Menü

Edzés és evés: ennyi idővel a sportolás előtt kell ennünk

Az étkezés és az edzés között legalább fél, de ételmennyiségtől és edzési típustól függően akár két órának is el kell telnie. Én magam futás előtt már órákkal kerülöm a nehezebb falatokat, inkább egy kis banánt, vagy könnyű és kevés ételt fogyasztok. A sportolóknak legjobb körülbelül három órával az edzés előttre időzíteni az étkezésüket. Edzés előtt 2-3 órával laktatóbb, lassú felszívódású szénhidrát-, magasabb rost- és fehérjetartalmú ételek ajánlhatók.

Az edzés előtti és utáni étkezés is egyaránt fontos, akkor is, ha karcsúsodni vagy izmosodni szeretnénk. Azonban az, hogy mennyivel előtte kell enni, és hogy pontosan mit, ez mindig nehéz kérdés. Legalább olyan fontos ez a téma, mint maga az edzés, hiszen a bevitt táplálék határozza meg, hogy hogyan épül, formálódik, regenerálódik a testünk.

Szakértők szerint legalább fél, de ételmennyiségtől és edzési típustól függően akár két órának is érdemes eltelnie a táplálkozás és a sport között. Az erőnléthez nagyon fontos, hogy együnk valamit a mozgás előtt, mert üres gyomorral nem lesz energiánk elvégezni az edzést, azonban arra is ügyelni kell, hogy ha például futni megyünk, vagy kardio edzésre, akkor érdemes az óra előtt 60-90 perccel enni utoljára.

Erősítő edzés, súlyzós edzés esetén két órával a sport előtt ajánlott enni.

Mit együnk edzés előtt?

Konkrét receptet nem tudunk adni, ami mindenkinek megfelelő lenne, hiszen nem vagyunk egyformák, azonban arra ügyelni kell, hogy a mennyiség ne legyen nagy, ne lakjunk jól, de ne is legyünk farkaséhesek.

Ki kell tapasztalni, hogy mi ad energiát, mi nem terheli meg a gyomrot, mi az, ami könnyű és megfelelő nekünk a mozgás előtt. Nekem például futás előtt tökéletes tápanyagforrás egy banán, de másnak nem biztos, hogy a gyümölcsök valók.

Érdemes nem közvetlenül evés utánra időzíteni a mozgást, hanem legalább fél órát várni utána.

Tele hassal senki nem szeret mozogni, és nem is tanácsos, mert pont az edzés értékét ronthatja, ezért szükséges egy kis szünetet hagyni evés után.

Mennyit és mit igyuk edzés előtt és alatt?

Az étkezés mellett a testünk hidratálása is kiemelten fontos, hiszen edzés közben vizet veszítünk, különösen melegben. Már edzés előtt érdemes meginni 1-2 pohár vizet és közben nyugodtan, amikor csak igényli a szervezetünk.

Vizet, izotóniás italokat a legjobb fogyasztani, a cukros üdítőket, kólát, energiaitalokat mindenképp kerülni kell. Az edzés közben és utáni folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Testünk hidratáltságát, körülbelül 70 százalékos víztartalmát folyamatosan fenn kell tartani. Mivel sportolás során sok vizet veszítünk izzadás formájában, ilyenkor fokozottan figyelnünk kell a megfelelő folyadékbevitelre.

Mindenkinek magának kell megtalálnia a számára megfelelő étkezési módszert, de általánosságban elmondható, hogy 30 perc és 3 óra között változik az az időtartam, amit érdemes lehet megtartani az étkezés és az edzés között.

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.