Menü

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

„Reggelire azt ehetünk, amit és amennyit akarunk, hiszen a mondás is úgy tartja: reggelizz, mint egy király.” „Ha reggelizem, egész nap éhes leszek”. „Reggelire nekem elég egy kávé és indulhat a nap.” „A diétám szerint délig csak gyümölcsöt eszem.”

A reggeli étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban.

Fontos tudni, hogy a reggelinél is vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha azt akarjuk, hogy jobban induljon a napunk és lendületben lehessünk a nap folyamán.

„Reggelizz, mint egy király.”

Ebben a közmondásban van némi igazság, de valójában nem a reggeli a napunk főétkezése, ekkor inkább a minőségen van a hangsúly. Jó választás reggelire a gabonaféle, a teljes kiőrlésű pékáru, egy kis fehérje, tejtermék, esetleg olajos magvak és természetesen folyadék.

A főétkezés azonban nem ez és nem igaz az a felfogás, hogy ilyenkor mindent lehet és mértéktelenül.

„Ha reggelizem, egész nap éhes vagyok”.

Sajnos a fogyás miatt sokan már reggel koplalni kezdenek, mert úgy tartják, ha esznek, egész nap éhesek lesznek, pedig pont ennek az ellenkezője az igaz, enni kell ahhoz, megtartsuk egészséges testsúlyunkat. Ha szervezetünk éhezik, koplal, akkor a falásrohamok szinte borítékolhatók. Ha a reggeli miatt egész nap éhesek vagyunk, akkor módosítsunk a reggelinek szánt ételeken.

„Reggelire elég egy kávé.”

Egy kávé nem összetett és tápláló napindító fogás, nem komplett reggeli, éhgyomorra pedig pláne nem javasolt. Ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja. Bár a koffeinnek élénkítő hatása van a fizikai és szellemi állapotunkra, de önmagában nem biztosít elegendő táplálékot és energiát.

A reggeli energiabevitel hiányából adódóan kisebb lesz a teljesítőképességünk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, esetleg émelygés is kerülgethet minket. Tehát ha kora reggel nem is vagyunk még éhesek, akkor is ajánlott pár falatot enni, hogy jól induljon a nap.

Kutatások bizonyítják, hogy ha fogyókúra idején kihagyjuk a reggeli étkezést, akkor korábban fogunk ebédelni, és az intenzívebb éhségérzet miatt nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk el,

„Délig csak gyümölcs.”

Miért is? Mire alapozott elv ez?

Ha azt gondoljuk, egészséges, ha délig kizárólag gyümölcsöt fogyasztunk, akkor tévúton járunk. Az egészséges táplálkozás irányelvei alapján egy nap 5-6 alkalommal kellene étkeznünk és változatosan, azaz tartalmaznia kell állati eredetű fehérjeforrást illetve teljes kiőrlésű gabonafélét és lehetőség szerint friss, idényzöldségeket, gyümölcsöt.

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt, pedig reggelizni mindenki számára ajánlott, és kellene is. Remélem néhány tévhitet eloszlattunk a reggelizés körül.

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.