsvét után unott jószágként szenved a lakótelepek lakásaiban.

Az állat táplálása, gondozása, ellátása, a szőrzetének takarítása, az ürülék és egyebek rendben tartása sokak számára már nyűg, sokan ráadásul allergiások is lehetnek az állatok szőrére, ilyenkor eresztik el az út szélén, vagy sajnos megölik, barbár módon eldobják őket.

A megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Ezek a kisállatok az ember segítsége nélkül életképtelenek, így elpusztulnak, ha nem gondoskodnak többé róluk.

Arról nem is beszélve, hogy a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Húsvétra élő kisállatok helyett ajándékozzunk mást, plüssállatot, édességet, dekorációs holmit, ügyességi és fejlesztő játékokat, saját kezűleg készített meglepetést vagy bármi mást, ami nem kerül egy védtelen, ártatlan kisállat életébe.

Fontos információ, hogy húsvét után több városban is elérhetők a nyuszimentő akciók, amelynek keretében beadhatók a megunt, nem várt meglepetésként kapott húsvéti élő nyuszik, kisállatok. A bahir.hu oldalán is minden évben hírt adnak a nyuszimentő akciókról!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.