Menü

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

A babák elalvásához mindig a legjobb, leghangulatosabb, legkellemesebb, optimálisabb környezet megteremtésére törekszünk, ám vannak veszélyes tárgyak, melyek bár belegondolni is rossz, de tragédiát okozhatnak. Beszélni kell róla!

Nemrég láttam egy videót a neten, hogy egy kisbaba miként próbált a fejére került textildarabtól megszabadulni, szerencsére időben észlelték a szülők, azonban belegondolni sem szeretnék, hogy mi történhetett volna, ha nem sikerül időben kiszabadítani.

Sajnos vannak olyan veszélytelennek tűnő termékek, amelyek növelik a hirtelen csecsemő halál kockázatát. Az idegen tárgy okozta gyermekágyi halálesetek odafigyeléssel szinte teljesen megelőzhetők.

Melyek ezek az ártalmatlannak tűnő, ám cseppet sem veszélytelen dolgok?

A kiságyban nem szabad semmilyen játékot, párnát hagyni, mert bármi, ami bent van, csak növeli a fulladásveszélyt. A csecsemőknek nincs szükségük párnára, viszont használatukkal nő a fulladás kockázata.

Veszélyt jelentenek a laza lepedők vagy takarók. Inkább válasszunk ezek helyett hálózsákot.

A plüssállatok nagyon cukin mutatnak egy fotón az újszülöttel a habos-babos kiságyban, azonban nagyon is komoly veszélyt jelenthetnek egy éves kor alatt a babára nézve, felügyelet nélkül soha ne hagyjuk plüssállatokkal a kiságyban.

Baldachinok, kiságy sátrak. Természetesen érthető, ha aranyosnak találjuk ezeket a kiegészítőket, mindez nagyon tetszett nekem is, meg is vettük az első gyermekem születésekor, aztán hamar láttam, hogy később milyen módon tudja magára rántani a gyerek ezeket a dolgokat, így a második és a harmadik fiam születésekor már a haszontalan kiegészítők nélkül készítettük össze a kiságyat.

Elnézést, hogy haszontalannak nevezem, de szerintem az, hiszen az újszülöttek számára igazából nem szükségesek, viszont veszélyesek lehetnek, ha a picik magukra rántják és belegabalyodnak.

Bizonyos rácsvédők. Eredetileg arra tervezték őket, hogy megóvják a kicsiket attól, hogy beverjék fejüket a kiságy rácsaiba, viszont egyes ágyrácsvédők fulladást is okozhatnak, ezért egyes amerikai államokban már be is tiltották őket.

Némely babaöböl. A szülői ágy melletti babaöblök igen hasznosak is lehetnek, azonban rejtenek veszélyeket, hiszen, ha a szülő takarója rálóg a babára, akár fulladást is okozhat.

Ha a fentiekre gondosan odafigyelünk, a csecsemőket kemény matracon, a hátukon fekve és lehetőleg a szüleikkel közös, vagy közeli szobában altatjuk, kivéve a kiságyból az összes alváshoz szükségtelen játékot, párnát, plüsst és nem megfelelő takarót, máris megelőztünk számos veszélyt. Én magam mindig használtam a biztonság kedvéért légzésfigyelőt. Véleményem szerint a sok szükségtelen vagy veszélyt jelentő holmi helyett, ha tehetjük, inkább áldozzunk egy ilyen eszközre.

Miket vigyen magával a gyermek az osztálykirándulásra?

Úgy vélem a szülők egy része sokszor egy komplett túlélőfelszerelésben gondolkozik, ha elutazik a gyermeke, mások szerint teljesen felesleges annyi mindent pakolni. Nincs szülő, aki ne tette volna már fel a kérdést, mielőtt a gyereke osztálykirándulásra indult volna: mit pakoljunk a táskába?

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.