A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
- Dátum: 2024.04.17., 16:52
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- adalékanyag, aroma, átalakítás, cukor, E betű, egészséges életmód, életmódváltoztatás, étrend, feldolgozott élelmiszerek, finomított szénhidrátok, fogyasztás, instant, ízfokozó, káros hatásai, konzerv, mélyhűtött, pasztőrözött, só, tartósítószer, tömegnövelő, visszaszorít, zsír
Az egészséges életmóddal, életmódváltással foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van a legtöbb egészségügyi probléma. A legtöbb életmódtanácsadó felhívja a figyelmet a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítására. Melyek ezek a kerülendő ételek és italok?
Tény, hogy fontos a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását visszaszorítanunk, sőt, ha lehet, akkor teljesen kivonnunk a hétköznapi étrendünkből.
Mit nevezünk feldolgozott élelmiszernek?

Minden olyat, ami konzervdobozba került, előfőzött, mélyhűtött, pasztőrözött vagy előre csomagolt, továbbá feldolgozott élelmiszer, ami különböző átalakításokon ment keresztül, adalékanyagok hozzáadásával készül és magas zsír-és cukortartalmon jellemzi, ezeken felül pedig számos úgynevezett „E” betűt tartalmaz.
Természetesen a feldolgozott élelmiszereknek is vannak fokozatai, egy csomagolt felvágott vagy sajt nem említendő egy lapon a zacskó csokis keksz vagy csipsz összetevőivel, káros hatásaival.
A legkárosabb élelmiszerek azok, amikben sok adalékanyag van. Természetesen „E” betű és „E” betű között is van különbség, ugyanis sok minden ezek közül természetes és veszélytelen, például természetes színezék, aroma vagy tartósítószer. Más adalékanyagok viszont nem veszélytelenek, ezért is fontos elolvasni vásárláskor a termékek összetevőit.
A fagyasztott élelmiszerek között is vannak teljesen ártalmatlanok, például a zöldségek, de ha a mirelit pizzát vizsgáljuk meg közelebbről, akkor látható, hogy telis-tele van mindenféle olyan anyaggal, ami káros az egészségünkre.
Óvakodjunk azoktól a termékektől, amelyek tele vannak tömegnövelővel, ízfokozóval. zsírral, sóval, sokat segít, ha ezeket a típusú ételeket minimálisra csökkentjük.
Miért károsak ezek az ételek?
A feldolgozott ételek fogyasztása miatt sokkal többet esznek az emberek, és elhíznak, amely egészségügyi panaszokat von maga után. Ezek az ételek sok energiát tartalmaznak, de tápértékük és rosttartalmuk csekély, a másik gond pedig, hogy könnyen kiszorítják a feldolgozatlan és egészséges élelmiszereket az étrendből. Hiszen ki akar banánt meg brokkolit enni, ha van helyette csokit meg jégkrém?

Hogyan tudjuk csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását?
Előnyben kell részesítsük az egészséges nassolni valókat a csokis keksz és csipsz helyett, például a dióféléket és olajos magokat. Értékes alapanyag a zabpehely a reggeli kásánkhoz, melyet nem érdemes zacskósan, félkész állapotban megvásárolni, hiszen pillanatok alatt elkészül.
Vásároljunk aszalt gyümölcsöt, sótlan magokat, teljes kiőrlésű kekszet, darabolt zöldséget és gyümölcsöt, és legyen nálunk, ha megéhezünk.
A fehér liszttel készült pékárut, tésztákat cseréljük teljes kiőrlésűekre, a fehér rizst barna rizzsel, esetleg bulgurral, quionával helyettesíthetjük. Ezek egészségesebb és rostban gazdagabb alternatívák.
A különféle üdítők is feldolgozott élelmiszernek számítanak, ezek helyett igyunk inkább csap- vagy tisztított vizet, cukor nélküli teát, ízesített vizet. Minél több ételt és italt magunk készítsünk el!
Vásárolni pedig soha ne üres gyomorral, éhesen menjünk, mert könnyen elcsábulunk azokra az egészségtelen ételekre, italokra, amit a szemünk megkíván.
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Természetes gyógymódok elfertőződött sebre
Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.
Fájnak a vállaid? – ezt üzeni a lelked!
A vállaink fájdalma gyakori panasz, sokszor csak egy rossz tartás okozhatja, de mi van akkor, ha más áll a háttérben? A lelki gondok sok esetben a vállainkon landolnak.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.