Menü

Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

A sav ereje a vizes oldatba jutó ionok mennyiségétől függ, például a vizelet vagy a nyál pH-értéke is az adott anyagok savas vagy bázikus (lúgos) reakcióinak mértékétől. A hidrogénionoknak megvan az a tulajdonsága, hogy képesek megváltoztatni azokat a kémiai összetevőket, amelyekkel kapcsolatba kerülnek.

A savak agresszív hatását a legtöbben ismerik, elég csak a háztartásban előforduló, mindennapos dolgokra gondolni, például arra, hogy az ecet hogyan távolítja el a vízkövet a csempéről vagy a fürdőkádról, de ha túlzásba visszük, a mészkővel együtt a zománc is eltűnhet.

Mivel az emberi test hetven százalékát víz alkotja, az anyagcsere folyamatok is vizes közegben mennek végbe. Minden egyes szervünknek saját, ideális pH-értéke van, így például a véré nem ugyanaz a vastagbélben, mint a vékonybélben. Az értékek:

Hasnyálmirigy (pH=8), a lúgos tartományban van, ami arra szolgál, hogy a gyomorból kikerült savas ételeket a patkóbélben (doudenum) semlegesítse, így a tápanyagok a vékonybélben felszívódjanak.

Bélrendszer (8), a zavaró anyagoktól hasmenés útján szabadul meg.

Vér (7,35 - 7,45).

Máj és epehólyag (7,1).

Nyál (7 - 7,1) enyhén lúgos vagy semleges, a savas pH-jú ételek idővel súlyosan károsítják a fogakat, ezért kell semlegesíteni.

Kötőszövet (7,08 - 7,29), kicsit savasabb, mint a vér.

Izmok és szervek (6,9). Ez azért van, mert testünk energiagyára folyamatosan működik, a feldolgozás és égetés során a tápanyagokból savak (szénsav) keletkeznek. Ha a legfontosabb izmok, pl. a szívizom pH-ja 6,2 alá csökken, a szív megáll.

Vizelet (4,8), határozottan savas, ami érthető, hiszen távozik a szervezetből gyomornedv (1,2 - 3), a test legsavasabb része. A gyomorban lévő sósav az emésztést végzi, lebontja a szilárd ételeket, megöli a kórokozókat.

November, a férfi egészség hónapja

A november számos dolog hónapja, sokféle dolgot ünneplünk, vagy csak számon tartunk, de az egyik legfontosabb az, hogy a férfiak egészségmegőrzésére is felhívja a figyelmet.

Télen allergia? Ki hallott már ilyet?

Ahogy csökken a hőmérséklet úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások – gondoltam magamban vígan a parlagfűszezon végén, DE! Mi az a téli allergia? Melyek a kiváltó okok, a tünetek, és mit tehetünk ellene?

Rotavírus, mit kell tudni róla?

Megannyi vírussal kell szembe néznünk éltünk során, melyek főleg gyerekkorban nagyon veszélyesek, ilyen a rotavírus is. Néhány tudnivaló erről a betegségről.

Az ősz haj jelentősége. Avagy őszülni nem szégyen

“Öregedj méltósággal, vállald magad, és hagyd megőszülni a hajad, szakállad!” A fiatalságkultusz mellett szót kell ejteni arról is, hogy az emberi öregedés velejárója az őszülés. Miközben a kétezres évek elején még csak a legvagányabb stílusikonok merték vállalni a szürke vagy inkább ezüst hajat a nyilvánosság előtt, a 2010-es évekre az ősz frizurából szép lassan mozgalom lett a nyilvános terekben és az átlagemberek között is.

Az arctorna csodás hatásai

Ha létezik az arcbőr feszesítésére természetes módszer, amihez sem tűt, sem szikét, sem mesterséges anyagot nem használnak és mégis látványos, hatásos és tartós, akkor az az arctorna.