Menü

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Pár éve komoly téma volt az iskolai étkeztetésben a só mennyiségének mérséklése, mivel már régóta tudjuk, hogy a túlzott só fogyasztásnak az egészségre káros következményei vannak. Növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, nagyobb az esélye a stroke-nak, sőt, hajlamosíthat a gyomor, a bélrendszer, a vesék és mellékvesék, illetve a máj daganatos megbetegedéseire is, de nagyobb esélye van a cukorbetegség kialakulásának is.

Ám fontos tudni, hogy nem szabad teljes mértékben kerülni, hiszen a szervezetünknek létfontosságú eleme a só. A napi ajánlott bevitel jelenlegi állás szerint a napi 1500 mg egy egészséges felnőtt számára, régebben, nagyjából 20 éve ezt a mennyiséget még 2300 milligrammra tartották. 2300 mg az nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség, csak hogy el tudjuk képzelni, mennyi is az. 50 éves kor felett a jelenleg ajánlott mennyiséget is érdemes csökkenteni.

A túlzott só fogyasztás jele lehet például, ha többször dagadnak fel az ember ujjai, hiszen a szervezet arra törekszik, hogy vizet tartson vissza, ezért jelentkezhet puffadás is a belekben. Gondot okozhat a száj kiszáradása, ez is egy jelzés az agyunktól, hogy több folyadékra van szükségünk. Megemelkedhet a vérnyomásunk, mivel a vesék nehezebben tudják kihajtani a felgyülemlett folyadékot.

A túlzott folyadék visszatartás okozhat hirtelen hízást és felvizesedést is. A túl kevés só fogyasztásának is vannak kockázatai és tünetei. Ilyen esetben megnő az inzulinrezisztancia kialakulásának esélye, mivel nem jut a test elég nátriumhoz, ami a megfelelő inzulin válaszhoz szükséges. Találkozhatunk émelygéssel, kiszáradási tünetekkel, szörnyű szomjúsággal, de az is jellemző, hogy a megszokottnál kevesebbszer kell vizeletet ürítenünk.

Érdemes más fűszerekkel helyettesíteni a sót főzés során vagy szépen fokozatosan csökkenteni kell a felhasznált mennyiséget. Több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, amik önmagukban is tartalmaznak természetes formában sót vagy más fűszerekkel érdemes helyettesíteni.

A sóra szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy mennyire. Figyeljünk arra oda, hogy együnk túl sokat belőle, mert káros lehet az egészségünkre, de ne is iktassuk ki teljesen, mert az sem tesz majd jót. Figyeljünk oda az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Edzés és evés: ennyi idővel a sportolás előtt kell ennünk

Az étkezés és az edzés között legalább fél, de ételmennyiségtől és edzési típustól függően akár két órának is el kell telnie. A sportolóknak legjobb körülbelül három órával az edzés előttre időzíteni az étkezésüket.