Menü

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

Milyen hibákat követünk el a fogmosás során?

A fogmosás során valójában sokkal több hibát követhetünk el, mint azt elsőre a legtöbben gondolnánk, ugyanis jó néhány dologra oda kell figyelnünk!

Először is egyáltalán nem elhanyagolandó szempont, hogy megfelelő sörtéjű fogkefét használjunk.

A legtöbbünkre igaz, hogy a puha sörtéjű fogkefe ideális a fogaink számára, a kutatások mégis azt bizonyítják, hogy a vásárlás során rengetegen döntünk a közepes puhaságú sörték mellett. A keményebb sörtéjű fogkefék pedig már jóval kevesebbeknek valók – hiszen sokunknál károsíthatják a fogzománcot, a gyökereket és az ínyvonalat is.

Mennyire erősen dörzsöljük át a fogainkat?

A fogmosásnál legjobb, amit tehetünk, ha óvatosan, gyengéden mossuk meg a fogainkat. Az erős dörzsölő mozdulatok kerülendők.

Milyen gyakran cserélünk fogkefét?

Ha következetesen használjuk a fogkefénket, azaz naponta kétszer mosunk fogat - akkor egy átlagos darab élettartama körülbelül három hónap. Ez azt jelenti, hogy ennyi idő alatt biztos, hogy elhasználódnak a fogkeféink, ezzel pedig az a probléma, hogy a sérült, kopott sörték nem tisztítják meg elég alaposan a szánkat.

A fogkefét is megtisztítjuk?

Fontos, hiszen szempont, hogy mindig ép fogkefével mossunk fogat, fogmosás után pedig tisztítsuk is le alaposan, nehogy a következő fogmosáskor még onnan is baktériumok kerüljenek fogainkra.

Mennyi ideig mosunk fogat?

Ha túl kevés ideig mosunk fogat, akkor lehet, hogy nem vagyunk elég alaposak, legalább két percig kellene mosnunk a fogainkat, ám tanulmányok szerint egy átlagos ember fogmosási ideje a kutatások szerint csak 40-45 másodperc. Ennyi idő pedig valószínűleg nem elég arra, hogy minden fogunkat körültekintően megmossuk.

Megmossuk a nyelvünket?

Elfelejtjük és nem tesszük, pedig kellene, ugyanis rengeteg baktérium telepedhet meg a nyelvünkön is, amelyek aztán a fogainkra is átterjedhetnek.

S akkor lássuk, hogy néz ki egy helyesen kivitelezett fogmosás:

Helyezzük a fogkefénk fejét a fogakra úgy, hogy a fogkefe sörtéi kb. 45 fokos szöget zárjanak be az ínnyel.
Enyhe, körkörös/sepregető mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogakat.
Haladjunk szisztematikusan, egyszerre egy fogcsoportot tisztítsunk meg.
A fogak külső oldalát körkörös, míg a belső felét sepregető mozdulatokkal kell megmosni.

A legfontosabb a megfelelő fogmosási technika elsajátítása, illetve a fogmosás során használt kellékek is igen nagy mértékben befolyásolják a fogmosás minőségét, így hatást gyakorolnak a fogaink egészségére.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.