Menü

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az embert megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

A stresszhormonok áramlása a szervezetünkben a természetes folyamatok része. A kortizol, vagyis a stresszhormon egy természetes szteroid hormon, melynek feladata a vércukorszint növelése olyan helyzetekben, amikor szervezetünket stressz éri, így plusz energiát adva a nyugtalanító szituáció leküzdésére. Amikor hosszabb ideig vagyunk kitéve a stresszes helyzeteknek, a testünkben különböző reakciókkal jelzik, hogy valami nem stimmel, a problémát meg kell oldani. Sokat halljuk, hogy aki stresszes életet él, bele fog betegedni és ez szó szerint igaz is.

A feszült állapot nem csak kimerítő, hanem elvonja az energiát a szervezettől minden más funkció helyes működéséről. Az, hogy az ember ilyen esetekben állandóan fáradt, ideges, falási rohamokat kap, vagy éppen pont, hogy nem tud enni, esetleg hasmenéssel és migrénnel küzd, szúr a szív tájéka, rá lehet fogni a stresszes életre. vannak viszont olyan esetek, hogy nem is gondoljuk, hogy a ránk nehezedő problémák súlya okozza testi, szervi tüneteinket. Bele se gondolunk sokszor abba, hogy lelki gondjaink kivetülnek, betegségekké alakulnak és nem elég, hogy nehezek körülmények, még jönnek az egészségügyi gondok is.

Ezek közé tartoznak kevésbé ismert tünetek is, mint például a szagokra való különös érzékenység, mivel az agyban az illatokkal és érzésekkel foglakozó részek kapcsolatban állnak egymással. Ide tartozik a fülzúgás és fülcsengés is, ez is agy reakciójának köszönhető. Az éjszakai fogcsikorgatás is sokszor a stressz levezetésére szolgál, és az is, amikor elkezd fájni az állkapcsunk. Ilyenkor az ember tudat alatt összeszorítja a fogait, ez pedig a fogzománc lesúrolásával és a rágásért felelős izmok gyulladásával járhat. A szájban könnyebben jelentkezhetnek fekélyes sebek és az íny is sokszor vérzik, ez a legyengült immunrendszer miatt alakulhat könnyebben ki.

A bőr különböző gyulladásai is intő jelek lehetnek, ekcéma és viselhetetlen viszketés formájában is előfordulhat. A kimerültség mellett kínozhat álmatlanság és a fordítottja, furcsa álmok megélése, mivel a feszültség miatt többször felébredünk, felszínesen alszunk, ezzel pedig megszakítjuk az alvási folyamatot. Feledékenyek és szétszórtak lehetünk, mivel a kortizol szintje hatással van az agy hippocampus részére, ami a rövidtávú memóriánkért felelős.

A stressz hosszú távon megbetegíti az embert, olyan különféle tüneteket okozva, amikről nem is gondolnánk, hogy ezért alakulnak ki. Törekednünk arra, hogy megtanuljuk elkerülni, vagy levezetni a feszültséget, harmóniában élni a környezetünkkel és önmagunkkal.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.