Menü

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Szinte minden családban van olyan, aki a nem a szokásos munkaidőben dolgozik. Férjem tűzoltóként 24 órás szolgálatot teljesít, s mások is dolgoznak éjjel vagy hajnalban.

Az éjszakai műszaknak is megvannak a maga előnyei: lehet gyerek vagy tanulás mellett csinálni, és sokszor jobban is fizetik az éjszakásokat, mint a nappalosokat, ugyanakkor az orvosok nem győznek figyelmeztetni, hogy a váltott műszakban való munkavégzésnek sajnos vannak egészségügyi kockázatai: növeli bizonyos betegségek kialakulásának esélyét.

A váltott műszakban dolgozók bioritmusa felborul, nehezen tudnak diétázni, nem pihennek eleget, felborul a napirend.

Egy 2014-es vizsgálat szerint a váltott műszakban dolgozóknál 42 százalékkal valószínűbb a kettes típusú cukorbetegség kialakulása, ez pedig azzal magyarázható, hogy ha az alvás és ébrenlét természetes ciklusa felborul, romlik az alvás minősége, ez pedig inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezethet.

Mi az a biológiai óra?

Az élő szervezetek napi biológiai órája az úgynevezett cirkadián ritmus. A hagyományos kínai orvoslás szerint az ember és a természet egységet alkot, s mivel az ember a természet része, életmódjában alkalmazkodnia kell a természet törvényeihez.

Hogy kapcsolódik ehhez a szervezetünk?

A szervek biológiai aktivitása szorosan összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusával. Az energiakeringés 24 óra alatt egy teljes ciklust ír le és ezalatt 2-2 órás periódusokban más-más meridiánban éri el csúcspontját, tehát egy mindennap ismétlődő napi ritmus szerint egymást követően más és más szervrendszer jut aktivitásának csúcspontjára.

Minden testi és agyi funkciónk egyfajta természetes ritmust követ; egy ciklus egy napnak felel meg. Belső óránk működésében kulcsszerepet játszik benne a fény - ezért gyakoribb az alvási probléma a vakoknál - de hat rá a testmozgás, a hormonok koncentrációja és a különböző gyógyszerek is. Cirkardián óránk működését nagyon megzavarhatja a váltott műszakú munkarend, ez pedig előbb-utóbb tüneteket is okoz, mint például emésztési zavarokat, ingerlékenységet, koncentrációs problémákat.

A cirkardián ritmus zavara összefügghet a betegségekkel?

Sajnos igen. Ha valakinek a belső órája megzavarodik, mert például éjszaka kell dolgoznia, az azt jelenti, hogy a szervezete már nincs szinkronban a környezetével, a szervezetnek pedig rövid idő alatt többször is alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez, ami megterhelő a szervezetünknek.

A váltott műszakokban való munka sok olyan egyéb viselkedéses változással jár, amely már önmagában is növeli bizonyos betegségek kockázatát. Így például az ilyen munkában dolgozók nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak vagy elhízottak, illetve nagyobb arányban dohányoznak, és nagyon stressznek vannak kitéve.

Mit tehetünk mégis az egészségünkért?

Ha éjszaka dolgozunk egy időszakban, akkor az utolsó néhány napon próbáljunk 1-2 órával előbb felkelni és később lefeküdni. Adjunk magunknak időt az új műszakhoz való átállásra, ne spóroljunk az alváson. Ha végzünk az éjszakai műszakkal, vegyünk fel napszemüveget, hogy csökkentsük a minket érő fénymennyiséget.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!