Menü

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

A babák elalvásához mindig a legjobb, leghangulatosabb, legkellemesebb, optimálisabb környezet megteremtésére törekszünk, ám vannak veszélyes tárgyak, melyek bár belegondolni is rossz, de tragédiát okozhatnak. Beszélni kell róla!

Nemrég láttam egy videót a neten, hogy egy kisbaba miként próbált a fejére került textildarabtól megszabadulni, szerencsére időben észlelték a szülők, azonban belegondolni sem szeretnék, hogy mi történhetett volna, ha nem sikerül időben kiszabadítani.

Sajnos vannak olyan veszélytelennek tűnő termékek, amelyek növelik a hirtelen csecsemő halál kockázatát. Az idegen tárgy okozta gyermekágyi halálesetek odafigyeléssel szinte teljesen megelőzhetők.

Melyek ezek az ártalmatlannak tűnő, ám cseppet sem veszélytelen dolgok?

A kiságyban nem szabad semmilyen játékot, párnát hagyni, mert bármi, ami bent van, csak növeli a fulladásveszélyt. A csecsemőknek nincs szükségük párnára, viszont használatukkal nő a fulladás kockázata.

Veszélyt jelentenek a laza lepedők vagy takarók. Inkább válasszunk ezek helyett hálózsákot.

A plüssállatok nagyon cukin mutatnak egy fotón az újszülöttel a habos-babos kiságyban, azonban nagyon is komoly veszélyt jelenthetnek egy éves kor alatt a babára nézve, felügyelet nélkül soha ne hagyjuk plüssállatokkal a kiságyban.

Baldachinok, kiságy sátrak. Természetesen érthető, ha aranyosnak találjuk ezeket a kiegészítőket, mindez nagyon tetszett nekem is, meg is vettük az első gyermekem születésekor, aztán hamar láttam, hogy később milyen módon tudja magára rántani a gyerek ezeket a dolgokat, így a második és a harmadik fiam születésekor már a haszontalan kiegészítők nélkül készítettük össze a kiságyat.

Elnézést, hogy haszontalannak nevezem, de szerintem az, hiszen az újszülöttek számára igazából nem szükségesek, viszont veszélyesek lehetnek, ha a picik magukra rántják és belegabalyodnak.

Bizonyos rácsvédők. Eredetileg arra tervezték őket, hogy megóvják a kicsiket attól, hogy beverjék fejüket a kiságy rácsaiba, viszont egyes ágyrácsvédők fulladást is okozhatnak, ezért egyes amerikai államokban már be is tiltották őket.

Némely babaöböl. A szülői ágy melletti babaöblök igen hasznosak is lehetnek, azonban rejtenek veszélyeket, hiszen, ha a szülő takarója rálóg a babára, akár fulladást is okozhat.

Ha a fentiekre gondosan odafigyelünk, a csecsemőket kemény matracon, a hátukon fekve és lehetőleg a szüleikkel közös, vagy közeli szobában altatjuk, kivéve a kiságyból az összes alváshoz szükségtelen játékot, párnát, plüsst és nem megfelelő takarót, máris megelőztünk számos veszélyt. Én magam mindig használtam a biztonság kedvéért légzésfigyelőt. Véleményem szerint a sok szükségtelen vagy veszélyt jelentő holmi helyett, ha tehetjük, inkább áldozzunk egy ilyen eszközre.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?