Menü

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Gyógyszerlista írásával is segíthetjük a mentősök munkáját - hívja fel a figyelmet a Facebookon az Országos Mentőszolgálat. Semmi bonyolultra nem kell gondolni, ugyanis egy egyszerű, papírra írt gyógyszerlista is segítheti a gyors életmentést, mert fontos információkat tartalmazhat a szakemberek számára.

A mentősök azt írták: „főleg idős és krónikus betegek esetén gyakran előfordul, hogy a beteg vagy hozzátartozói nem tudják, pontosan milyen gyógyszereket szed és milyen gyógyszerallergiája van.” Pedig az anamnézis felvételekor és az ellátás során nagyon fontos szerepe lehet az ilyen információknak, így érdemes felkészülni ebből. Legjobb, ha a szedett gyógyszerekről listát vezetünk és a kész, aktuális listát egy bárhol és akár a családtagok számára is könnyen elérhető helyen tároljuk.

Az köztudott, hogy amikor orvoshoz megyünk vagy gyermekeinket, idős szüleinket visszük orvoshoz, jó, ha nálunk van az összes korábbi egészségügyi ellátási dokumentáció, esetleges orvosok elérhetősége, hiszen ez mind nagy segítség tud lenni a helyes gyógykezelés kiválasztásakor.

Ugyanilyen fontos feljegyezni az esetleges gyógyszerallergiákat is.

A papíron vagy jegyzetfüzetben vezetett lista mellett egészségügyi információinkat az ÉletMentő applikációba is felvihetjük és amennyiben az alkalmazáson keresztül történik a segélyhívás, a mentésirányító továbbítani tudja ezeket a kiérkező mentőegységnek.

Őszintén bevallom, nem értek hozzá és nem is szeretem a kütyüket, nem vagyok mindig képben az alkalmazásokkal és tájékozatlan vagyok egy sor – a kamaszfiamnak alapvető - letöltéssel, nem mindig van kéznél a pénztárnál a pontgyűjtő App, de az ÉletMentő applikáció a telefonom kezdőképernyőjén kapott helyet és szülőként is, pedagógusként, felelősségteljes emberként is fontos, hogy ez kéznél legyen, méghozzá bármikor és azonnal!

Mi ez az életmentő alkalmazás?

Az ÉletMentő App egy mobilalkalmazás, amelyet az Országos Mentőszolgálat vezetett be. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy vészhelyzetben egyetlen gombnyomással felhívjuk az Országos Mentőszolgálatot. Az alkalmazás segít abban, hogy segélykéréskor az applikáció egy üzenetet is küldjön a mentésirányító központnak az adatainkkal, többek között a tartózkodási hellyel.

A Helyzetmeghatározás funkció megmutatja a GPS által bemért helyzetét, a legközelebbi defibrillátor készüléket, kórházat, rendelőintézetet vagy gyógyszertárat. Mindezek mellett az alapvető elsősegélynyújtást is bemutatja interaktív formában, témánként.

Nem szükséges internetkapcsolat sem a rendszer működéséhez. A Vészjelzés gombot 3 másodpercig nyomva tartani, az applikáció ugyanúgy el fogja küldeni a pontos helyzetünket a mentőknek, és tárcsázni fogja a segélyhívó számot.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.