Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
- Dátum: 2024.05.13., 21:10
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- diéta, energiabevitel, fehérje, főétkezés, gabonaféle, gyümölcs, kávé, koncentráció., olajos magvak, reggeli, tejtermék, teljes kiőrlésű pékáru, teljesítőképesség, tények, természetesen folyadék, tévhitek, trend
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
„Reggelire azt ehetünk, amit és amennyit akarunk, hiszen a mondás is úgy tartja: reggelizz, mint egy király.” „Ha reggelizem, egész nap éhes leszek”. „Reggelire nekem elég egy kávé és indulhat a nap.” „A diétám szerint délig csak gyümölcsöt eszem.”
A reggeli étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban.
Fontos tudni, hogy a reggelinél is vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha azt akarjuk, hogy jobban induljon a napunk és lendületben lehessünk a nap folyamán.
„Reggelizz, mint egy király.”
Ebben a közmondásban van némi igazság, de valójában nem a reggeli a napunk főétkezése, ekkor inkább a minőségen van a hangsúly. Jó választás reggelire a gabonaféle, a teljes kiőrlésű pékáru, egy kis fehérje, tejtermék, esetleg olajos magvak és természetesen folyadék.
A főétkezés azonban nem ez és nem igaz az a felfogás, hogy ilyenkor mindent lehet és mértéktelenül.
„Ha reggelizem, egész nap éhes vagyok”.
Sajnos a fogyás miatt sokan már reggel koplalni kezdenek, mert úgy tartják, ha esznek, egész nap éhesek lesznek, pedig pont ennek az ellenkezője az igaz, enni kell ahhoz, megtartsuk egészséges testsúlyunkat. Ha szervezetünk éhezik, koplal, akkor a falásrohamok szinte borítékolhatók. Ha a reggeli miatt egész nap éhesek vagyunk, akkor módosítsunk a reggelinek szánt ételeken.
„Reggelire elég egy kávé.”
Egy kávé nem összetett és tápláló napindító fogás, nem komplett reggeli, éhgyomorra pedig pláne nem javasolt. Ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja. Bár a koffeinnek élénkítő hatása van a fizikai és szellemi állapotunkra, de önmagában nem biztosít elegendő táplálékot és energiát.
A reggeli energiabevitel hiányából adódóan kisebb lesz a teljesítőképességünk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, esetleg émelygés is kerülgethet minket. Tehát ha kora reggel nem is vagyunk még éhesek, akkor is ajánlott pár falatot enni, hogy jól induljon a nap.
Kutatások bizonyítják, hogy ha fogyókúra idején kihagyjuk a reggeli étkezést, akkor korábban fogunk ebédelni, és az intenzívebb éhségérzet miatt nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk el,
„Délig csak gyümölcs.”
Miért is? Mire alapozott elv ez?
Ha azt gondoljuk, egészséges, ha délig kizárólag gyümölcsöt fogyasztunk, akkor tévúton járunk. Az egészséges táplálkozás irányelvei alapján egy nap 5-6 alkalommal kellene étkeznünk és változatosan, azaz tartalmaznia kell állati eredetű fehérjeforrást illetve teljes kiőrlésű gabonafélét és lehetőség szerint friss, idényzöldségeket, gyümölcsöt.
A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt, pedig reggelizni mindenki számára ajánlott, és kellene is. Remélem néhány tévhitet eloszlattunk a reggelizés körül.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.