Menü

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az embert megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

A stresszhormonok áramlása a szervezetünkben a természetes folyamatok része. A kortizol, vagyis a stresszhormon egy természetes szteroid hormon, melynek feladata a vércukorszint növelése olyan helyzetekben, amikor szervezetünket stressz éri, így plusz energiát adva a nyugtalanító szituáció leküzdésére. Amikor hosszabb ideig vagyunk kitéve a stresszes helyzeteknek, a testünkben különböző reakciókkal jelzik, hogy valami nem stimmel, a problémát meg kell oldani. Sokat halljuk, hogy aki stresszes életet él, bele fog betegedni és ez szó szerint igaz is.

A feszült állapot nem csak kimerítő, hanem elvonja az energiát a szervezettől minden más funkció helyes működéséről. Az, hogy az ember ilyen esetekben állandóan fáradt, ideges, falási rohamokat kap, vagy éppen pont, hogy nem tud enni, esetleg hasmenéssel és migrénnel küzd, szúr a szív tájéka, rá lehet fogni a stresszes életre. vannak viszont olyan esetek, hogy nem is gondoljuk, hogy a ránk nehezedő problémák súlya okozza testi, szervi tüneteinket. Bele se gondolunk sokszor abba, hogy lelki gondjaink kivetülnek, betegségekké alakulnak és nem elég, hogy nehezek körülmények, még jönnek az egészségügyi gondok is.

Ezek közé tartoznak kevésbé ismert tünetek is, mint például a szagokra való különös érzékenység, mivel az agyban az illatokkal és érzésekkel foglakozó részek kapcsolatban állnak egymással. Ide tartozik a fülzúgás és fülcsengés is, ez is agy reakciójának köszönhető. Az éjszakai fogcsikorgatás is sokszor a stressz levezetésére szolgál, és az is, amikor elkezd fájni az állkapcsunk. Ilyenkor az ember tudat alatt összeszorítja a fogait, ez pedig a fogzománc lesúrolásával és a rágásért felelős izmok gyulladásával járhat. A szájban könnyebben jelentkezhetnek fekélyes sebek és az íny is sokszor vérzik, ez a legyengült immunrendszer miatt alakulhat könnyebben ki.

A bőr különböző gyulladásai is intő jelek lehetnek, ekcéma és viselhetetlen viszketés formájában is előfordulhat. A kimerültség mellett kínozhat álmatlanság és a fordítottja, furcsa álmok megélése, mivel a feszültség miatt többször felébredünk, felszínesen alszunk, ezzel pedig megszakítjuk az alvási folyamatot. Feledékenyek és szétszórtak lehetünk, mivel a kortizol szintje hatással van az agy hippocampus részére, ami a rövidtávú memóriánkért felelős.

A stressz hosszú távon megbetegíti az embert, olyan különféle tüneteket okozva, amikről nem is gondolnánk, hogy ezért alakulnak ki. Törekednünk arra, hogy megtanuljuk elkerülni, vagy levezetni a feszültséget, harmóniában élni a környezetünkkel és önmagunkkal.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.